Main menu

header

763 16 1de Carmen Ciripoiu şi Silviu Ghering

E ca argintul viu: azi la București, mâine la Chișinău, poimâine la Timișoara... Nu apare în reclame, urăşte petrecerile mondene, iar familia este sfântă. A ales ca în viață și în televiziune să facă numai ceea ce simte și e conștient că Dumnezeu a avut un plan cu el. Cine este Dan Negru, show-man-ul care a reușit performanţa să câştige 20 de Revelioane consecutiv obținând cele mai mari audiențe tv din România, aflați dintr-un interviu plin de sinceritate și de spontaneitate marca Negru. Dan Negru...

„Presa din lume şi din România a murit! A distrus-o online-ul...”

- Odată cu incredibilele audiențe pe care le-ai făcut, ai primit două apelative: Regele Audiențelor și Regele Revelioanelor. Dar cine este Dan Negru atunci când luminile reflectoarelor se sting?

- Trebuie să recunosc că m-ai încurcat cu întrebarea asta. (râde) Cred că sunt un timișorean venit la București acum vreo 20 de ani, pe vremea când televiziunea mea și presa ta duduiau, când piața media era total alta. Dacă ar fi trebuit să mă catapultez în Capitală acum, nu cred că mai plecam din Timișoara.

- De ce?

763 16 2- Nu aveam ce să mai caut în București, ce să mai fac în media... Nu cred că aș mai încerca varianta asta. Dacă vrei să știi părerea mea, presa din lume și din România a murit de mulți ani, de când a distrus-o online-ul. Primul meu Revelion pe care l-am realizat cu 20 de ani în urmă a avut un consum de televiziune de 78%. Adică tot atâția români se uitau în noaptea de Anul Nou la televizor. Nu neapărat doar la mine, dar o făceau. Anul acesta, nu a mai fost deloc așa, pentru că oamenii au preferat să plece în vacanțe, în birturi sau să stea în online. Meseria mea e ca acea a unui pălărier sau a unui fierar. Probabil că este o meserie pe cale de dispariţie… Mă ia de multe ori dorul de Timișoara. Nici după 20 de ani de București, nu mă regăsesc aici. Dincolo de televizor, tot ce contează e familia. În rest, totul e fum! Am cunoscut oameni de televiziune care au clădit istorie în această instituție, dar după care s-a ales praful. Cred că televiziunile, ziarele nu lasă nimic în urmă ca oameni. De pildă, Cristian Țopescu a fost umilit de televiziune. La fel s-a întâmplat și cu uriaşul Iosif Sava. L-au dat afară și acum are un bust în Televiziunea Română. Ce folos?

„Am făcut audiențe uriașe, fiind un sociopat”

763 16 3- Ești una dintre vedetele atipice ale României. Și spun asta pentru că pe Dan Negru nu-l vede nimeni la petreceri mondene, interviuri oferă extrem de rar, iar despre viața sa privată nu vorbește mai deloc… Care să fie motivul?

- Așa este. Când am venit în București, un director de televiziune, de Antenă mai precis, care nu mai e acum, mi-a spus că voi putea deveni un mare prezentator doar dacă voi socializa, mă voi duce la toate evenimentele mondene, voi apărea în toate emisiunile. N-am făcut nimic din toate astea! Deși am colegi care apar oriunde, oricând. Trebuie doar să-i suni cu o oră înainte și ei vin. Nu-mi place să mănânc sărățele pe la mondenități. Am făcut audiențe uriașe, fiind un sociopat. (râde amar...)

- Să fi fost oare norocul de vină?

- Categoric, nu. Cred că e foarte important ca într-o piață media plină de ciudaţi să îți păstrezi statutul de rara avis. Și sunt puțini oameni care gândesc așa, cred că îi număr pe degetele de la o mână: Andreea Esca și alți câțiva.

Legătura dintre imensul Valeriu Lazarov, ciocolatele Toblerone, Franco și Berlusconi

- Ai vreun model din „afară” pe care-l admiri?

