Main menu

header

705 14 1de Valeria Roman

Filmele franțuzești ne poartă într-o lume magică în care se înfiripă cele mai frumoase povești de amor, iar Nicolai, cunoscutul chef de la Antena Stars, și soția sa Monica Tand sunt protagoniștii unei astfel de idile, care s-a oficializat în fața altarului. Cei doi s-au întâlnit în urmă cu 15 ani, dar aveau destinele legate de alte persoane, așa că abia la cinci ani distanță de la „scânteie” au putut să-şi dea frâu liber sentimentelor. Între timp au revenit în țară, și-au clădit o afacere, au făcut doi copii și abia la finele lunii august s-au dus în fața preotului pentru a-și pune pirostriile. Despre cea mai fericită zi din viața lor, despre emoțiile nunții din Maramureș, unde a avut loc binecuvântata ceremonie în familie, dar şi despre viitor, ne-a povestit chef Nicolai Tand, gazda Star Chef de la Antena Stars, emisiune pe care celebrul bucătar o prezintă alături de cântăreața Oana Radu, în fiecare duminică, de la ora 18:45.

„Am vrut o nuntă mare iniţial. Că am vreo 40 de verişori...”

- De ce ați făcut pasul cel mare abia acum? A cui a fost ideea?

- Nu ne-am gândit până acum la nuntă ca la o prioritate. Am muncit foarte mult, am făcut multe lucruri împreună. De ceva vreme am început să ne gândim și la o nuntă faină, dar nu știam exact cum și unde să ne desfăşurăm. Eu îmi doream o nuntă mare, adică eram convins că așa trebuie să fie pentru a-mi putea chema toate rudele. Numai verișori am 40! Am stat de vorbă cu Monica și am ajuns la concluzia că nunta asta trebuie să fie, de fapt, pentru noi, să ne bucurăm cu adevărat de ea și de oamenii dragi pe care îi avem alături. Până la urmă cea mai bună alegere a fost Maramureșul, cu familie, cu vecini, cu tradiţii. Am simțit amândoi că așa este cel mai bine.

- De cât timp vă cunoașteți?

- Ne-am cunoscut la Paris, au trecut 15 ani de atunci. Dar abia după cinci ani am fost împreună.

„Suntem temperamente diferite, dar avem ceva în comun: mâncarea bună”

705 14 2- Cum ați reușit să mențineți flacăra iubirii vie atâția ani? Care e secretul vostru?

- Ne completăm, asta e clar cheia succesului într-o relaţie, din punctul meu de vedere. Eu sunt în zodia Berbec, iar ea în Taur, ne ajutăm reciproc. Monica mă sprijină foarte mult cu afacerile pe care le avem. Ea când zice un lucru, aşa rămâne, eu mă mai sucesc. Avem temperamente şi stiluri diferite. Ceea ce avem însă în comun e mâncarea. Mâncarea bună!

- Care este cea mai frumoasă surpriză pe care i-ai făcut-o soției tale?

- Din păcate, eu nu sunt genul de om care să aibă răbdarea să facă o surpriză. De exemplu, dacă îi cumpăr Monicăi ceva, n-am răbdare să aştept un moment anume că să-i ofer cadoul, sunt ca un copil. Ea e exact invers, plănuieşte, aşteaptă. M-a dat peste cap de o grămadă de ori, cu vacanţe, cu tot felul de surprize la care nu m-aş fi gândit nici într-o mie de ani. (Râde)

„Monica s-a ocupat de decorare și a ieșit totul de poveste”

705 14 3- Nunta de acum a fost așa cum v-ați imaginat?

- A fost chiar și mai mult decât ne-am imaginat. Ne-am dorit o nuntă simplă și faină, ca pe vremuri, în care să ne simțim bine. Nu voiam să fim ca mirii care abia așteaptă să se termine nunta să se liniștească și să se odihnească și ei pentru că totul a fost un stres. A fost într-adevăr nunta visurilor noastre.

- Cine v-a ajutat să fiți atât de creativi și dintr-o simplă curte să faceți un loc de basm?

