Main menu

header

882 16 1de Ştefania Băcanu

Este, probabil, prezentatorul momentului în România, un adevărat show-man, dar şi un actor de teatru şi film, extrem de iubit. Ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, simpaticul protevistPavel Bartoş, căci despre el vorbim, şi-a stabilit noi provocări. Să producă şi să regizeze un film, proiect ce avea să îl scoată din zona de confort, dar care, din când în când, pare binevenit, cel puţin în cazul său. Alături de Smiley, prezintă... cu talent „Românii au talent”, se pregăteşte de un nou sezon „Vocea României”, iar la finele anului trecut şi-a testat limitele în calitate de gazdă a Protevelionului şi a făcut-o cu uriaş succes, reuşind să-l „bată” pe „Regele audienţelor” Dan Negru, neînvins de 20 de ani până la acel moment! Pavel Bartoş este printre puţinii cu o viaţă plină cu de toate... Iar familia este cea care îl susţine să le ducă la bun sfârşit şi îl întregeşte pe deplin

„«Vocea României» este cel mai solicitant proiect”

882 16 2- Pavel, cum este să fii la cârma distracţiei, de atâţia ani, din postura de prezentator?

- Mă consider un adevărat alintat al sorții fiindcă de 12 ani buni pentru mine și Smiley „Românii au talent” este „locul nostru de joacă”, unde ne retrăim copilăria, nebuniile și nu numai. Unde ne mirăm, ne bucurăm, ne întristăm, dar, obligatoriu, ne minunăm de fiecare dată. Ce-și poate dori mai mult un prezentator? O echipă minunată! Norocul nostru, o avem și pe asta. (Zâmbeşte)

- Dintre toate show-urile pe care le-ai prezentat până acum, „Vocea României”, „Românii au talent” şi „Protevelionul”, care ţi-a dat cele mai mari bătăi de cap?

- „Vocea României” este, poate, cel mai solicitant proiect. În primul rând, pentru că sunt singur, nu am pe altcineva alături, gestionez foarte multe emoții, ale concurenților, dar mai ales ale susținătorilor și asta, recunosc, te consumă destul de mult. Acolo lucrez, vineri de vineri (sau zi de zi, când filmăm), interferez cu patru personalități extraordinare care se manifestă în același timp. Aș putea spune că este cel mai provocator show, în calitate de prezentator, din viaţa mea!

- Apropo de Protevelion, a fost o premieră. Cum a fost experienţa asta pentru tine?

- A fost o ceva incredibil, minunat pentru că PRO TV a văzut o şansă de reuşită în show-ul de Revelion și atunci m-a provocat și pe mine. Și am zis: De ce nu?! În rest, mai multă distracție la filmări (râde). Și a fost și o experiență revelatoare pentru că am întâlnit în Raluka un prezentator, un artist și un om minunat. Și îi mulțumesc pentru acest lucru! La mai multe!

„Ai crede că după 11 sezoane de «Românii au talent» le-am văzut pe toate, dar nu este deloc așa!”

882 16 3- Al 12-lea sezon „Românii au talent” este diferit faţă de cele de până acum?

- Avem concurenți extrem de talentați, care au pregătit momente la care nu v-ați fi așteptat. Ai crede că după 11 sezoane le-am văzut pe toate, dar această emisiune ne-a arătat de-a lungul anilor că nu este deloc așa! Am urmărit deja reacțiile oamenilor din mediul online și este clar că se bucură de fiecare moment, la fel de mult ca și noi.

- Masa juraţilor s-a modificat. Au apărut figuri noi...

- Așa este, avem doi colegi noi la masa juraților, doi oameni pe care îi știam și alături de care am mai lucrat, așa că distracția a fost iarăşi garantată.

- Ce ne poți spune din culise, ceva ce nu s-a văzut la tv?

- Cred că nu prea mai avem secrete din culise! (râde) Și ce nu se văzuse, nu se devoalase total, acum este pe VOYO, în cadrul emisiunii pe care eu și Smiley o prezentăm: Backstage Show!

