Main menu

header

485 19 1de Raluca Grințescu

Pământul are o importanță vitală pentru toate culturile de ghiveci. Acesta trebuie să ofere rădăcinilor substanțele necesare hrănirii, posibilitatea de a se ancora solid, de a respira. De asemenea, substratul trebuie să ofere rădăcinilor apa necesară, dar fără a le îneca.

Condiţii generale

Pământul de ghiveci trebuie să imite, pe cât posibil, solul în care cresc plantele în condiții naturale. Din acest motiv, e bine să cunoașteți preferințele plantelor, ca să le oferiți amestecuri de pământ în care acestea s-ar simți cel mai bine. Sunt câteva condiții generale pe care trebuie să le îndeplinească substratul unei plante de ghiveci:

  1. Soliditatea solului trebuie să fie suficientă să poată susține planta, cu rădăcinile ferm înfipte în pământ.
  2. Capacitatea de retenție a apei este vitală, întrucât planta își procură hrana din sol, sub forma sărurilor dizolvate.
  3. Aerația este, de asemenea, foarte importantă, întrucât, cu excepția plantelor de apă, celelalte nu au nicio șansă de supraviețuire într-o mlaștină.

Pământul de grădină nu este potrivit pentru cultura de ghiveci

Pământul obișnuit din grădinile noastre are în compoziția sa ideală 60% nisip, 25% argilă, 10% calcar și 5% humus. Desigur, aceste procente variază foarte mult, de la o zonă geografică la alta, însă compoziția apropiată de cea ideală indică fertilitatea unui pământ. Ca atare, pământul de grădină nu este potrivit pentru cultura de ghiveci, deoarece tinde să se taseze tot mai mult din cauza udărilor. Poate fi utilizat în cazul plantelor cu dimensiuni mari, cu ghivece pe măsură, precum yucca, palmieri, ficus, citrice, filodendron, dracena, însă în amestec, în proporție de 20%-50%.

Nu folosiți doar mraniță

Mranița se referă la rezultatul descompunerii unei materii simple, existând mraniță de frunze, mraniță de gunoi de grajd, de scoarță, de turbă etc. O mraniță de bună calitate este cea fermentată cel mai bine (e nevoie de până la zece ani pentru o fermentare completă), echilibrată chimic bine. Trebuie reținut totuși că mranița ca atare nu este potrivită pentru plantele de ghiveci. Substratul sau suportul de cultură este un amestec de diferite tipuri de pământ, minerale și mraniță, potrivit cu cerințele unui tip de plante.

Amestecuri de cultură gata preparate

Acestea pot fi găsite în comerț și ușurează foarte mult munca horticultorilor începători ori care nu dispun de foarte mult timp. Astfel, în magazinele specializate puteți găsi:

  • Amestecurile pentru plante verzi sunt un melanj bazic. Dacă formează bulgări, va trebui să mai adăugați nisip. Dacă amestecul pare prea suplu și turbos, mai adăugați pământ de grădină;
  • Amestecurile pentru cactuși și plante grase sunt bune pentru yucca, planta-butelcă ori sansevieria. Este un amestec de diferite turbe și puzzolane, cu rol în aerare;
  • Amestecurile pentru bonsai conțin pământ argilos, pentru o bună fixare a rădăcinilor. Densitatea poate fi redusă cu turbă, scoarțe, compostate și puzzolane. Mai poate fi adăugat nisip (10%);
  • Amestecurile pentru citrice formează substraturile de cultură pentru portocal, lămâi, calamondin, kumquat, dar și măslin, palmier, boungainvillea și plantele lemnoase mediteraneene. Acest amestec asociază pământul argilos cu turbă și scoarțe de copac;
  • Amestecurile pentru orhidee nu trebuie să conțină pământ, dat fiind că rădăcinile acestor plante sunt aeriene, nu subterane. Astfel, substratul optim pentru orhidee conține scoarțe, eventual mușchi sintetic și bile de polistiren.

Bilele de argilă au rolul de a uşura şi de a aerisi substratul