Main menu

header

670 16 1de Luana Mare

Şi-a început cariera muzicală la numai 7 ani, la concursul Tip Top Minitop, intepretând piesa „I Will Always Love You”, a celebrei Whitney Houston, şi de atunci scena a fost pentru ea marea pasiune, marea provocare. Andra, pe numele său real Alexandra Irina Măruţă, împlineşte anul acesta 25 de ani de carieră muzicală şi şapte ani de când este jurat la emisiunea „Românii au talent”. Una dintre cele mai bune voci ale României, Andra a adunat de-a lungul carierei 13 albume muzicale şi nenumărate premii. Cântăreaţa a acceptat să povestească despre familie, iubire, muzică, speranţă, despre meseria de părinte şi cea de artistă în acelaşi timp într-un amplu interviu.

„Sunt mai severă cu cei mici decât tatăl lor”

670 16 2- Cum este o zi din viaţa ta?

- O zi din viaţa mea este plină de neprevăzut. Mereu spun că nicio zi nu seamănă cu cealaltă, şi chiar aşa este: uneori filmez un videoclip, alteori merg la un concert într-un alt oraş, filmez pentru o emisiune, am o şedinţă foto, înregistrez o piesă într-un studio sau pur şi simplu stau acasă cu familia mea. În această perioadă, de exemplu, m-am împărţit între concertele de la Sala Palatului, o filmare în afara ţării, iar zilele următoare voi merge cu stilistele mele să alegem ţinute pentru live-urile de la „Românii au talent”. Preselecţiile au început să fie difuzate din 16 februarie, iar noi ne pregătim de semifinale.

- Ce fel de mămică eşti? Severă sau înţelegătoare? Faci lecţiile cu David? Eşti mai tolerantă cu Eva, mezina?

- Din fericire, David este în clasa pregătitoare şi nu are încă teme pentru acasă. Fac multe activităţi, însă, cu el, ne uităm pe cărţi, atlase, ne jucăm, ca să înveţe lucruri cât mai multe şi cât mai diverse. Cu Eva am doar răbdare să îi arăt tot ce vede prin casă, am grijă de ea în timp ce explorează casa sau parcul. E altă etapă. Ambele sunt foarte frumoase. Cât despre cât de severă sunt, aş zice că nu sunt nici, nici, încerc doar să am grijă ca toţi să respectăm regulile casei, să ne spălăm pe mâini, să vorbim frumos unii cu ceilalţi şi altele de genul acesta. Poate că sunt mai severă decât Cătălin dacă mă gândesc mai bine.

„Îi învăţăm să aibă încredere în ei şi să-i respecte pe ceilalţi”

670 16 3- Cum vă împărţiţi sarcinile de familie tu şi Cătălin Măruţă? Cine se ocupă mai mult de cei mici?

- După cum avem timp, amândoi ne ocupăm şi de cumpărături, şi de copii sau de alte lucruri. Din fericire, avem şi ajutoare, pentru că muncim mult şi nu dispunem de timp să facem totul şi să avem grijă de doi copii. Mama mea este foarte des pe la noi.

- Cum este viaţa într-o familie de oameni de televiziune? Copiii îşi văd părinţii mai mult acasă sau mai mult la televizor?

- Cu siguranţă, ne văd mai mult acasă. Cătălin l-a dus pe David mereu la grădiniţă şi eu încercam să îl iau zilnic sau măcar de câteva ori pe săptămână. La fel e şi acum, că merge la şcoală. Ca oricare alţi părinţi, desigur. Iar cu Eva stăm mereu acasă, serile şi în weekend. Din fericire, nu avem multe filmări departe de casă, în afara oraşului sau a ţării, aşa că în fiecare zi ajungem acasă la ei.

- Cum îi pregăteşti pe cei mici pentru viaţă?

- Încercând să îi învăţ să aibă încredere în ei înşişi şi să îi respecte pe cei din jur.

„Avem bonă, dar şi ajutor de la părinţi”

670 16 5- Cum reuşeşti să faci faţă unui program încărcat şi să ai grijă de cei doi copii? Aveţi ajutor din partea părinţilor?

- Da, cum spuneam, mama mea vine foarte des pe la noi. Avem şi o bonă pentru Eva, fiindcă David merge la şcoală, dar pe ea cineva trebuie să o supravegheze acasă. Şi socrii mei sunt foarte drăguţi şi, de câte ori îi chemăm, vin pe la noi şi încearcă să ne ajute cât de mult pot.

- Experienţa pe care ai căpătat-o la „Românii au talent” te-a făcut să iubeşti mai mult televiziunea sau prima iubire, muzica, nu se uită?

- Fără ezitare, răspunsul meu este că prima mea iubire este muzica. Televiziunea e o parte importantă din viaţa mea şi se îmbină frumos cu muzica. Toate îmi plac, mă simt foarte bine într-un platou de televiziune, dar nu aş renunţa niciodată la muzică. Pe de altă parte, Cătălin este făcut pentru a fi gazdă de show tv. Eu am alte abilităţi, alte pasiuni.

