Main menu

header

776 32 1de Sorin Dumitrescu şi Adrian Barna

Veneția, cunoscută și ca „orașul plutitor”, a fost fondată în secolul al V-lea. Construită după prăbușirea Imperiului Roman, a devenit capitala mondială a comerțului. Veneția este complet înconjurată de apă. Oamenii folosesc bărcile drept mijloc principal de transport, deoarece orașul este alcătuit din multe insulițe. Oriunde ai privi, poți admira clădiri superbe. Veneția este celebră pen- tru balurile sale mascate și paradele elegante, însă mai puțin cunoscute sunt misterele, legendele și evenimentele inexplicabile care au avut loc aici. Aceste mistere și legende sunt neelucidate până în ziua de azi și s-ar putea să nu fie explicate niciodată.

Fantoma din Palazzo Grassi

De-a lungul Grand Canal se află un număr de palate mari, inclusiv Palazzo Grassi. Mulți spun că palatul este bântuit de fantoma unei fete, care s-a aruncat (sau a fost aruncată) de la balcon după ce a fost bătută. Unii locuitori ai palatului au afirmat că au auzit o voce strigându-i pe nume sau șoptindu-le în urechi cuvinte de neînțeles. Când clădirea a fost restaurată, în anii ’80, s-a întâmplat ceva cu adevărat ciudat. Un paznic se plimba prin palat când a auzit o voce care i-a cerut să se oprească. Bărbatul nu a găsit niciun indiciu că vreo persoană s-ar fi aflat în preajma sa. Însă a observat că auzise vocea la mai puțin de jumătate de metru distanță de o gaură din podea pe care muncitorii o lăsaseră în urma lor. Dacă vocea nu l-ar fi avertizat, ar fi putut să-și piardă viața.

Ceasul deșteptător al vrăjitoarei

Lângă muzeul Accademia din Cartierul Dorsoduro, pe una dintre laturile unei clădiri vechi, se află un lucru destul de ciudat. Este vorba despre un ceas deșteptător foarte vechi. Au apărut nenumărate teorii referitoare la motivul pentru care se află acolo, însă niciuna nu a fost general acceptată. Legenda spune că o vrăjitoare bătrână a folosit ceasul ca să marcheze termenele până la care trebuiau plătite facturile. Când vrăjitoarea a murit, nimeni nu a dorit să locuiască în casă. Un negustor din apropiere le-a cerut muncitorilor să atârne un ceas vechi de clădire, în spirit de glumă. După câțiva ani, când ceasul a fost coborât, au început să se întâmple tot felul de lucruri ciudate, cum ar fi vedenii și sunete stranii pe timp de noapte. De îndată ce ceasul a fost pus înapoi, lucrurile s-au întors la normal. După alţi câțiva ani, ceasul a fost din nou îndepărtat. Întâmplările stranii au continuat, inclusiv dispariția inexplicabilă a unor obiecte și tot felul de accidente în împrejurimi.

Statuia femeii care a văzut moartea

776 32 2În cartierul venețian Castello, Jacopo Tiepolo a construit o biserică la sfârșitul secolului al XIII-lea. Considerată drept cea mai cunoscută biserică din Veneția, clădirea a devenit locul de odihnă veșnică pentru mulți venețieni puternici. În jurul bisericii s-a țesut o legendă legată de sculptura unei femei cu aspect trist. Potrivit legendei, frumoasa femeie s-a uitat într-o zi în oglindă și a văzut o bătrână veștejită, aflată în ceasul morții. Și-a dat seama că aceea era soarta ei și a murit pe loc din cauza șocului. Totul rămâne învăluit în mister, fiindcă nimeni nu a putut explica originea statuii.

În celebrul oraş italian pe care anual apa îl supune centimetru cu centimetru sunt multe lucruri care nu şi-au putut găsi explicaţia