- Am să-ți povestesc o întâmplare, care mi-a dat o lecție bună și este legată de Valeriu Lazarov, care a fost un mare... de fapt nu mare, ci imens om de televiziune. Iar eu mă mândresc că sunt unul dintre discipolii lui. Eram la Madrid, în perioada când el vedea toate ziarele din România. Apărusem pe coperta a trei publicaţii simultan. Aveam 20 și ceva de ani și eram foarte mândru și fericit. Atunci, Lazarov a venit la mine și mi-a dat trei ciocolate mari, Toblerone, spunându-mi să le mănânc odată. Am spus că o pot face doar pe parcursul zilei. El a zis că insistă, apoi mi-a motivat și de ce, afirmând că așa se va plictisi și publicul de mine dacă voi continua să apar mereu, mereu. Am înțeles atunci ce trebuie să fac cu meseria mea. ...Valerio Lazarov... așa îi spuneau spaniolii, Valerio... Nu știu câți cunosc „amănuntul” că Lazarov a fost dorit în mod expres de Franco pentru a filma în exclusivitate fastuoasa ceremonie de „predare a ștafetei” către Regele Juan Carlos în 1969, pe care îl desemna ca succesor al său și care urma astfel să devină suveranul Spaniei după moartea lui Franco... în 1975... Sau că Silvio Berlusconi i-a cerut sfatul când a vrut să intre în politică, pe la sfârșitul anilor ’70, iar Lazarov i-a spus pe loc că are nevoie de o televiziune și o echipă de fotbal! Și magnatul italian s-a conformat: și-a adăugat la „portofoliu” Canale 5 cu Lazarov director de producție și AC Milan. Puțină lume știe asta...

„Am refuzat multe formate de televiziune. Nu exagerez, am pierdut sute de mii de euro”

763 16 4- Lazarov a fost... este modelul tău?

- Da, pot spune că da... Dar apropo de modele, eu sunt doar o biată copie a prezentatorilor mari de afară, pe care îi admir. Așa cum televiziunea din România e doar o copie a tot ce se întâmplă dincolo. E un tip care îmi place mult, Paolo Bonolis, un prezentator de show din Italia, pe care am avut șansa să-l cunosc și omul mi-a zis că îl imit extraordinar. Și așa este. Sunt prezentatori de „afară” pe care îi studiez foarte bine și de la care fur câte ceva. Dar cu moderație. Pentru că Brâncuși avea o vorbă: „Cu penele altuia te poți împodobi, dar nu poți zbura”. Venim după ani buni în care televiziunea a avut doar două ore și după alți 30 de ani de după Revoluție, în care televiziunea a promovat femei ușoare pe canapele și politicieni murdari braţ la braţ cu afaceriști mânjiți. În rest, toate lucrurile frumoase, formatele acelea mari, spectaculoase, sunt copy.

- Dintre toate emisiunile prezentate de tine a existat una în care poți spune că te-ai regăsit?

- E ca și cum m-ai întreba pe cine aș alege dintre Daria și Bogdan, copiii mei. Am să îți spun un lucru pe care nu l-am mai zis nimănui. Am refuzat foarte multe formate de televiziune. Cred că am pierdut câteva sute de mii de euro, nu exagerez! La un moment dat, mă gândeam cât de prost pot să fiu, dacă vine stația de televiziune și îmi spune să fac emisiunea X, ce sumă voi primi, iar eu spun că nu vreau. Dar tocmai refuzând am reușit să rămân în piață.

- Și ți-a crescut cota…

- Da, cred și asta. Nu banii au contat, ci faptul că m-am regăsit în formatele pe care le-am făcut. Dar mi s-au propus multe năzbâtii. Ultima dată s-a întâmplat sezonul ăsta de toamnă, când am primit două oferte în care nu am avut încredere și care au fost scoase din grilă după vreo trei-patru săptămâni. Cu alte cuvinte, am avut fler. (râde)

„Nu e un mit, sunt zgârcit! Fără maşini şi ceasuri scumpe”

- Să înţeleg că mitul că Dan Negru e zgârcit s-a spulberat acum?

- Nu neapărat… Știi ceva? Nu e un mit, e o realitate, pentru că eu vin dintr-un oraș în care banul are o altă putere. Și am avut mulți colegi care stăteau în apartamente dintr-un cartier periferic al Bucureștiului, însă conduceau mașini de 100.000 de euro, la care aveau rate și puneau 10 lei la benzină. Ăștia bârfeau despre mine că sunt zgârcit pentru că eu nu am vrut niciodată să bag banii în mașini și în haine sau în ceasuri scumpe. Nu e important să le las copiilor mei așa ceva.

- Toată lumea are un moment în care spune că viața i s-a schimbat radical. La tine când a fost?

- Când s-au născut cei mici. Atunci am ieșit cu soția mea dintr-un ritm al nostru pe care îl aveam. Și am început să vrem altceva, să avem un alt fel de responsabilitate. Și, bineînțeles, atunci când am plecat din Timișoara la București.

