Main menu

header

753 16 1de Valeria Roman

Cătălin Măruță știe pe de rost drumul spre platoul emisiunii de la PRO TV a cărei gazdă este de 12 ani. Spune că ar putea ajunge la muncă și cu ochii închiși. Se simte ca acasă acolo, colegii și invitații fiind a doua sa familie. Dincolo de viața în televiziune, prezentatorul este un tătic perfect pentru cei doi copii ai săi, Eva și David, cărora le dedică timp prețios. Are o relație extrem de apropiată cu ei, fiind cel care îi duce dimineața la școală și la grădiniță și un partener redutabil de joacă. Despre cum gestionează situațiile de criză ivite în timpul show-ului „La Măruță”, difuzat de luni până vineri, de la ora 15:00, care a împlinit deja 12 ani de când se difuzează, și cum face față programului aglomerat pe care trebuie să-l împartă între casă și platoul emisiunii, ne-a povestit carismaticul prezentator într-un interviu cu cărțile pe față.

„Am o slujbă care mă face fericit”

- Ai peste un deceniu de când realizezi emisiunea „La Măruță”, deci am putea spune că eşti marcă înregistrată. Ce îţi doreşti de acum înainte de la show-ul pe care îl găzduieşti?

- Emisiunea face parte din viața mea, într-adevăr, iar rutina mea de a veni zilnic la redacție și la platou mi-este atât de familiară, încât nu m-ar mira să ajung acolo şi ca somnambul sau, din obișnuință, într-o zi de weekend în care nu mi-am băut cafeaua la timp. Colegii îmi sunt ca o familie, invitații îmi sunt dragi, sunt foarte norocos să spun că am o slujbă care mă face fericit. Și asta îmi doresc în continuare, să simt că mă reprezintă, să vin cu drag, să am colegi la fel de talentați și de implicați și să am feedback bun de la public.

- Sigur ai avut parte şi de momente delicate în emisiune, mai ales că aceasta se transmite live. Ce te-a pus în dificultate?

- În televiziunea în direct, la fel ca-n viață, se poate întâmpla orice. Nu ajunge invitatul sau gazda, adică eu, uită cum îl cheamă, nu merge un microfon, primești un răspuns care te lasă cu gura căscată, dar toate trec. Am experiență de 20 de ani în televiziune, nu mă mai blochez, prefer să fac haz de necaz, să detensionez un moment cu o glumă. Până la urmă, în emisiune suntem ca între prieteni.

„Ne-am transformat în funcţie de gusturile telespectatorilor”

753 16 2- Pe 22 octombrie s-au împlinit 12 ani de când realizezi această emisiune. Cum ați sărbătorit?

- Mereu ne bucurăm de aniversările emisiunii. Anul acesta, invitata-surpriză a fost Simona Halep, care a povestit în exclusivitate care sunt plăcerile ei nevinovate şi ce găteşte când vine acasă.

- Emisiunea a trecut de-a lungul anilor prin multe schimbări: de la divertisment la tabloid sau cazuri sociale. Care îți place cel mai mult?

- Emisiunea „La Măruță” a trecut prin multe etape din 2007 până astăzi, iar această evoluție a fost influențată de public, de gusturile telespectatorilor, de curiozitatea și de apetitul lor pentru secrete de vedete, dramă sau umor. Producătorii de conținut sunt foarte atenți la trenduri, analizează audiențele, concurența, iar noi am încercat să rămânem în cărți pe o piață foarte competitivă. Vă dați seama, telespectatorii care priveau emisiunea în 2007 nu mai sunt cei care se uită și în 2019, iar cei care o urmăresc în 2019 aveau cu totul alte gusturi acum 12 ani, erau copii, poate. Iată de ce și emisiunea a arătat diferit în această perioadă. Eu mă simt cel mai bine făcând divertisment, recunosc, de fapt cred că se vede de la o poștă, nu cred că e mare dezvăluire, sunt un om plin de energie și râd toată ziua, chiar și atunci când dau de greu. Nu pot decât să mă bucur că am revenit deci la conținutul care mă reprezintă. Un om de televiziune nu are mereu acest noroc.

„Am o grămadă de amintiri frumoase din emisiunile de până acum”

753 16 3- Câte interviuri ai realizat în tot acest timp?

