Main menu

header

951 27 1de Gheorghe Zmaranda

Răpciune, așa cum este numită popular septembrie, deși aparent este luna care prevestește prin semnele ei încheierea unui ciclu, este de fapt momentul în care natura se pregătește de regenerare, de reînviere. Grădinile colorate în nuanțele toamnei devin izvoare de energie latentă. În septembrie în grădini se pot planta sau semăna legume, plante aromatice, flori, pomi. Cei care au spațiu limitat sau care nu au deloc teren pe care să îl poată cultiva pot improviza mici grădini în jardiniere.

În noiembrie puteți obține prima producție de spanac

951 27 2Gama de legume pe care le puteți planta sau însămânța în luna septembrie este variată. Puteți cultiva praz, spanac, țelină, cartofi, salată, ceapă, usturoi. Totul depinde de ceea ce vă doriți să aveți peste iarnă sau în primăvară. Frunzele verzi ale spanacului sunt bogate în vitamine și minerale care ajută la îmbunătățirea controlului glicemiei, scad riscul de cancer și contribuie la sănătatea oaselor. Acestea pot fi consumate proaspete, în salate, sau pot fi preparate termic. Spanacul poate fi cultivat în grădină, dar și în recipiente și este recomandat ca semănarea să se realizeze în a doua parte a lunii septembrie, înainte de sfârșitul ei. Există pe piață mai multe soiuri, iar pliculețele cu semințe de spanac se găsesc cu ușurință. Trebuie să știți înainte de semănare că această plantă preferă locurile umbroase și umiditatea, dar nu în exces. În grădină este indicat ca distanța dintre rânduri să fie de aproximativ 10-15 cm, iar între plante pe rând distanța recomandată este de 12 cm. În cazul „grădinilor urbane” amenajate în balcoane sau pe terase puteți folosi pentru cultivarea spanacului recipiente de plastic sau de lemn care să permită drenarea solului. Semințele se pun la circa unu sau doi centimetri adâncime. Spanacul rezistă bine până la 5 grade Celsius, dar dacă temperatura scade mai mult este nevoie să protejați cu folie protectoare recipientele. Primele frunze de spanac pentru consum le veți avea în luna octombrie sau noiembrie, în funcție de data semănării.

În plină iarnă, savuraţi ceapa cultivată pe balcon

951 27 3Pregătirea terenului din grădină pentru cultivarea cepei de toamnă implică curățarea lui de buruieni, o săpare (la o adâncime de circa 30 cm) și afânare ușoară. Terenul trebuie să fie apoi nivelat ca apa să pătrundă uniform în sol. Arpagicul se plantează cu aproximație la o adâncime de 4 centimetri. Dacă din diferite motive sunteți nevoiți să cultivați ceapa în recipiente trebuie să aveți în vedere că acestea trebuie să fie încăpătoare pentru a obține cât mai multe fire de ceapă. Arpagicul (se poate folosi și răsad, dar mai simplu și mai comun este să folosiţi arpagic) pentru viitoare recoltă trebuie să fie micuț, spațiul între plante să fie de circa 7 centimetri, iar adâncimea de plantare de circa 5 centimetri. Ceapa este o plantă care preferă soluri care se drenează ușor, de aceea este important ca recipientele să aibă orificii care să permită scurgea apei în exces. Dacă aveți posibilitatea să adăugați compost în pământul pe care urmează să îl cultivați faceți acest lucru pentru că nutrienții vor asigura o dezvoltare corespunzătoare a plantei. Plasați recipientele în locuri luminoase, însorite, păstrați o temperatură nu mai mică de 10 grade Celsius și nu mai mare de 30 de grade Celsius și udați constant, dar fără a determina un exces de umiditate, altfel arpagicul va mucegăi. Prima recoltă de ceapă obținută în recipiente va apărea în circa trei sau patru luni de la semănat. Practic, peste iarnă, când prețurile legumelor sunt foarte mari, veți putea consuma ceapă verde cultivată chiar de dumneavoastră. Ceapa verde are niveluri ridicate de substanțe nutritive (proteine, lipide, calciu, fier, potasiu, fosfor, mangan, vitaminele B1 și B2) și substanțe volatile cu conținut de sulf denumite fitoncide benefice organismului.

Grădina din... jardiniere poate rezolva problema lipsei unui teren adecvat pentru viaţa în habitatul lor natural a legumelor

Ponturi

  • Dacă sunteți pasionat de grădinărit, dar preferați plantele care și înfrumusețează ambientul, puteți cultiva în ghivece tot felul de plante aromatice sau medicinale, precum rozmarin, busuioc, cimbru, pătrunjel, salvie sau mentă. Efortul de a le cultiva este minim. Este suficient să puneți semințele în pământ, să le udați (nu în exces) și să amplasați ghivecele în locuri luminoase (nu direct în soare)
  • În luna septembrie, spre finalul ei, în grădină puteți planta bulbii de lalele, narcise, zambile, brândușe, lăcrămioare, panseluțe etc.
  • Alte legume pe care le puteți cultiva în luna septembrie sunt sparanghelul, hreanul, rucola, varza decorativă, prazul, loboda. În funcție de spațiul disponibil, puteți să le cultivați în grădină sau în recipiente destinate minigrădinilor din balcon
  • În grădini, începândcu luna septembrie încep și plantările de pomi și arbuști fructiferi sau decorativi

Salata şi ridichile au nevoie doar de apă şi de lumină

951 27 4951 27 5În calendarul semănatului de toamnă pot fi incluse și ridichile. Semănate în luna septembrie, ridichile sunt bune de consum la o lună de la înființarea culturii. Dacă puneți sămânța în grădină, trebuie să aveți în vedere că ridichile se dezvoltă corespunzător în terenurile bine drenate și aerate. Acestea sunt legume nepretențioase și după semănarea la circa 2 cm trebuie doar să aveți grijă să smulgeți buruienile și să răriți plantele dacă densitatea la semănare a fost prea mare. În recipiente, adâncimea de semănat este aceeași, respectiv la 2 centimetri și o distanță de circa 5 centimetri între plante. Ridichile iubesc apa așa că nu lăsați pământul să se usuce. Salata verde poate fi, de asemenea, semănată în septembrie. În grădină trebuie să aveți în vedere că are nevoie de un teren mărunțit și nivelat, iar semințele se pun la o adâncime de circa 1 centimetru. În jardiniere (de orice fel și cu dimensiuni după preferințe), adâncimea de semănat este aceeași. Plasați recipientele la lumină și udați-le constant. Plăntuțele de salată germinează la circa zece zile de la semănat și după ce au ajuns la maturitate puteți tăia frunzele.