Main menu

header

784 28 1de Sorin Dumitrescu şi Adrian Barna

Când numărul banilor pe care îi ai depășește orice închipuire devine periculos să te crezi un fel de demiurg al acestei Planete și banii pot atrage, din nefericire, inclusiv minți luminate ale unor cercetători sau savanți care să se pună în slujba răului general al speciei din care fac și ei parte. Două nume care au ajuns să domine, din păcate, scena acestei planete în ultimii ani sunt ale americanilor Bill Gates, fondatorul Microsoft, și Elon Musk, fondatorul companiei Neuralink și președintele compa- niei Tesla. Ambii au intenții aparent de mare interes pentru știință, însă extrem de periculoase pentru viitorul planetei și al rasei umane.

Bill Gates Vrea să diminueze Soarele pentru a salva planeta de la încălzirea globală!

„Ar putea diminua Soarele ca să salveze Pământul? Bill Gates vrea să injecteze milioane de tone de praf în stratosferă pentru a pune capăt încălzirii globale, dar criticilor le e frică că acest lucru ar putea declanşa o calamitate”, se scrie în tabloidul britanic Daily Mail. Planul ar putea fi real într-un deceniu. În fiecare zi, peste 800 de aeronave uriașe ar ridica milioane de tone de praf de cretă la o înălțime de 20 de kilometri deasupra suprafeței Pământului. În teorie, praful aerian ar crea o umbrelă gigantică, reflectând o parte din razele Soarelui și trimiţând căldura înapoi în spațiu, și astfel protejând Pământul de ravagiile cauzate de încălzirea climatică. Proiectul este finanțat de miliardarul și fondatorul Microsoft, Bill Gates, care lucrează împreună cu oamenii de știință de la Universitatea Harvard. Planurile sunt atât de avansate încât experimentele inițiale trebuiau să înceapă acum câteva luni. Acest test, inițial de 3 milioane de dolari, cunoscut sub numele de Stratospheric Conturbed Perturbation Experiment (SCoPEx), trebuia să folosească un balon științific de mare altitudine, pentru a ridica în jur de 2 kilograme de praf de carbonat de calciu în atmosferă la 20 de kilometri deasupra deșertului New Mexico. SCoPEx este, totuși, în așteptare, pe fondul temerilor că ar putea declanșa o serie dezastruoasă de reacții în lanț, creând devastări climatice sub formă de secete și uragane grave și să aducă moartea a milioane de oameni din întreaga lume.

„Ideea noastră este îngrozitoare…”

Unul dintre directorii echipei Harvard, Lizzie Burns, recunoaște: „Ideea noastră este îngrozitoare… Dar la fel se întâmplă şi cu schimbările climatice”. Un grup consultativ de experți independenți trebuie să evalueze toate riscurile posibile asociate. De unde le-a venit oamenilor de ştiinţă o asemenea idee? În 1991, vulcanul Pinatubo din Filipine a erupt, ucigând peste 700 de oameni și lăsând peste 200.000 de persoane fără adăpost. Dar, această erupţie a dat oamenilor de știință șansa de a monitoriza consecințele unui nor chimic vast în stratosferă. Vulcanul a trimis 20 de milioane de tone de dioxid de sulf deasupra planetei, formând picături de acid sulfuric care au plutit deasupra planetei noastre mai mult de un an. Aceste picături au acționat ca niște oglinzi minuscule pentru a reflecta lumina soarelui. Drept urmare, temperaturile globale au fost reduse cu 0,5°C timp de aproximativ un an și jumătate. Acest lucru a dat impuls ideii de a rezolva încălzirea globală, și a făcut obiectul a cel puțin 100 de lucrări academice. Dar crearea unei umbrele gigantice deasupra Pământului poate aduce riscuri chiar mai mari decât schimbările climatice în sine. O temere ar fi aceea că răspândirea prafului în stratosferă poate dăuna stratului de ozon care ne protejează de radiațiile ultraviolete periculoase, putând dăuna ADN-ului uman și astfel poate provoca cancere.