- Ce grea e întrebarea! Cum aș putea să număr? Să zicem că am avut o emisiune de o oră și un sfert, apoi o oră, apoi două ore, aș face o medie de 90 de minute în care am avut minimum patru-cinci invitați, să zicem. Deci, în 12 ani, am avut circa 3.000 de emisiuni, fără weekend-uri și vacanțe între sezoane, dacă punem patru interviuri la fiecare, deși cred că au fost mai multe, ajungem la peste 10.000! Și aici e vorba doar despre ultimii 12 de ani, dar eu fac asta de 20 de ani.

- Care este invitatul sau momentul la care ai râs cu poftă?

- Am avut atâtea farse la care m-am distrat! Cu Rică Răducanu, de exemplu! Și filmările cu tripleții Nicoletei Luciu îmi vin în minte, ce drăguți erau cei mici! Dar și turul Europei cu Tudorel Popa, „Omul-Bormașină”, a fost senzațional! La concursul de făcut cozonaci sau la competiția ansamblurilor de dans popular am cunoscut o grămadă de oameni simpatici, cu replică, m-am distrat de minune! Am o mulțime de amintiri frumoase din emisiunile de până acum.

Trupele Zero și Red Blonde au revenit din acest sezon la tv

- Te-ai vedea într-un altfel de show?

- Televiziunea e foarte interesantă, iar eu cred că sunt versatil, improvizez mult și nu aș schimba nimic!

- S-au schimbat multe de-a lungul timpului, de la nume şi canapea până la formaţia din platou, care a dispărut în 2015. Anul acesta a revenit. Cum a fost revederea?

- Am ținut mereu legătura cu Zero și cu Red Blonde, suntem prieteni, nu doar foști colegi. M-am bucurat mult să ne revedem în platou, am fost toți nostalgici. Dar viața a mers înainte frumos și pentru noi, și pentru ei. Zero au mai lansat videoclipuri, iar Alina și Mădălina lucrează amândouă la radio, un rol care le vine de minune.

- Ai vreun ritual înainte de emisiune?

- Da. Zic mereu „Doamne ajută!” în gând.

Se gândesc la un al treilea bebe

753 16 4- Vă mai gândiţi să vă măriți familia?

- Da, ne gândim la copii mereu, ne umplu viața de bucurie, suntem foarte fericiți de când Eva și David au apărut în viețile noastre.

- Vă întreabă cei mici dacă nu le mai aduce barza un frăţior sau o surioară?

- Nu ne întreabă, mai glumim pe tema asta. Dar cred că s-ar bucura dacă la un moment dat gașca s-ar mări.

- Care dintre ei este ceva mai insistent, Eva sau David?

- Cred că Eva. Având mereu păpuși în grijă, ca să zic așa, imitând-o pe Andra, și-ar dori să plimbe un cărucior cu un bebeluș. Dar copiii la vârsta asta nu înțeleg cu adevărat ce înseamnă un nou membru al familiei. Ei cred că se vor juca, dar până se joacă un copil mai trece ceva timp.

„Am expus public copiii. I-aș susține la un show de talente”

- Eşti una dintre vedetele de la noi care şi-a expus public copiii, ba chiar au fost invitaţi în platoul emisiunii. Când crezi că e bine ca un părinte să facă asta şi când nu?

- Eu și Andra am fi creat o situație imposibilă încercând să nu îi expunem pe copii. Toată lumea are un smartphone astăzi, oricine îi poate fotografia oricând. Iar dacă îți propui să ascunzi ceva, mulți fac o pasiune din a dezvălui misterul. Ne-am propus de la început să ne purtăm firesc, să îi expunem cu măsură, ei au vieți normale, merg la grădiniță și la școală, fac sport, iar când suntem invitați în formulă completă de o revistă sau de o emisiune tv sau când vor să ne însoțească pe noi undeva, analizăm fiecare caz în parte. Fiecare părinte trebuie să judece aceste situaţii în particular, niciun caz nu seamănă cu altul.

- Au mai mers şi la altfel de emisiuni sau doar la a ta?

- Am fost împreună să o susținem pe Andra la „Românii au talent”, de exemplu.

„Amândoi au ureche muzicală”

- Ai fi de acord ca ei să participe la show-uri de talente?

- Eu îi susțin, vreau să-și urmeze pasiunile, chemările. Dacă ei și-ar dori asta, probabil că i-aș susține.

- Ce crezi că li s-ar potrivi? La ce sunt talentaţi?

- Amândoi sunt foarte dezinvolți și au ureche muzicală.

- Cine mai cântă în familia voastră?