„Ador găluștele cu prune, aș putea mânca o vadră”

- Cum gestionezi eșecul atunci când apare?

- Mă retrag la ai mei în familie. Și îmi dau seama că sunt un om foarte fericit, cu nevastă, copii, cu mama... din păcate, tata s-a prăpădit... și cu socrii.

- Apropo de mama. Cu ce te așteaptă când te duci acasă?

- Vai de mine… Cu de toate, pentru că ea știe cel mai bine că am tabieturile mele, cu mâncăruri de când eram copil. Ador găluștele cu prune, aș putea mânca o vadră și nu m-aș sătura. Și nu las niciodată plăcinta întinsă cu dovleac și mac. E bine că o mai am pe mama. Eu odată la două săptămâni mă duc acasă. Și ne tot bate gândul ca la un moment dat să ne reîntoarcem definitiv la Timișoara... Dar uite că zic asta de ani buni… Pe de altă parte, de 12 ani am un show și la Chișinău, la televiziunea Prime TV. Sunt un veteran acolo și am făcut vreo șase formate internaționale. Și am avut bucuria să întâlnesc oameni fabuloși la Chișinău, să stau seri întregi la taclale, la restaurant, cu Grigore Vieru. E un alt fel de Românie. Televiziunea din Chișinău și media de acolo funcționează pe sistem rusesc, adică pe un sistem educaţional puternic. Acolo este inacceptabil să intri în televiziune dacă ai doar liceul. Acum am două emisiuni de divertisment, „Da sau nu” și „Roata norocului”. Formatul „Da sau nu” îl fac de opt ani și a atins cea mai mare audiență din istoria televiziunii din Republica Moldova.

„Ne place să pescuim bilete ieftine de avion și să plecăm familia de azi pe mâine”

763 16 5- Cum înțeleg copiii celebritatea ta? Cum este Dan Negru ca tată? Un prieten sau un părinte autoritar?

- Copiii îi țin departe de televiziune. Dara are 10 anișori și Bogdan are 8 ani. Nu stau deloc pe televizor, nu îi duc la platourile de filmare. Aș prefera să aibă meseria maică-sii, să fie medic stomatolog, deși nu se știe niciodată. Ca tată, încerc să fiu uneori autoritar, alteori prieten, nici nu-mi dau seama. Încerc să găsesc calea de mijloc și voi vedea după vreo 10 ani dacă mi-a ieșit.

- La filmări nu-i duci, dar la sport?

- I-am dus. La... floretă! Cred că floreta dezvoltă multe într-un copil. Eu sunt un mare fan al altor sporturi decât fotbalul, sunt foarte dezamăgit că în România se difuzează pe tv doar fotbal și nimic altceva, sunt atâtea sporturi mișto... la noi nu există... Și nu pun preț pe copii ca sportivi, nu cred că au „filon”. Am văzut că e o adevărată isterie a oamenilor să facă mari sportivi, mari vedete din copiii lor cu orice preț. Având emisiunea asta, „Next Star”, știu foarte bine disperarea românului de a face din copil Messi, Ronaldo, vedetă, să câștige mult, portofelul burduşit, să-l venereze fanii... Nu se va împlini pentru majoritatea visul ăsta. N-aș sfătui pe nimeni să-și forțeze copiii.

- Și... „generalul” în casă cine e?

- Clar, soția mea, Codruța. Și nici ea nu e pasionată de showbiz. Acum un an și jumătate, i-a propus o televiziune foarte importantă să prezinte o emisiune medicală. Și nu a vrut sub nicio formă. Încercăm să fim o familie liniștită, să pescuim bilete ieftine de avion și să plecăm de azi pe mâine, pentru că ador călătoriile de scurtă durată. (râde şmechereşte)

„Am făcut cu Revelionul 2020 cea mai mare audienţă pe publicul comercial din istorie“

- Îți amintești cum a fost primul Revelion?