„N-am fost un copil înţelept şi răbdător”

- Care sunt cele mai frumoase amintiri din copilăria ta?

- Toate amintirile legate de fraţii mei şi de începuturile carierei mele sunt foarte frumoase.

- Care sunt cele mai dure încercări pe care le-ai avut până acum de la viaţă?

- Singurele momente pe care le-am simţit apăsătoare au fost când cineva apropiat a avut probleme de sănătate. Orice altceva se rezolvă într-un fel sau altul, dar cu sănătatea nu te joci. Din fericire, am depăşit toate cumpenele, mulţumesc lui Dumnezeu.

- Cum a fost copilăria într-o familie cu patru copii?

- M-am simţit foarte bine ca mezină în familie. Am fost răsfăţată mereu. Era foarte multă distracţie la noi, mereu gălăgie, aveam o casă plină de viaţă. Cam aşa e şi la mine acasă acum.

- Ce fel de copil a fost Andra?

- Să ştii că nu mă pot lăuda cu faptul că eram foarte înţeleaptă şi răbdătoare. Cred că le cam întindeam nervii părinţilor şi fraţilor mei! Dar ei mi-au înţeles mereu personalitatea şi m-au ajutat să mă temperez, să mă maturizez.

- Care este muzica ta de suflet?

- Îmi place muzica pe care o ascultam când eram copil, când o aud acum mă simt din nou ca atunci, când foloseam peria de păr pe post de microfon şi dădeam concerte în sufragerie.

„Cătălin mă face să mă simt cea mai frumoasă şi cea mai puternică femeie din lume”

670 16 4- Cum te-a cucerit Cătălin Măruţă?

- Cătălin m-a cucerit cu umorul şi cu răbdarea lui. M-a curtat mult, aşa cum visează orice fată, m-a tratat cu foarte mult respect şi tandreţe, m-a lăsat să îl cunosc bine, treptat, ca să ne dăm seama amândoi, încet, încet, că suntem făcuţi unul pentru altul.

- Care a fost cea mai frumoasă declaraţie de dragoste pe care ţi-a făcut-o Cătălin?

- Sunt prea multe să enumăr acum câteva. Cred că cererea în căsătorie este una. Faptul că am decis să avem copii este încă una. Iar fiecare zi în care suntem împreună şi mă face să mă simt cea mai frumoasă şi cea mai puternică femeie din lume este iarăşi o declaraţie de dragoste.

„David este atras de tobe, iar Eva are talent la dans”

- Cum este familia ideală pentru Andra?

- Nu aş schimba nimic la a mea pentru a o face mai bună. Fiecare familie este perfectă dacă e legată de iubire.

- Provii dintr-o familie cu patru copii. Te pregăteşti pentru o familie cel puţin la fel de numeroasă?

- Noi avem deja doi copii şi ni se pare că suntem o gaşcă mare, mai ales când ne vedem cu fraţii mei şi vin şi ei cu copiii. Uneori vorbim despre a mai face un copil, nu ştiu ce ne rezervă viitorul, deocamdată suntem fericiţi aşa.

- Are vreunul dintre cei doi copii talent muzical? Învaţă instrumente, muzică, limbi străine?

- David este atras de tobe, iar Eva are talent la dans. Cred că amândoi au ureche muzicală.

- Copiii voştri au făcut până acum cunoştinţă cu lumea televiziunii?

- Desigur, au fost pe platouri cu Cătălin şi cu mine.

„Soţul meu îmi face mereu surprize”

- Ce le-ar plăcea părinţilor să ştie cei mici sau ce şi-ar dori să se facă atunci când vor fi mari?

- Noi ne dorim doar ca să fie sănătoşi şi fericiţi. Este foarte puţin important dacă vor alege o profesie sau alta. Nu e nevoie să ne facem un nou Jackson 5 ca să fim fericiţi. Pot fi orice îşi doresc atât timp cât sunt fericiţi.

- Care a fost cel mai frumos cadou pe care ţi l-a făcut Cătălin?

- Cătălin îmi face mereu surprize, pentru că e atent şi ştie ce îmi place şi cum să mă surprindă. Mai demult mi-a adus un munte de pepeni roşii, preferaţii mei, altădată mi-a organizat o petrecere-surpriză la care i-a invitat pe toţi prietenii mei. Mi-a cumpărat obiectele la care visam, bijuterii sau alte accesorii care mă atrăgeau. Faptul că ştie ce îmi place este deja un cadou imens.

„M-au impresionat cei care au pariat pe ei înşişi. Mă înclin în faţa lor”

670 16 6- Care au fost cele mai frumoase momente pe care le-ai trăit la emisiunea „Românii au talent”?

- Întotdeauna când apăs pe Golden Buzz sunt foarte fericită, pentru că descopăr un talent şi ofer cuiva o bucurie imensă, îi dau ocazia să se lupte pentru premiul cel mare direct în semifinală. Cred că e primul moment frumos care îmi vine în minte legat de „Românii au talent”. Bineînţeles că mai sunt multe altele.

- Care sunt concurenţii care te-au impresionat cel mai mult?