- E clar de unde vine talentul muzical, din familia Andrei! Tatăl ei a interpretat muzică populară, Andra mereu a povestit despre faptul că asta a influențat-o de mică... Şi fratele ei, Săndel, este un artist foarte iubit, cântă împreună cu soția lui, Aurora.

„David face înot, Eva, pian și balet”

753 16 5- Ce cursuri opţionale fac copiii?

- Amândoi au început să învețe engleză la grădiniță. Pe David l-am dus și la înot, e o activitate foarte sănătoasă, iar Eva are tot felul de opționale la grădiniță, dar deocamdată am ales orele de pian și de balet.

- Cine vă ajută cu ei?

- Avem o bonă pentru Eva, de când era mai mică, dar ne ajută mult și mama Andrei.

- Cum te joci tu cu ei? Dar Andra?

- Păi, ne alergăm, ne gâdilăm, ne întrecem, jucăm roluri, adică ne jucăm de-a polițiștii, de-a magazinul, de-a emisiunea, de-a ce vor ei! Și Andra se joacă mult, cred că mai mult cu păpușile. Eu încerc să găsesc alte lucruri la care parcă mă pricep mai bine.

„Eu îi duc la cursuri dimineața. Îmi place la nebunie drumul cu ei”

- Cum sunt împărţite sarcinile în familie?

- Aș zice că nu sunt chiar împărțite, facem amândoi cam tot ce se poate. Dimineața, însă, eu îi duc cu mașina la grădiniță și la școală. Eu sunt șoferul desemnat! Dar amândoi ne trezim devreme, e agitație mare în casă la prima oră. Îmi place la nebunie drumul ăla, cântăm, vorbim, facem vlog, e foarte haios.

- Cine pregăteşte micul dejun? Dar pacheţelul celor mici?

- Amândoi, dar cred că Andra e mai mult cu micul dejun, eu trebuie să mă îmbrac ca să pot să ies pe ușă cu ei. Nu luăm un mic dejun foarte copios, doar un sendviș, un fruct, pentru că ei mai mănâncă și la grădiniță, și la școală.

- Ce vă place să faceţi în weekend-uri?

- Ne place să petrecem mult timp împreună, orice ar fi. Uneori stăm acasă, alteori mergem la cinema, la desene animate, desigur, ieșim la un restaurant cu loc de joacă sau chemăm prieteni pe la noi. Ne place foarte mult să fim gazde, să umplem casa de oaspeţi, să ne relaxăm cu oameni dragi, iar copiii să aibă parteneri de joacă.

23.000 de invitaţi pe canapea a avut Cătălin Măruţă în cele 3.000 de ediţii live ale emisiunii de la PRO TV. A realizat peste 10.000 de interviuri cu personalităţi din toate domeniile

Nu repetă înainte de emisie interviurile când este invitată Andra

- Cum sunt emisiunile în care o ai invitată pe Andra?

- Mereu suntem emoționați, amândoi, pentru că e ciudat parcă să îi pun întrebări când de obicei știu foarte bine răspunsul! Dar au trecut atâția ani de când am profesia asta, iar ea este de mică artistă de succes, așa că aș zice că e din ce în ce mai ușor. Plus că, atunci când vine în emisiune, are mereu ceva nou de prezentat, un videoclip, un proiect, iar discuția merge de la sine.

- Pui la punct totul dinainte sau improvizezi?

- Niciodată nu repet interviul cu Andra, dacă asta mă întrebi. Îi pun întrebări ca pentru orice alt artist.

„Eu mă simt cel mai bine făcând divertisment, sunt un om plin de energie și râd toată ziua, chiar și atunci când dau de greu. Nu pot decât să mă bucur că am revenit deci la conținutul care mă reprezintă. Un om de televiziune nu are mereu acest noroc“

„Am fost leşinaţi de emoţie în prima zi de şcoală!“

- Cum a fost prima zi de şcoală/grădiniţă?

- Și la David, și la Eva noi am fost mai emoționați decât ei. Ei se bucură să poarte uniformă, să se vadă cu alți copii, sunt plini de entuziasm și de energie, noi suntem leșinați de emoție, le facem poze pe care să le punem apoi în ramă. Părinții sunt o specie aparte, suntem în stare să ne luăm la trântă chiar și cu ursul pentru copiii noștri, dar dacă ne pui la careu plângem și tremurăm. Asta e!

- Cum v-aţi acomodat cu programul de dimineaţă?

- Simplu, ne culcăm și noi mai devreme. Andra mai ales, eu mai rezist o jumătate de oră în plus!