763 16 6- Îmi amintesc de toate Revelioanele și uite că am ajuns să îl bifez pe cel cu numărul 20. În anul 2020! (râde) Acum vreo cinci ani, Stela Popescu îi spunea maestrului Alexandru Arșinel că eu am făcut mai multe Revelioane decât ei. Sunt triste Revelioanele fără actorii noștri mari, fără oamenii aceștia minunați care aveau atât de multe lucruri de spus. Când făceam emisiuni și o aveam invitată pe Stela Popescu, sau pe Dem Rădulescu, nu mai spun de Florin Piersic, nu-mi puneam problema că n-am cu ce să umplu emisiunea, știam că am «stâlpi» pe care să mă bazez, erau oameni care aveau vorba la ei, aveau harul vorbirii. Când filmez cu vedetuțele de-acum, de 19 ani, îmi fac 30 de întrebări pentru că nu știu niciodată dacă n-or să răspundă cu „Da” sau „Nu”. Sau monosilabic. De multe ori, sunt obligat ca vedetelor pe care tu le vezi azi la televizor să le scot la montaj multe dintre fraze, pentru că au o grămadă de agramatisme. Nu a existat așa ceva la Stela Popescu, Dem Rădulescu, Florin Piersic sau alții de anvergura lor, care aveau mereu vorbele la ei și stăpâneau limba română la perfecție. Și asta pentru că aveau educație profesională și citeau foarte mult. Eu am o relație apropiată cu Florin Piersic și mi-a povestit într-o zi că, pe drumul de la București la Cluj, el stă și recită în minte poezii. Ca să o țină mereu trează. Sunt nostalgic după adevăratele valori ale României. Ca să nu mai vorbesc despre emisiunile de cultură generală prezentate, când venea Vadim Tudor. Mi-amintesc că am filmat cu el nenumărate show-uri și, deși poate nu mă crezi, mă duceam doar cu patru întrebări. Nu se compară nimic cu Revelioanele cu Dan Spătaru, Nicu Constantin, Gil Dobrică… Uitându-mă în urmă, au fost realmente spectaculoși. Apropo de Nicu Constantin, la o emisiune l-am închis în cabina lui, dar ulterior am uitat și am plecat cu cheia la mine. Și am intrat pe platou, ba chiar l-am și prezentat. Am tras de timp, am intrat printre spectatori, apoi a venit regizorul și i-am dat cheia. M-a înjurat o lună după asta! Mă suna dimineața și spunea: „Nebunule, nu mai vin în viața mea la o emisiune de-a ta”.

Antireclamă cu efect de... bumerang: „Dați-le naibii de ecrane, stați lângă oameni!”

763 16 7- Încă un Revelion anul acesta, cu numărul 20, același Dan Negru...

- Am avut pe listă 120 de vedete, cu contracte semnate. Și faptul că an de an am fost lider de audiență mă bucură enorm. Nu i-am ratat nici anul acesta pe Irina Loghin şi pe Alexandru Arșinel, de exemplu, pentru că sunt oameni pe care, atât cât îi mai avem, eu vreau să fie de Revelion aproape de mine. Chiar dacă am avut conflicte și cu șefi de-ai mei pe acest motiv. Îmi doresc să aduc mereu oameni-legendă. Anul acesta, am mers pe o altă poveste, e vorba despre varietăți glamour, în care am îmbinat invitaţii de acum cu cei care contează, care sunt rara avis în piața media. M-am bucurat că am reuşit să o aduc pe inegalabila Gabi Szabo. Atâta vreme cât fac audiențe mari, nimeni nu poate să-mi conteste alegerile. Și pentru că lumea e curioasă să știe ce face Dan Negru chiar de Revelion, de multe ori prefer liniștea de acasă sau încerc să-mi aranjez apele ca să fiu undeva, dar tot cu ai mei. Anul ăsta, de exemplu, am rămas în București, a venit și mama, și tot familionul. Sunt ciufut și în a prezenta spectacole, mai ales de Revelion. Dar, pentru că am fost cu copiii și soția, am mai prezentat Revelioane în străinătate, pentru românii din Londra, Chicago. Cred că trebuie păstrat, totuşi, un ștaif al meseriei.

- Tu te-ai uita la Revelionul lui Dan Negru?

