Main menu

header

Băile Felix, relaxare în fruntea topului apelor curative din România

963 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

La numai 9 km sud de Oradea, pe DN76 vi se oferă cea mai mare stațiune balneară cu regim permanent din România, locul doi, după litoralul Mării Negre, în privința numărului locurilor de cazare din țară. Băile Felix au beneficiat de investiții, publice şi private, de peste 70 de milioane de euro începând din 2020 și se pregătește de cel mai bun an din istorie: se anticipează că peste 300.000 de turiști vor ajunge numai în această vară la Băile Felix. Unde au „la pachet” și relaxare, și tratament, și distracție.

Read more: Băile Felix, relaxare în fruntea topului apelor curative din România

Interioare sau exterioare, de rutină sau ocazionale Cele mai eficiente stimulente pentru creşterea stimei de sine

963 10 1de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu

La capitolul creștere a încrederii în propria persoană, modalitățile de a o obține sunt la fel de diverse ca oamenii. Unii au nevoie de motivație, care vine din interior, alții de un compliment primit de la altcineva, alții de o combinație din ambele. Specialiștii au alcătuit un clasament al celor mai eficiente astfel de stimulente pentru ca o persoană să se simtă cât mai bine în legătură cu ea însăși.

Read more: Interioare sau exterioare, de rutină sau ocazionale Cele mai eficiente stimulente pentru creşterea...

Oboseala psihică poate veni din lipsă de claritate

963 18 1de Cătălina Tăgârță

Din ce în ce mai mulţi oameni sunt tot timpul obosiți, indiferent ce ar face. Poate au încercat până acum diverse metode pentru a se destresa, dar acestea au funcționat doar pentru moment. Nici măcar vacanța prelungită nu mai are același efect ca altădată, pentru că imediat ce își reiau activitățile zilnice sunt din nou aproape de burnout. În ultima perioadă tot mai mulți oameni trec prin această situație. Poate vi se întâmplă chiar și vouă. Sunteți curioși să aflaţi care este explicația?

Read more: Oboseala psihică poate veni din lipsă de claritate

Faptele bune se pot face în fiecare zi, nu doar în ocazii speciale Miki Pereanu: „Modelez îngeri din ceramică folosind lutul“

963 23 1de Adelina Constantin

Deşi este antropolog cultural, Miki Pereanu (foto) s-a axat asupra angelologiei (n.r. - studiul îngerilor), pe care o studiază din pasiune. Suflet generos, ea și-a propus să-i facă pe oameni să conștientizeze faptul că persoanele cu autism, în special copiii, au nevoie de susţinere pentru a se putea integra în viața comunității, pentru a le putea fi valorificate calitățile. Proiectul său de suflet este „Un milion de îngeri”, prin care o jumătate din suma strânsă din donații este direcționată către asociațiile care se ocupă de copii cu nevoi speciale. Cum realizează acești îngeri - fie din ceramică, fie ca lucrări grafice - explică, într-un interviu acordat revistei „Taifasuri”, Miki Pereanu.

Read more: Faptele bune se pot face în fiecare zi, nu doar în ocazii speciale Miki Pereanu: „Modelez îngeri...

Crâmpeie de natură în casele noastre, în orice moment al anului Rodica Gacea: „Decoraţiunile de Crăciun din plante stabilizate pot «trăi» cel puţin 12 ani“

963 28 1de Adelina Constantin

În ultima vreme, au devenit tot mai căutate ornamentele din plante stabilizate - inclusiv cele de Crăciun -, deoarece ele rezistă mai mult, păstrându-şi prospeţimea mulţi ani, şi dispare grija că se vor scutura acele de brad din pomul împodobit ori din coroniţele tradiţionale. Care sunt plantele ce pot fi stabilizate şi cum pot fi întreţinute pentru a ne bucura de ele cât mai mult timp, ce unicate pregăteşte pentru Sărbători şi cum creează brăduţi originali ne-a dezvăluit, în interviul următor, Rodica Gacea  (www.decorcuviata.ro), din Brașov, creator de ornamente din astfel de plante.

Read more: Crâmpeie de natură în casele noastre, în orice moment al anului Rodica Gacea: „Decoraţiunile de...