- M-au impresionat toţi cei care au reuşit să învingă prejudecăţile celor din jur, să depăşească un handicap fizic, problemele financiare sau un alt posibil obstacol şi şi-au urmat pasiunea. Au pariat pe ei înşişi. Mă înclin în faţa lor.

- Cum te-a schimbat participarea la show-ul „Românii au talent”?

- Cred că m-a făcut să apreciez şi mai mult oamenii care muncesc pentru a ajunge unde îşi doresc. Pare simplu să spui: „Fă ceea ce te pasionează”, dar, când nu te sprijină nimeni, nu ţi se oferă educaţia de care ai nevoie, nu ai modele potrivite de urmat, e o luptă de zece ori mai grea. Cu atât mai mult e de admirat când un om reuşeşte să răzbească şi să ajungă pe scena noastră, pregătit să obţină patru „Da”.

„Admir la Mihaela Rădulescu felul ei de a fi, feminină, foarte puternică şi directă”

- Cum este colaborarea cu Mihaela Rădulescu? Dar cu Florin Călinescu? Dar cu Andi Moisescu?

- Suntem foarte diferiţi, asta cred că face parte din farmecul show-ului. Facem echipă foarte bună, avem umor, ne face plăcere să lucrăm împreună la acest proiect.

- Ce admiri cel mai mult la fiecare dintre ei?

- La Florin Călinescu admir talentul actoricesc. Are zeci de ani de teatru şi de film în spate, nu doar de televiziune, iar asta se vede de când intră în orice încăpere. La Andi Moisescu îmi place fineţea glumelor, iar la Mihaela, felul ei de a fi, feminină şi foarte puternică şi directă în acelaşi timp.

- Când mai ai timp să fii şi cântăreaţă, să organizezi spectacole?

- Am o echipă de profesionişti care mă ajută să pun la punct toate proiectele pe care mi le propun.

„M-am simţit foarte bine ca mezină în familie. Am fost răsfăţată mereu. Era foarte multă distracţie la noi, mereu gălăgie, aveam o casă plină de viaţă. Cam aşa e şi la mine acasă acum“

„Până acum am lansat 13 albume“

670 16 7- Care sunt cele mai frumoase momente de familie de care îţi aminteşti cu drag?

- Toate momentele în care eram toţi, fie de Sărbători sau în vacanţe, sunt momente de care îmi amintesc cu drag. De Sărbători nu ne odihnim niciodată, dar ne încărcăm cu energie pozitivă, râdem mult, mâncăm bunătăţi, stăm de vorbă. Cum spuneam, după aceea avem nevoie de o vacanţă! Însă nu aş schimba pentru nimc în lume această atmosferă cu altceva.

- Cum te vezi peste zece ani?

- Mă văd cu siguranţă tot pe scenă, susţinând concerte din ce în ce mai complexe. Până acum am lansat 13 albume, deci peste zece ani poate voi fi la al 17-lea. Mă văd lângă familia mea, copiii vor fi mari peste zece ani, dar sper să fim cei mai buni prieteni.

- Ce pregăteşti nou în cariera ta?

- Pentru anul acesta pregătesc mai multe spectacole, diferite tematic. O să vedeţi despre ce e vorba. Voi mai lansa conţinut pentru fanii mei pe YouTube şi, desigur, câteva piese noi, care îmi plac foarte mult. Va fi un an plin, vă garantez.

„Emisiunea «Românii au talent» m-a făcut să apreciez şi mai mult oamenii care muncesc pentru a ajunge unde îşi doresc. Pare simplu să spui: «Fă ceea ce te pasionează», dar, când nu te sprijină nimeni, nu ţi se oferă educaţia de care ai nevoie, nu ai modele potrivite de urmat, e o luptă de zece ori mai grea. Cu atât mai mult e de admirat când un om reuşeşte să răzbească şi să ajungă pe scena noastră, pregătit să obţină patru «Da»”

„Am mereu grijă de tenul şi de părul meu cu măşti şi uleiuri esenţiale“

- Care sunt tabieturile la care nu renunţi niciodată?

- Nu ştiu ce să zic. Nu am tabieturi, dar am mereu grijă să dau telefon cât de des pot la persoanele apropiate, să îmi fac timp pentru oamenii pe care îi iubesc. Încerc să am măcar o zi pe lună în care să mă văd cu prietenele mele.

- Dar ritualurile tale de frumuseţe...?

- Am mare grijă de tenul şi de părul meu. Nu există seară să nu mă demachiez şi să nu folosesc produse hidratante, creme şi măşti, iar părul îl vopsesc cu produse care au în componenţă uleiuri esenţiale. Mă consult şi cu specialişti care îmi fac recomandări. E important să am grijă de aceste aspecte, pentru că sunt artist, şi pe oameni îi influenţează felul în care arăt într-un videoclip, spre exemplu.

„La Florin Călinescu admir talentul actoricesc. Are zeci de ani de teatru şi de film în spate, nu doar de televiziune, iar asta se vede de când intră în orice încăpere. La Andi Moisescu îmi place fineţea glumelor, iar la Mihaela, felul ei de a fi, feminină şi foarte puternică şi directă în acelaşi timp“