Main menu

header

768 27 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

De când e lumea și pământul, oamenii s-au opus legilor impuse de politețe, considerând că le este îngrădită libertatea. Regulile de etichetă nu sunt însă inutile nimănui, mai mult decât atât, acestea contribuie la bucuria de a trăi civilizat. Iată care sunt câteva dintre cele mai importante „convenții” care vă vor fi de mare ajutor în viață.

Nu ciocniți paharele

Potrivit specialiștilor, niciodată paharele nu se ciocnesc, ci doar se ridică până la nivelul ochilor, în timp ce se rostesc urările. Atenție! Se ridică doar paharele cu țuică, vin, șampanie, niciodată cele cu apă, sucuri de fructe sau băuturi calde. Toasturile se țin doar la mesele festive și nu trebuie plictisită asistența cu discursuri lungi. Eticheta spune ca discursurile să fie ținute totdeauna la sfârșitul felului principal, atunci când musafirilor nu le mai este foame și au răbdarea necesară să asculte. Cel care rostește toastul ridică paharul în direcția celui căruia i s-a adresat, iar musafirii îi urmează exemplul. Nu amestecați niciodată vinul cu apa. Acestea își păstrează valoarea doar dacă sunt băute separat. Dacă totuși nu puteți bea vin fără apă, faceți acest lucru doar când sunteți acasă.

Sendvișurile mici se mănâncă cu mâna

Știați că sendvișurile se consumă în mod diferit? Cele mici se mănâncă întotdeauna cu mâna, iar cele mari se taie cu cuțitul și se folosește furculița. Nu întindeți niciodată untul cu un cuțit obișnuit, ci cu unul special. De asemenea, nu luați tot untul din untieră, ci puneți o bucățică pe farfurie, apoi așezați pe o bucățică de pâine, pe care o veți ține doar deasupra farfuriei. Aveți grijă ca dulceața sau mierea să nu o consumați direct din borcan, ci să vă puneți pe farfurie cât credeți că aveți nevoie. Dacă vă plac ouăle, e necesar să le puneți în suportul lor special, iar cartofii nu îi tăiați cu cuțitul și nu îi zdrobiți în farfurie. Excepție fac doar cei fierți în coajă care se înțeapă cu furculița și se curăță folosind cuțitul.

Pantofii, poșetele și mănușile unei doamne nu trebuie să fie niciodată ieftine

O atenție deosebită trebuie acordată și felului în care vă îmbrăcați, iar regulile de etichetă spun că niciodată pantofii, poșetele și mănușile unei doamne nu trebuie să fie ieftine. În caz contrar, riscați să fiți catalogate drept prost îmbrăcate. Ca să fiți eleganți, e important să alegeți calitatea, dar și să căutați haine care să nu se demodeze. Nu purtați culori prea țipătoare și aplicați legile elementare ale esteticii. În consecință, dacă aveți tenul palid, evitați galbenul și verdele. Pe de altă parte, dacă nu aveți o siluetă de viespe, uitați de crețuri și cute și feriți-vă cât puteți de dungile orizontale.

Nu combinați niciodată aurul cu argintul

Oricât de frumos ar arăta, bijuteriile trebuie alese cu mare grijă, iar cele autentice, spune codul bunelor maniere, nu trebuie purtate decât în situații deosebite. Drept urmare, nu vă puneți un șirag de perle la prima oră a dimineții, pentru că nu veți da deloc dovadă de bun gust. Când vă puneți bijuteriile, nu le etalați pe toate, ci alegeți doar ce se potrivește cu toaleta pe care o aveți. Niciodată nu amestecați aurul cu argintul. Un bărbat elegant este cel care nu poartă altceva nimic decât verigheta, ceasul și eventual seara, un ac de cravată. Așa că, domnilor, încercați să uitați de brățările și lanțurile groase din aur și argint… Pe de altă parte, domnilor, nu puneți niciodată o cravată sport la un costum de oraș. Seara, dacă aveți întâlniri sau mergeți la restaurant, optați pentru un costum gri, albastru închis sau negru, la care asortați o cămașă albă.

Nu faceți vizite fără să anunțați în prealabil

Abia așteptați să vă vedeți prietenii sau rudele? E minunat, însă nu faceți niciodată vizite înainte de a vă face anunțată prezența. Nu v-ar plăcea să vină cineva în vizită, dacă aveți treabă sau pur și simplu vreți să vă odihniți. Dacă totuși urmează să primiți vizite, alegeți o îmbrăcăminte adecvată. Iar cea mai potrivită pentru casă este o pereche de pantaloni și un pulover. Sub nicio formă nu stați îmbrăcați în pijamale sau cămăși de noapte, peste care să aruncați un halat. Acestea se poartă doar în dormitor. Aveți grijă unde vă aruncați șosetele, pentru că un musafir nu e obligat să le vadă. Codul bunelor maniere spune să aveți mare grijă ca toaleta să fie imaculată, dacă aveți musafiri.

Geanta de mână nu trebuie să stea pe masă

Știați că în funcție de locul unde vă puneți geanta, veți fi catalogată drept bine crescută? Așadar, orice s-ar întâmpla, nu puneți poșeta pe masă, pentru că e total nepoliticos. Ar fi bine dacă ați așeza geanta pe un scaun liber. Dar pentru că la un restaurant e greu de găsit, faceți loc poșetei pe scaun, în spatele dumneavoastră. Dacă aveți însă o gentuță care se poate agăța, tot scaunul vă este cel mai bun prieten. Dacă nici această idee nu vă surâde și credeți că ar fi cam inconfortabil, e în regulă să așezați geanta sub scaun. Când vremea e ploioasă, nu uscați niciodată umbrela deschisă la birou sau în altă parte. Aceasta se strânge și se agață de un suport pentru umbrele sau de un cârlig.

Atenţie! Persoana căreia i-a fost prezentat un străin este prima care întinde mâna.

Întotdeauna opriţi sunetul telefonului într-o sală de teatru,de bibliotecă, de cinematograf sau sală de curs

 Nu vorbiţi în societate despre lucrurile personale

Mare grijă trebuie să aveți atunci când vă aflați în societate. În consecință, nu vorbiți în societate despre problemele personale. Mai mult, oamenii politicoși vorbesc puțin despre cei apropiați, iar pentru ei bârfa e doar un cuvânt din dicționar. Priviți cu interes persoana care vorbește și reacționați la anumite intervale de timp. Oamenii manierați rareori întrerup interlocutorul, chiar și atunci când au auzit o glumă de o sută de ori. În autobuz, femeile în vârstă și femeile cu copii nu trebuie lăsate să stea în picioare. De asemenea, un bărbat educat se așază doar atunci când nicio femeie nu stă în picioare lângă el. Totuși trebuie să cedeze locul atunci când doamnele urcă în transport. Femeile nu trebuie să ofere locul bărbaților, chiar dacă sunt mai în vârstă decât ele. Bărbatul este cel care coboară primul pentru a ajuta femeia. Bărbatul niciodată nu duce geanta femeii, iar paltonul îl ia doar pentru a-l duce la vestiar.