Main menu

header

487 19 1de Raluca Grințescu

Rodul pământului (Dracunculus vulgaris) pare o plantă coborâtă dintr-o poveste şi seamănă cu o înfricoşătoare limbă de dragon. Se mai numeşte Arum Dracunculus sau Crin „Voodoo”. bul mare face o floare de un roşu grena, mare, foarte atrăgătoare.

Aduce sau nu roade

De cum începe să se topească zăpada, vântul de primăvară cheamă oamenii să plece cât mai degrabă să culeagă „rodul pământului”, o plantă miraculoasă, despre care puţini ştiu. Apare odată cu ghioceii, poate chiar înaintea lor. Şi creşte numai în locuri curate, neatinse de murdăria omenească. Are în vârf un fel de moţ, ca un ciucure mare, pe care, dacă-l cercetaţi, veţi afla ce roade ale pământului va aduce oamenilor anul care începe. Fiindcă, după părerea ei, anul nou ar trebui să înceapă de drept, odată cu primăvară. Atunci, tot şi toate încep o viaţă nouă. Ei bine, şi în ciucurele său, „rodul pământului” arată de va fi un an bogat sau nu. Vor fi porumb şi grâu? Veți descoperi în alcătuirea sa ştiuletele de porumb, spicul grâului, strugurele şi poamele. De va fi an sărac şi secetos, ciuful va fi sărăcăcios, ofilit. Rodul pământului nu oricine îl găseşte, nu oricine îl poate citi. Pe timpuri erau oameni anumiţi care porneau în căutarea plantei. Îl găseau, îl culegeau, îl purtau cu grijă şi-l aduceau celor mai bătrâni din sat, ca să-l descifreze, să-l interpreteze. Acum, şi asta a devenit un obicei uitat.

Tuberculul conține minerale

487 19 2Rodul pământului este o plantă perenă, frecventă în toate zonele ţării noastre în solurile bogate din pădurile de foioase. Planta preferă penumbra, dar se dezvoltă în foarte multe regiuni, de la câmpie până la deal. În medicina fitoterapeutică se utilizează rizomul şi frunzele, care trebuie recoltate fie primăvara, fie în luna septembrie. Tuberculul conține saponine, amidon, aroină, mucilagii, gume, substanțe grase, zahăr, substanțe minerale, substanțe toxice (aroină, aronică, aroidină, conicină), compuși cianici și glicozizi. Acum, planta poate fi cumpărată din comerț. Ce trebuie să știți dacă vreți să o aveți în grădina dumneavoastră? Ei bine, în primul rând tuberculii trebuie plantați imediat. Faceţi o groapă potrivită într-un pământ bine drenat şi bogat în humus şi plantaţi tuberculii la 10 cm adâncime, menţinând cam 30 cm între tuberculi, pentru a permite creşterea. Udaţi abundent după plantare. Pământul slab de grădină poate fi îmbunătăţit cu compost şi granule de bălegar. Dracunculus preferă pământul nu prea umed şi poate fi crescut în locuri complet însorite sau parţial umbrite. După ce s-a prins planta, pământul trebuie menţinut umed.

ATENȚIE! Consumată în cantități mari sau necorespunzător, planta poate provoca paralizia sau chiar moartea

Trebuie protejat de îngheţ

Rodul pământului este o plantă uşor de crescut, rezistentă la frigul iernii, care poate fi lăsată în acelaşi loc din grădină. Primăvara devreme puteţi folosi un îngrăşământ pentru a facilita creşterea plantei. Vara târziu, frunzele se usucă, ceea ce este absolut normal. La un moment dat, spre sfârşitul verii sau toamna, apar fructe portocalii, lucioase. Primăvara următoare dau tulpini noi de la rădăcină. Protejaţi planta de îngheţ cu un strat de frunze. Aveţi mare grijă la plivit, pentru că planta apare la începutul primăverii. De obicei, Dracunculus nu înfloreşte din primul an. Se înmulţeşte prin propriile seminţe sau prin diviziunea lăstarilor.