Main menu

header

782 30 1de Irina Ţolea şi Florica Pintea

Restricțiile pandemiei de coronavirus vor ține, din păcate, în continuare publicul departe de sălile de spectacol, multe concerte și evenimente culturale fiind anulate. Nu doar publicul tânjește după momentele dragi în fața scenei, ci și artiștii duc dorul zâmbetelor, lacrimilor și aplauzelor spectatorilor la căderea cortinei. Instituțiile de cultură fac eforturi să întrețină legătura cu iubitorii de frumos dezvoltându-și activitatea într-un spațiu sigur, atât pentru actori, cât și pentru spectatori: pe internet. Săptămâna aceasta tehnologia ne aduce mai aproape de scenă și de valorile teatrului românesc. În continuare vă prezentăm câteva propuneri de evenimente, accesibile în mediul virtual.

Beligan, Moraru și Dinică, în „Take, Ianke și Cadîr”, la TNB

782 30 2În cadrul weekendurilor comediei online Teatrul Național din București propune publicului o întâlnire rară cu monștrii sacrii ai scenei românești într-una dintre cele mai remarcabile producții autohtone. Pe site-ul Teatrului Naţional din Capitală (www.tnb.ro) puteți urmării gratuit, de acasă, pe 22 mai, de la ora 16:00, și pe 23 și 24 mai, de la ora 18:00, spectacolul „Take, Ianke și Cadîr”, de Victor Ion Popa, avându-i ca protagoniști pe inegalabilii: Radu Beligan, Marin Moraru și Gheorghe Dinică, alături de Valentin Uritescu și Silvia Năstase. Montarea clasică a regizorului Grigore Gonța oferă o imagine nealterată a perioadei interbelice și demonstrează originalitatea și actualitatea unuia dintre cele mai populare texte ale dramaturgiei românești. Comedia abordează controversata temă a relației interetnice. Prietenia de o viață a trei negustori este pusă la încercare atunci când copiii românului Tache și evreului Ianke decid să se căsătorească. Prejudecățile vremii ridică un zid între cei doi îndrăgostiți, condamnați să respecte rigorile sociale. Doar bătrânul turc, Moș Cadîr, reușește să negocieze o soluție de compromis. O prestație plină de candoare și romantism este oferită de actorii Monica Davidescu și Mihai Călin în interpretarea celor doi îndrăgostiți. Spectacolul a avut premiera în 2001 și s-a jucat cu casa închisă timp de șase stagiuni.

„Aglaja”, difuzat de Teatrul Mic din Capitală

Teatrul Mic din București își continuă activitatea în mediul online și vă propune să urmăriți o stagiune vie, făcută de acasă pentru cei de acasă. Astfel pe 21 mai, de la ora 19:00, pe platformele Facebook și YouTube ale Teatrului Mic puteți urmării episodul 5 din miniseria „Trei surori”, o adaptare mai mult sau mai puțin liberă, dar cu foarte mult umor după A.P. Cehov. Actrițele Alina Petrică, Ana Bianca Popescu și Oana Pușcatu au transpus dramatismul personajelor cehoviene în zilele noastre și acum le puteți vedea pe Mașa, Olga și Irina cum se descurcă în vremea pandemiei de COVID-19. Tot pe platformele mai sus-amintite, pe 22 mai, de la ora 19:00, este programat un nou episod din „Puzzle”, o serie de miniaturi dramatice, epice și lirice interpretate de actorii Teatrului Mic. Pe 23 mai, începând cu ora 19:00, va fi difuzat spectacolul „Aglaja”, de Aglaja Veteranyi, în regia lui Ștefan Lupu. Piesa ilustrează destinul trist al unei fetițe născute într-o familie de artiști de circ. Maturizată brusc, inclusă într-o existență doar aparent strălucitoare și mai degrabă întunecată, Aglaja duce dorul unei copilării obișnuite, visând la o viață de familie normală. Costumele, decorurile, proiecțiile video, momentele de pantomimă, cântec și dans întregesc inspirat trăirile, momentele de visare, bucuriile și dramele transmise de actori. Din distribuție fac parte Alina Petrică, Anca Florescu, Adrian Ciobanu, Alex Bogdan, Cezar Grumăzescu, Ștefan Lupu. Spectacolul poate fi urmărit pe Facebook, YouTube ori Vimeo, fiind disponibil până la ora 24:00.

„Saragosa 66 de zile”, la Teatrul Odeon

782 30 3Echipa Teatrului Odeon din Capitală rămâne aproape de public și oferă iubitorilor Thaliei posibilitatea de a viziona gratuit, de acasă, producții de succes din arhiva proprie. În această săptămână în seria „Mari Spectacole la Odeon” este programată pe 21 mai, de la ora 18:00, piesa „Saragosa 66 de zile”, în regia lui Alexandru Dabija, o producție remarcabilă, având în distribuție nume sonore ale scenei românești. Realizat după celebrul roman „Manuscrisul găsit la Saragosa”, de Jan Potocki, spectacolul s-a bucurat de un succes răsunător la nivel internațional, fiind prima adaptare de teatru a fantasticei povești semnate de autorul polonez. Apropiat de stilul lui Shakespeare, textul prezintă aventurile călătoriei nesfârșite a căpitanului Alfons van Worden, un șir de experiențe pe cât de fanteziste pe atât de marcate de reflecții ale realității. Viziunea regizorului Dabija împletește iscusit seria de întâmplări neobișnuite cu personaje fantastice, alternând între lumi paralele, la traversarea cărora mereu se suprapun simboluri ale căutării omului. Înregistrarea premierei naționale din 1999 vă oferă șansa de a revedea pe scenă o serie de mari actori autohtoni, unii dintre ei, din păcate, nemaifiind printre noi. Din distribuție fac parte: Marin Moraru, Șerban Ionescu, Cristian Iacob, Constantin Cojocaru, Maia Morgenstern, Ioan Bătinaș, Mircea Constantinescu, Virginia Rogin și Elvira Deatcu. Momentele de pantomimă sunt realizate de Dan Puric, iar scenele de luptă poartă semnătura lui Szobi Cseh. Spectacolul va fi transmis prin live streaming și va fi disponibil pe pagina de Facebook și pe canalul de YouTube al instituției până la miezul nopții.

Mihai Mărgineanu, concert live direct în casele fanilor

Deși a fost nevoit să anuleze o serie de concerte programate în această perioadă îndrăgitul artist Mihai Mărgineanu propune o întâlnire inedită fanilor săi care-l vor putea urmării din propria sufragerie într-un recital live de zile mari. Pe 23 mai, de la ora 19:00, cunoscutul actor, cântăreț și compozitor va susține un show live pe platforma vStage. Bineînțeles din programul pregătit în carantină nu vor lipsi piese cunoscute precum „Mă iubeşte femeile”, „Gore din Chitila”, „Zariţa” sau „Jana”, dar și piese noi și o serie de surprize marca Mihai Mărgineanu. Chiar dacă atmosfera unică a reprezentației live nu poate fi înlocuită, artistul promite un show în stare de alertă, care-și va merita aplauzele. Un bilet costă 50 de lei şi poate fi achiziționat online. Odată achitat biletul, spectatorul primește un mail care conține linkul „Vezi online”. Astfel, la ora începerii evenimentului, printr-un singur click aveți accesul asigurat la concertul live.