- Sincer, nu! Cel mai important lucru în anul 2020 este să lăsăm ecranele, fie că e vorba despre cele de televizor, laptop sau telefonul mobil şi să ne bucurăm de oameni. Eu sunt mulţumit ori de câte ori spune cineva că nu face Revelionul cu Dan Negru. Pentru că asta înseamnă că şi-a găsit un om alături de care să stea în noaptea dintre ani. Statistic vorbind, Revelionul 2020 a făcut cea mai mare audienţă pe publicul comercial din istorie! În plus, a fost primul la care a venit Marius Ţeicu după 30 de ani de când nimeni nu l-a mai chemat. În ceea ce o priveşte pe Irina Loghin, aceasta i-a ţinut pe toţi treji în cele trei zile de filmare, timp în care a spus mai mult de 100 de bancuri. De altfel, Irina a fost nelipsită de la ultimele 15 Revelioane făcute de mine. La rândul său, Arşinel mi-a dat de gol o mască, adică exact cea cu care trebuia să joace el, în spatele căreia s-a aflat Petre Roman. Arşinel a intrat în platou şi noi stabilisem dinainte unde să se aşeze, dar m-am trezit că a întrebat în gura mare unde să stea. Petre Roman a fost puţin debusolat după ce a „înţepenit” patru ore pe scaun, la machiaj.

Nu am o mască preferată, toate îmi sunt dragi. Anul acesta am avut şi o mască foarte scumpă, al cărei preţ s-a ridicat la suma de 22.000 de dolari!

„A mărturisi că eşti credincios în televiziune înseamnă că eşti un ciudat, însă nu am ruşinea să spun că Dumnezeu a avut un rol hotărâtor în viaţa mea, a avut un drum cu mine“

„E o adevărată isterie a oamenilor să facă mari sportivi din copiii lor cu orice preț. Ştiu foarte bine disperarea românului de a face din copil Messi, Ronaldo, să câștige mult, portofelul burduşit, să-l venereze fanii... Nu se va împlini pentru majoritatea visul ăsta. N-aș sfătui pe nimeni să-și forțeze copiii“

„Nu sunt prezentator de nunți, deși tot inbox-ul meu de Facebook e plin de cereri și am un dispreț maxim pentru cei care fac așa ceva“

Prezentatorii mari au doctorat

- Umblă vorba prin târg că te-ai apucat de studiu serios pentru doctorat. Mai ai timp să înveți?

- Sunt chiar în anul II la doctorat și urmează să îl dau la jurnalism, la Universitatea din Timișoara. Și am un profesor extrem de exigent… Nu-mi ajută cu nimic faptul că sunt Dan Negru! M-a ambiționat ideea de doctorat, văzând CV-urile unor prezentatori mari de televiziune din Europa. Așa am descoperit că foarte mulți au un alt tip de educație. Carlo Conti, de exemplu, care prezintă San Remo de vreo 20 de ani, are două doctorate, unul la Sorbona și altul la Milano. În România, însă, piața de vedete e la nivel de școală profesională. În România lui 2020, cunosc oameni extrem de importanți care au gestionat bugete de milioane de euro, au construit formate de televiziune și nu au mai mult decât liceul. Într-o țară civilizată, așa ceva nu există!

„Un bătrân dichisit mi-a spus că îşi simte soţia trecută la Domnul aproape, de câte ori mă vede la televizor“

- Ce compliment pe care nu-l poți uita l-ai primit ca jurnalist? Dar ca tată?

- Ca tată, îl primesc zilnic și e vorba despre privirea plină de bucurie a copiilor mei. Iar ca jurnalist, e o poveste care m-a marcat. Eram în aeroport în Cluj și a venit la minte un bătrân dichisit care m-a întrebat dacă sunt Dan Negru. Mi-a spus că el nu se uită niciodată la emisiunile mele, pentru că nu îi place cum urlu și cum dau din mâini. Dar soția lui nu m-a ratat niciodată. De trei ani doamna s-a stins și de atunci, de fiecare dată când apar la televizor, îl dă mai tare. E ca și când ea ar fi mereu în casă. A fost cel mai frumos compliment pe care l-am primit vreodată!

3.045.000 de telespectatori, la nivelul publicului din toată ţara, se uitau la Antena 1 la Revelionul prezentat de Dan Negru în minutul de la miezul nopţii

A surclasat celelalte programe tv din noaptea Anului Nou

Ultima zi din anul 2019 a fost a Antenei 1, de la Observator și până la... Dan Negru. Antena 1 a ocupat primele locuri în topul celor mai vizionate programe din 31 decembrie. „Revelionul starurilor” a fost preferatul românilor în noaptea Anului Nou: peste 2,8 milioane de persoane din întreaga țară au fost în fiecare minut pe emisiunea lui Dan Negru, de la ora 22:00 la 2:00 dimineața. Emisiunile speciale de Revelion au fost cele mai urmărite programe ale zilei și de publicul tânăr, cu vârste între 18 și 49 de ani. Liderul serii a avut o medie de aproape 600.000 de persoane!