- Monica s-a ocupat de tot ce a însemnat decorarea locului și a mesei și a ieșit ceva de poveste. Toată nunta a fost organizată alături de prieteni și de vecini, așa cum se făceau marile sărbători pe vremuri. Pâinea mi-a copt-o Lelea Ileana, Nea Victor m-a ajutat să montez becurile, nepoata mea, Anca, ne-a ajutat cu decorarea locului, prietenul meu Dănuț, de la Casa Iurca, a venit și a făcut de mâncare, sora mea și frații mei m-au ajutat cu amenajarea locului, cu pregătirile. Toată desfășurarea asta de forțe a fost cum nu se poate mai faină, pentru că a venit din sufletul oamenilor dragi.

„Sora mea Anuţa ne-a compus «strigături»”

- A fost o nuntă cu tradiții. Despre ce obiceiuri a fost vorba?

- Da, ne-am dorit o nuntă ca la Maramureș. Sora mea, Anuța, ne-a ţâţâit „strigături”, adică versuri compuse special pentru miri, strigate înainte de a pleca la biserică și înainte de a începe petrecerea. Monica a renunțaț la final la voal pentru năframă, ca orice femeie măritată. Am jucat și am horit până în zori. Și următoarele zile am luat-o de la capăt.

- Ce au spus copiii când v-au văzut?

- Au fost foarte emoţionaţi şi bucuroşi deopotrivă. Ilona era foarte încântată să îi ţină trena Monicăi, Iancu era tot topit că poartă costum. S-au simţit minunat şi asta e cel mai important pentru noi.

- Dar despre rochia de mireasă a Monicăi? Tu știai ce va purta? Care a fost reacția ta?

- N-am ştiut! Nu am avut acces la informaţia asta. Am văzut-o atunci, când a coborât. Dar chiar nu am avut nici cea mai mică idee despre cum va fi rochia. Mi-am închipuit o rochie în stilul spaniol, cu un pic de dantelă, însă Monica a ales o rochie simplă, dar foarte elegantă, exact aşa cum e ea, ceva ce o reprezintă. Am plâns când am văzut-o! E normal, sunt momente unice în viaţă.

- Au existat și alte momente emoționante?

- Da, am avut emoții foarte mari. În special la biserică. Așa de frumos a vorbit preotul despre povestea noastră, încât nu am putut să îmi opresc lacrimile.

„La «Nicolai» găseşti şi fasole cu cârnaţi, şi picioci pârgăliţi, şi orez cu lapte”

705 14 4- Cum reușiți să treceți peste divergențe?

- Suntem oameni serioşi, maturi. Acum probleme și divergenţe de opinie are toată lumea. Noi ne aşezăm, discutăm, când avem păreri diferite, ni le susţinem fiecare, cântărim şi luăm o decizie comună, înţeleaptă...

- La ce vă pricepeți fiecare dintre voi mai bine? Tu sigur bucătărești! Ea are un fel de mâncare ce îi iese mai gustos decât îl prepari tu?

- Mie sigur că îmi place să gătesc, dar are și Monica câteva mâncăruri pe care le gătește pentru mine și sunt foarte bune, cum sunt roșiile umplute. Și un alt lucru pe care îl mai face Monica este că dă gust la mâncare. La final, după ce gătesc eu, o chem, ea degustă și condimentează cu ce mai trebuie. (Râde)

- Ce ai adus în plus restaurantului care îți poartă numele? Cu ce îţi atragi clienții?

- Pasiunea mea. Fac ce îmi place şi asta e cel mai important, iar asta zic eu că se şi vede imediat. De exemplu, la „Nicolai”, am toate reţetele copilăriei mele. De la gogoşi, la fasole bătută cu cârnaţi, la picioci pârgăliţi, la orez cu lapte, la zamă de pui cu tăiţei de casă şi tot felul de lucruri care mie îmi plac. Mă bucur când descopăr că le plac şi celor care ne trec pragul.

„După ce am fost în Franţa, am deschis o afacere cu pâine”

- Care este specialitatea ta?