„Lucrez din plin la producția lungmetrajului «Ramon». Ştiţi vreun sponsor?”

- Un nou film, „V lete ti poviem”? Care-i geneza?

- Este povestea a cinci cupluri, foarte bune prietene între ele, în care fiecare familie trece prin diferite provocări ale vieții, bune sau rele și urmărește modul în care prietenia este mult mai importantă, la final, ajungând la un numitor comun. Este un film de familie, cu răsturnări de situație, foarte actual, sper.

- Unde s-a filmat, cât timp şi când va apărea şi în România?

- Sper că va apărea cât de curând și varianta în limba noastră. S-a filmat în Slovacia, la Bratislava, a fost pe locul 1 la lansare, așa că m-aș bucura tare mult să simtă la fel și românii!

- La ce alte proiecte lucrezi? Ce spectacole ai la teatru?

- La teatru, am toate cele nouă spectacole pe care le joc și la care, cu drag, vă invit. „Liniște. Sărut. Acțiune!”, „Natură moartă cu nepot obez”, „Titanic Vals” sau „Soldatul Șveik”. Dar vă aştept la toate spectacolele Teatrului Odeon. În plus, lucrez din plin la producția lungmetrajului „Ramon”, ale cărui filmări au început în 11 aprilie.

- În ce stadiu vă aflaţi cu „Ramon”?

- A fost o muncă extraordinară în preproducție pentru că, fiind un film independent, am umblat după finanțări în stânga și-n dreapta. În aceste condiții teribile, a fost foarte greu, dar am reușit să adunăm oamenii și resursele necesare ca să putem demara filmările. Dacă vreun sponsor, citind aceste rânduri, își dorește să se alăture, îl primim cu mare drag în „familia” noastră. Un film nu se termină decât atunci când apare în cinematografe, așa că mai este mult de lucru. Sunt foarte entuziast, beneficiez de o echipă extraordinară, în frunte cu regizorul filmului, Jesus del Cero, şi actorii extraordinari din distribuție pe care îi veți afla în curând.

„Romanian Tradition”, recomandarea specială a lui Bartoş

882 16 4- Ai regizat şi un scurtmetraj, „Romanian Tradition”. De la ce a plecat acest proiect?

- Îmi doream demult să fac acest film, inițial doar ca producător. Odată cu înaintarea în proiect, am zis „De ce nu?”, „De ce să nu fiu și regizor?”. Mai ales că era un scurtmetraj. Era o provocare pe care mi-o doream foarte tare. O dată la ceva timp e bine să mai ieși din zona de confort. Scenariul îl aveam în minte de 20 de ani, dar l-am scris într-o noapte, preproducția am realizat-o în două săptămâni, am filmat în trei zile şi două nopţi. Și tocmai de aceea, vreau să mulțumesc din suflet echipei de producție și actorilor care m-au înțeles și care mi s-au alăturat în această aventură, pe care am dus-o la capăt atât de bine.

- Cum l-ai descrie?

- Povestea prezintă experiența a doi studenți care ajung, din întâmplare, la o nuntă de la sat, de-al nostru, adevărat, original... În încercarea de a respecta toate tradițiile impuse la petrecere, reușesc să fure mireasa și să dea peste cap întreaga organizare. Dacă mai sunt oameni care nu au apucat să-l vadă, îi invit cu drag să-l găsească online!

- La tine cum a fost perioada asta săracă în evenimente, cu sălile teatrelor mai mult închise...

- Am învățat, de-a lungul anilor, să văd mereu partea plină a paharului. Și asta am făcut și în această perioadă dificilă. Așa că m-am bucurat să petrec timp cu familia mea, să luăm iar masa împreună și să ne încheiem toate serile unii lângă ceilalți. Eu veneam după câțiva ani plini de filmări, teatru și alte proiecte, așa că am văzut-o ca pe o pauză ideală alături de oamenii dragi din viața mea.

