Main menu

header

de Dana Purgaru

O vorbă din bătrâni spune că nu se plantează aceeaşi plantă în acelaşi loc doi ani la rând. Din păcate, asemeni multor reguli pe care bunicii noştri agricultori le aplicau cu sfinţenie, şi cea a rotaţiei culturilor a fost uitată de mai toţi grădinarii. Urmarea? Culturi sărace din cauza epuizării resurselor nutritive ale pământului şi insecte dăunătoare care apar în fiecare an... ca la ele acasă.

Patru grupe principale împărţite pe patru ani
Într-o grădină mică sunt destul de uşor de memorat parcelele şi culturile pentru a se aplica rotaţia anul următor. Dar ce se poate face în cazul unor grădini mai mari, în care se lăfăie la soare numeroase specii de legume? Cea mai simplă modalitate este împărţirea spaţiului în patru - sau opt zone dacă aveţi spaţiu mai mare, în care se pot planta cele patru grupe importante de legume, într-un ciclu de patru ani. Acestea sunt:
Grupa 1: plantele cultivate pentru frunze sau flori, cum ar fi salata verde, ţelina pentru frunze, ceapa verde, usturoiul verde, varza, broccoli ori spanacul.
Grupa 2: plantele cultivate pentru fructe precum roşiile, ardeii, gogoşarii, vinetele, dovleceii, pepenii, dovlecii, zucchinii sau castraveţii.
Grupa 3: plantele cultivate pentru rădăcină ca morcovii, ceapa, usturoiul, ţelina de rădăcină, sfecla, napii, guliile, păstârnacul, pătrunjelul de rădăcină, cartofii ori ridichile.
Grupa 4: plantele care hrănesc solul precum fasolea, mazărea, lintea, soia ori trifoiul.

Ajută solul şi dezorientează dăunătorii
După ce aţi împărţit grădina în patru (sau opt) zone, aplicaţi planul de rotaţie a culturilor pentru patru ani. Iată cum puteţi proceda:
Anul 1: Zona 1 - Grupa 1, Zona 2 - Grupa 2, Zona 3 - Grupa 3, Zona 4 - Grupa 4.
Anul 2: Zona 1 - Grupa 2, Zona 2 - Grupa 3, Zona 3 - Grupa 4, Zona 4 - Grupa 1.
Anul 3: Zona 1 - Grupa 3, Zona 2 - Grupa 4, Zona 3 - Grupa 1, Zona 4 - Grupa 2.
Anul 4: Zona 1 - Grupa 4, Zona 2 - Grupa 1, Zona 3 - Grupa 2, Zona 4 - Grupa 3.
Dacă respectaţi acest plan în grădina dumneavoastră de legume vă veţi bucura de culturi mai bogate, deoarece pământul nu va secătui în substanţe nutritive. Spre exemplu, plantele din Grupa 4 îmbogăţesc solul cu azot, iar plantarea în anul următor în acel loc a plantelor pentru frunze din Grupa 1 va fi binevenită. De asemenea, rădăcinoasele din Grupa 3 au proprietatea de a afâna pământul, care va fi tocmai bun pentru plantele din Grupa 4. În plus, trifoiul din Grupa 4 face ca solul să primească un plus de substanţe nutritive şi nu trebuie ignorat din rotaţia culturilor.
Mai mult, rotaţia culturilor va dezorienta dăunătorii a căror influenţă nefastă se va diminua simţitor.

• Evitaţi următoarele alăturări de straturi: ceapă cu usturoi; sfeclă cu spanac; ţelină de frunze cu ţelină de rădăcină, morcov ori salată verde; roşii cu cartofi
• Alcătuiţi un caiet al grădinii în care, alături de schiţa terenului cultivat, de ideile pentru proiectele viitoare şi de calendarul însămânţărilor, ţineţi evidenţa culturilor, astfel încât să nu le repetaţi şi să ştiţi mereu ce şi unde urmează să plantaţi