- Mâncarea bună, în general. Nu am o direcţie anume, îmi place mâncarea gustoasă, iar când spun gust, mă refer la gustul ingredientelor, al legumelor şi în niciun caz la acel adaos la plic. Asta e cel mai important atunci când găteşti, să ştii să păstrezi aroma legumelor. Când fac o ciorbă de fasole, îmi place să am aroma ei, să predomine intensitatea fasolei.

- Ai în plan să te extinzi în domeniul alimentației?

- La Cantine nu cred, e primul meu business, cel în care mi-am pus şi numele. Restaurantul Nicolai e gândit să se poată extinde, pentru că el se adresează unui public variat. Am o afacere cu pâine care a pornit de la o problemă cu care m-am confruntat eu. La un moment dat, am rămas fără produsele de panificaţie pentru restaurant, aşa că am început să simt pe propria-mi piele nevoile clientului. Mi-am luat timpul necesar, am plecat în Franţa să caut cei mai buni producători de panificaţie, cu care lucrează bucătării mari din Franţa, şi aşa am ajuns la afacerea asta. Cu ocazia asta am devenit şi propriul meu client, pentru că bunătăţurile merg şi în restaurantele mele, iar acum ne-am extins şi în ţară.

„Îmi place să am linişte când gătesc, să îmi iau timpul necesar!”

705 14 5- Dacă nu ai mai avea emisiune la tv, ai simți lipsa expunerii media?

- Poate e un paradox, dar niciodată nu am alergat după expunerea tv. Aşa a dat Dumnezeu să fie lucrurile. Acum sunt aici şi nu mă interesează decât să îmi fac treaba cât mai bine.

- Te-a deranjat ceva ce s-a scris până acum despre ține?

- Nu, mai ales că eu nici nu sunt un om foarte mediatizat. Sunt un om deschis, simplu, când nu muncesc, îmi place să petrec timp cu familia mea, adică lucruri fireşti, care nu pot ajunge subiecte de presă.

-Ți-ai plăcea să jurizezi farfurii cu gust și frumos aranjate într-un concurs culinar?

- Normal că da. Îmi place mult asta. Sunt un gurmand, ador produsele de calitate, produsele de sezon, pentru că sezonalitatea este cel mai important ingredient în bucătărie. Eu jurizez farfurii cu gust în fiecare duminică, în cadrul emisiunii Star Chef de la Antena Stars, unde cu Oana Radu avem invitate câte două vedete care gătesc pentru noi și pentru telespectatori.

- Cum te-ai descurca tu într-o probă contracronometru?

- Depinde, nu cred cã sunt cel mai bun neapărat. Îmi place să am linişte când gătesc, să îmi iau timpul necesar ca lucrurile să se întâmple cum trebuie. Îmi place confortul ăsta!

S-au cunoscut la Paris acum 15 ani, dar au făcut nuntă în Maramu’ în urmă cu doar două luni

„Ilona şi Iancu sunt atraşi de muzică, de balet şi de modă“

705 14 7- Vă mai doriți copii?

- Da, sigur că ne dorim.

- Care dintre ei vă calcă pe urme?

- Sunt mici, nu ne gândim la asta. Vrem să facă ce vor ei.

- De ce domenii sunt atrași?

- Ilona, de muzică şi de balet, în vreme ce Iancu e atras de modă, îi place să se îmbrace frumos, întocmai ca mama lui.

Recomandarea lui chef Nicolai: vinete la cuptor cu sos bolognese

705 14 6O rețetă deloc complicată, dar extraordinar de savuroasă recomandată de chef Nicolai Tand este cea de vinete la cuptor cu sos bolognese, combinația dintre vinete rumenite la cuptor și carne de vită tocată fiind incredibil de apetisantă.

Ingrediente: 1 vânătă de dimensiune medie, 200 g carne de vită tocată, 2 cepe, 2 morcovi, 1 cățel de usturoi, 3 roșii coapte, ulei de măsline, sare.