- Pavel, care postură îți place mai mult, cea de actor, cea de prezentator sau, mai nou, cea de regizor? Ce crezi că ți se potrivește cel mai bine?

- Ca să fiu sincer, a fost o experiență total diferită cea de regizor, mult mai dificilă decât cele pe care le-am avut anterior, ca actor sau ca prezentator. Dar mi-a plăcut. Muuult! Așa că iată cum încerc să le împac pe toate (zâmbeşte).

- Ești mereu pe fugă, prins cu multe proiecte. Cum îţi organizezi timpul între profesie şi familie?

- Pandemia a fost o perioadă în care am avut timp. Și ce m-am bucurat de acest timp! În rest, îmi fac rost de... timp. Niciodată nu trebuie să ne concentrăm prea mult pe o singură parte a vieții noastre...

Sfânta strategie pe care o folosesc amândoi cu cele trei fiice

882 16 5- Cum este Pavel Bartoș în sânul familiei, diferit de cel de pe scenă?

- Dacă pe scenă eu sunt cel care vorbește, acasă ascult mai mult. Acasă nu sunt eu în centrul atenției, ci fetele mele, dorințele lor și eu care încerc să le fiu aproape. În rest, cam puteți vedea și pe conturile mele sociale cum sunt eu în intimitate! (râde)

- Cu soţia cum eşti? Vă sfătuiţi pe partea profesională, vă spuneţi când şi cum a greşit fiecare, dacă e cazul?

- Clar, comunicarea este extrem de importantă în familie. Iar eu sunt un norocos cu a mea soție. Este liantul familiei, cea care încheagă. Datorită ei s-a dezvoltat atât de frumos familia noastră, au crescut fetele noastre, iar eu am avut timp să evoluez atât de mult profesional. Ei îi mulţumim şi ne bucurăm de ceea ce ni se întâmplă!

- Care este partea cerebrală, echilibrată a familiei?

- Mie mi-ar fi foarte ușor să fiu cel bun din casă fiindcă petrec mai puțin timp cu fetele și atunci aș putea doar să le alint. Dacă soția a luat o decizie care le privește, o respect și eu. Mereu spunem că „noi am hotărât”. Acest „noi” este esențial! Într-adevăr suntem niște părinți care îi încurajăm foarte mult pe ai noștri copii să încerce, să îndrăznească, să nu le fie frică de eșec, de greșeală. E normal, la un moment dat, să eşueze, să fie și un insucces, dar ele trebuie să treacă mai departe, să învețe ceva din acea experienţă. Drama ar fi doar dacă ar persista în greșeli! Din momente dificile înveți foarte multe. Părerea mea...

- Cum e să fii tată de trei fete?

- Sunt un alintat al sorții! Și ca să mă alint și mai tare în această expresie, cred că o să am o bătrânețe fericită. Sau... cel puțin sper! Fetele mele mă răsfață și la rândul meu, răsfăț. E ca într-o relație: dai, primești!

Ce „mică artistă” îi calcă pe urme

- Te consideri un tată bun, permisiv? Sau eşti mai strict?

- Noi suntem generația de părinți care a trecut de la o educație în care disciplina era de bază, la una în care comunicarea și respectul față de celălalt sunt cele care azi contează. Evident că nu sunt perfect, dar învăț cu fiecare zi. Cred că principala calitate a mea și a soției este că arătăm copiilor că îi iubim foarte mult. Suntem o familie în care ne spunem de foarte multe ori „Te iubesc!”. Şi e minunat că e aşa.

- Eva e deja adolescentă... majoră, chiar. E greu? Ce carieră intenţionează să urmeze?

- Este un copil foarte bun, învață excelent, oricând aș putea să o las să aibă grijă de surorile ei mai mici. Am foarte mare încredere în Eva. Iar într-un viitor foarte apropiat are de gând să urmeze Facultatea de Drept.

- Ce pasiuni au fetele? Simți că vreuna dintre ele ți-ar călca pe urme?