Patrimoniu imaterial UNESCO din 2013 Camelia Motrescu: „Ceata de feciori din Ţara Făgăraşului este o tradiţie autentică păstrată de comunitate de peste un secol“

963 29 1de Gheorghe Zmaranda

Din 5 decembrie, în comuna Beclean din Brașov se pune în scenă un ritual străvechi. Este vorba despre pregătirea Cetei de feciori care va colinda în Ajunul Crăciunului, o tradiție cu o istorie de peste un secol. La o activitate de cercetare fotografică realizată anul acesta, cu ocazia împlinirii a 550 de ani de atestare documentară a satului Beclean, cea mai veche fotografie cu o ceată de feciori descoperită datează din anul 1928. Pregătirea Cetei de feciori din Țara Făgărașului este un ritual inclus în patrimoniul imaterial al UNESCO. Camelia Motrescu (medalion), consilier proiecte Primăria Beclean, ne-a vorbit despre această tradiție seculară.

Read more: Patrimoniu imaterial UNESCO din 2013 Camelia Motrescu: „Ceata de feciori din Ţara Făgăraşului este...

Învăluite în documente secrete şi marcate de teorii ale conspiraţiei Faimoase asasinate politice care au rămas mistere neelucidate

963 27 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Când o personalitate politică sau religioasă de anvergură mondială moare brusc, există de obicei numeroase teorii ale conspirației care se învârt în jurul evenimentului, iar trecerea timpului și faptul că în foarte multe cazuri documentele sunt secretizate cu deceniile nu face decât să sporească aura de mister din jurul acestor faimoase asasinate.

Read more: Învăluite în documente secrete şi marcate de teorii ale conspiraţiei Faimoase asasinate politice...

Atmosfera Sărbătorilor cuprinde scenele româneşti

963 30 1de Irina Ţolea şi Claudia Mîţoi

Comedii și spectacole în premieră sporesc buna dispoziție şi entuziasmul din preajma Sărbătorilor, iar artiști renumiți se pregătesc de întâlniri unice cu publicul din întreaga țară. În continuare vă recomandăm câteva producții de teatru, film și muzică pe care nu trebuie să le pierdeți în această săptămână.

Read more: Atmosfera Sărbătorilor cuprinde scenele româneşti

Proiectul educaţional „Sensul banilor“ continuă pentru elevii de gimnaziu din toată ţara

963 32 1de Georgiana Mihalcea

În anul școlar 2023-2024, alți 3.000 de elevi, inclusiv din medii defavorizate din punct de vedere economic la nivel național, vor învăța și vor lucra în echipă, sub îndrumarea cadrelor didactice, pentru a descoperi lumea finanțelor, analizând factori financiari și abordând teme precum metode de a administra corect banii, de a economisi inteligent, de a lua cele mai bune decizii financiare și de a putea gestiona riscurile ce apar.

Read more: Proiectul educaţional „Sensul banilor“ continuă pentru elevii de gimnaziu din toată ţara

Cazanele Dunării „fierb“ de frumuseţe istorică

962 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

Spectacol! Și încă este prea sărac acest cuvânt pentru ce oferă unul dintre cele mai frumoase și sălbatice locuri din România noastră frumoasă: Cazanele Dunării. Spectacol este asaltul Dunării asupra munților care parcă vor să „stranguleze” marele fluviu, dar nu reușesc decât să-l „înfurie” în vârtejuri care dau impresia că apa „fierbe” furioasă, de unde și denumirea de „cazane”. Statistic, Cazanele Dunării se întind pe aproximativ 50 km, între localitățile Svinița, în amonte, și Orșova, în aval. Incluzând și comunele Dubova, în Cazanele Mari, și Eșelnița, la ieșirea Dunării din Cazanele Mici, la confluența râului Mraconia (istoric Mrăcunia) cu fluviul, într-un „golf” amețitor de frumos.

Read more: Cazanele Dunării „fierb“ de frumuseţe istorică

17 exerciţii împotriva uitării

962 20 1de Cătălina Tăgârță

Ați început să uitați lucruri din ce în ce mai des sau pur și simplu vreți să vă îmbunătățiți memoria, a voastră sau a copiilor? În acest articol voi prezenta câteva exerciții și strategii pentru a vă dezvolta această abilitate esențială. Veți descoperi metode practice și captivante care vă vor ajuta să vă întăriți memoria și să vă organizați mai bine informațiile. Exercițiile sunt potrivite atât pentru adulți ocupați, cât și pentru copii, având beneficii semnificative asupra dezvoltării cognitive. Prin aplicarea acestor exerciții puteți obține o memorie mai puternică și mai eficientă, având un impact pozitiv asupra succesului vostru personal și al copiilor voștri.

Read more: 17 exerciţii împotriva uitării