Mod de preparare: tăiaţi vânăta în două (pe lungime), apoi îndepărtaţi miezul. Stropiţi interiorul vinetei cu ulei de măsline și presăraţi puțină sare pentru a elimina sucul care poate fi amar. Introduceţi vinetele la cuptor pentru 10-12 minute, până acestea se rumenesc. În continuare, în ulei încins, căliţi ceapa tocată mărunt, morcovul ras și usturoiul mărunțit, ce dă aromă preparatului. Între timp adăugaţi carnea de vită peste amestecul din tigaie. Nu aruncaţi miezul vinetei! Tăiaţi-l brunoise și adăugaţi-l și pe acesta peste amestec. Următorul pas este prepararea sosului de roșii, folosind roșii foarte coapte. Tăiaţi-le foarte mărunt, până când acestea vor lăsa un suc propriu. Sosul obținut îl adăugaţi în tigaie peste amestecul de legume și carne tocată, lăsându-l să se rumenească. În final, puneţi jumătățile de vânătă scoase de la cuptor, într-o farfurie, umpleţi-le cu mixul de carne și legume trase la tigaie, iar preparatul poate fi servit. Pentru culoare, puteți adăuga și o lingură cu bulion.

Monica Tand: „Nunta a fost încă un prilej să-mi dau seama cât sunt de pasionată de design“

705 14 8- Monica, tu te-ai ocupat de partea artistică, să-i spunem aşa, a nunții. Cum ai realizat acel decor mirific?

- Mi-am imaginat cum va arăta nunta noastră încă din momentul în care am stabilit când şi unde o vom face. Am avut în minte nu doar imaginea de ansamblu, ci fiecare detaliu, m-am gândit la povestea fiecărui moment, la semnificația fiecărui obiect pentru că am dorit să fie într-adevăr despre noi. Vă mărturisesc că înainte de eveniment, am făcut un adevărat tur de forță. Acum ceva ani am transformat vechiul grajd într-o casă, o casă tradițională din Maramureș, pe care acum am început s-o renovăm. Așadar, cu doar câteva zile înainte eram în plin șantier, aveam o grămadă de lucruri de amenajat, musafiri de primit etc. Cu ajutorul celor apropiați totul a ieșit însă așa cum am visat. Nunta a fost pentru mine încă un prilej să-mi dau seama cât sunt de pasionată de tot ce înseamnă design și amenajări interioare. E un domeniu care îmi place la nebunie, de asta cred că ideile se nasc firesc în mintea mea atunci când vine vorba despre asta. Multă lume care a văzut masa pe care am amenajat-o în curte m-a întrebat cine a făcut-o, pentru că într-adevăr a ieșit spectaculos.

- Cine te-a ajutat să duci la bun sfârșit amenajările?

- Le sunt recunoscătoare tuturor celor care m-au ajutat să dau viață acestor idei: Anca, nepoata lui Nicolai, m-a sprijinit să comand florile, Ela a fost cea care m-a ajutat să o decorez, Nea Victor a făcut instalația pentru ca becurile să fie așezate așa cum mi-am dorit. Fiecare a avut un rol în toată această poveste. Am vrut foarte mult să avem și bujori, pentru că sunt florile mele preferate, așa că le-am găsit locul perfect, în mici boluri cu apă. Fața de masă a fost din pânză de sac, pentru că mi se părea că se potrivește cel mai bine în decorul respectiv. Fiecare ornament de pe șervețele a fost ales cu grijă și așezat acolo.

- Cum ți-ai ales rochia de mireasă? Dar tortul?

- Rochia de mireasă la care am lucrat împreună cu Cristina Săvulescu a fost cu adevărat despre mine și despre felul meu de a fi. Mi-am dorit ceva simplu, chic, cu un element care să o evidențieze mai bine, așa cum a fost funda neagră. Toți cei prezenți mi-au spus că tortul a fost senzațional, atât de bun încât a doua zi lumea întreba dacă a mai rămas vreo felie. Tortul nostru a fost cu ciocolată și vișine, asta e combinația care pe mine mă bucură cel mai mult.