- La doar 7 ani, Sofia pare singura. Dacă primele două fete au fost imune la microbul artei, ea se pare că nu, este o desăvârșită artistă în toate domeniile: de la balet până la alte forme de artă care încă nu sunt inventate, dar pe care le creează ea singurică...

„Pasiune? Îmi place foarte mult să gătesc şi mă desăvârșesc pe zi ce trece”

882 16 6- Care dintre ele este prima care te îmbrățișează când ajungi acasă?

- Probabil că Sofia este cea mai rapidă. Ea mă așteaptă ca să ne putem juca împreună, în timp ce fetele mai mari au deja propriile lor planuri sau sunt mai preocupate de teme. Oricum, nimic nu se compară cu îmbrățișările în familie!

- Am văzut că mai este un membru al familiei, un dulău absolut superb. E al fetelor sau al tău?

- Mulțumim tare mult! Așa este, aduce veselia în casă și de multe ori este cel care îmi dă deșteptarea pentru a-l scoate la o plimbare sau mă ține seara, după filmări, într-o pauză mai lungă până să ajung la somn. Dar avem o stare de bine când este în casă, alături de noi, și încheiem seara cu toții, cu pisica și câinele aproape. Ca o mare familie!

- Găteşti? Care este preparatul preferat?

- Îmi place foarte mult să gătesc! Și mă desăvârșesc pe zi ce trece. Iar în perioada pandemiei, am avut mult mai mult timp să le pregătesc fetelor masa de seară. Dacă ați fost cu ochii pe noi la filmări, sunt sigur că ați văzut! (zâmbeşte) În general, postez din pauze cam ce preparate ne comandăm. Și evident, acelea sunt și preferatele. Îmi place mult mâncarea tradițională, dar nu refuz nici alte specialități internaționale. Sunt un mic gurmand...

„Referitor la pandemie, am învăţat să văd mereu partea plină a paharului. A fost o perioadă în care m-am bucurat de timp, de timpul nostru“

„De 12 ani, pentru mine și Smiley, «Românii au talent» este «locul nostru de joacă» unde ne retrăim copilăria, nebuniile“

L-a apucat sala...

- Sport faci? Am văzut că eşti pasionat de sporturile de iarnă, dar nici sala nu o neglijezi…

- Îi fac loc sportului în viața mea deoarece am înțeles cât este de important și am văzut ce energie îmi dă pentru a-mi face toate lucrurile pe care le am pus în restul zilei. De când am început planificarea filmărilor pentru „Ramon”, merg constant la sală și m-am ocupat mult mai atent de această parte a vieții mele. Anul trecut am fost şi pe stadion, când pe Arena Națională s-a jucat o serie de meciuri importante de la o competiție internațională. După perioada pandemiei, mi-a prins tare bine să văd așa partide la EURO 2020!

4 graţii feminine, soţia şi cele trei fete, îi fac viaţa frumoasă lui Pavel Bartoş: l Anca (45 de ani) l Eva (18 ani) l Rita (14 ani) l Sofia (7 ani)

„Noi suntem generația de părinți care a trecut de la o educație în care disciplina era de bază la una în care comunicarea și respectul față de celălalt sunt cele care acum contează“

„Vacanţa perfectă este cea petrecută alături de Anca şi de fetele noastre“

882 16 7- Cum ar arăta pentru tine vacanţa perfectă?

- Vacanța perfectă nu poate să fie decât aceea petrecută alături de Anca și de fetele noastre, departe de orice planificare și de orice program încărcat. Sunt acele clipe în care fie vizităm, fie ne relaxăm, fie ne bucurăm de timp împreună! Chiar la începutul anului am avut parte de o scurtă vacanță alături de soția mea. A venit după întreaga perioadă de pandemie, dar și de nesiguranță, în care am fost nevoiți să amânăm toate plecările. După acea vacanță, eu am mai fugit și la munte câteva zile... (râde poznaş)

„Sunt un norocos cu a mea soţie! Este liantul familiei, cea care încheagă. Datorită ei s-a dezvoltat atât de frumos familia noastră“