Climatologii sunt și ei îngrijorați

Climatologii sunt, de asemenea, îngrijorați de faptul că o astfel de soluţie ar putea perturba circulația curenților oceanici care ne reglementează vremea. Acest lucru ar putea dezlănțui mai multe evenimente climatice extreme (ca tornade), care ar putea devasta terenurile agricole, și, astfel, ar distruge echilibrul natural şi favoriza epidemiile de boli. De asemenea, încercarea de a diminua razele Soarelui ar crea probabil câștigători, dar şi pierzători ai climatului Terrei. Oamenii de știință ar putea fi capabili să stabilească condițiile climatice perfecte pentru fermierii din America, dar, în același timp, ar putea provoca probleme în toată Africa, căci nu este posibil să se schimbe temperatura într-o parte a lumii și să nu fie influenţată cealaltă zonă. Totul în climatul lumii este interconectat. Mai mult decât atât, orice schimbare a temperaturii medii globale ar schim- ba, la rândul său, modul de distribuire a căldurii pe glob, unele locuri încălzindu-se mai mult decât altele. În general, nu există nicio modalitate de a prezice modul în care vremea pe termen lung a lumii ar putea răspunde la umbrela gigantică instalată deasupra Pământului. Unul dintre cei mai importanți experți mondiali în domeniul climei, Janos Pasztor, avertizează: „Dacă folosim această tehnologie și o facem prost, atunci am putea avea diferite tipuri de riscuri globale create care pot genera probleme egale, dacă nu chiar mai mari, decât schimbările climatice”.

Elon Musk Vrea să nu mai vorbim și propune un cip pentru creier

784 28 2Un alt miliardar, Elon Musk, a creat stupoare în mass-media după ce a anunţat că prin compania sa, Neuralink, va scoate în 2021 un microcip introdus în creier, cu ajutorul căruia vom putea vorbi, fără a ne mai folosi de limbă! „Nu va trebui să vorbiţi”, a spus Musk, adăugând că „va fi ca în «The Matrix»”. Vrei să vorbeşti într-o altă limbă? Nicio problemă, doar descarci programul”. Astfel, limbajul uman ar putea fi depăşit în următorii cinci-zece ani.

Creierul uman va fi legat la calculator

Tot prin compania Neuralink, Elon Musk crea stupoare în anul 2017 anunţând că ar dori să creeze un „cordon neuronal” care să lege creierul uman direct la calculator. Preşedintele corporaţiei Tesla, Elon Musk, este cunoscut pentru proiectele sale extrem de inovatoare și pentru stilul său futurist de gândire. De-a lungul anilor, el a provocat rumoare în comunitatea științifică și tehnologică cu noi soluții la viața modernă, dar există zvonuri că Musk este pe cale să facă mutarea cea mai îndrăzneaţă. Astfel, mai mulţi insideri au sugerat că Musk pune bazele unei noi companii, care va dezvolta tehnologia pentru a permite creierului uman să se lege direct la dispozitivele fizice, electronice. Compania se numește Neuralink și este implicată în dezvoltarea tehnologiei „cordonului neuronal”, care va permite oamenilor să comunice direct cu anumite dispozitive doar prin puterea gândului. Acest lucru ar permite uploadul (încărcarea) sau downloadul (descărcarea) gândurile în timp real și accesarea informațiilor conținute pe dispozitive fără a mai fi nevoie de a accesa o interfață fizică. Vorbind la Conferinţa Vox’s Media Coda, Musk a declarat că acest tip de tehnologie ar permite ființelor umane să obțină o formă de „simbioză” cu mașinile și ar conduce în mod inevitabil la un nivel mai ridicat al funcției cognitive. Musk a spus că această tehnologie ar putea linişti temerile exprimate de mulți oameni de știință proeminenți, inclusiv de renumitul fizician Stephen Hawking, că tehnologia artificială ar putea face ființele umane total irelevante pe termen lung. El a mai declarat că acest „cordon neuronal” ar putea împiedica ființele umane de a fi marginalizate de tehnologia inteligenţei artificiale, asigurându-se că acestea sunt o parte vitală din procesul de inteligenţă artificială.

Vrea să populeze Planeta Marte

„Care ar fi soluția?”, s-a întrebat Musk. „Cred că una dintre soluții care ar fi poate cea mai bună ar fi aceea de a adăuga un strat inteligenţei artificiale. Un al treilea strat digital ar putea funcționa bine și simbiotic”. Până la a se ajunge la „cordonul neuronal” despre care vorbea Musk va mai fi cale lungă. Dar, până atunci vor apărea „cordonuri neuronale” mai simple, ce pot fi utilizate pentru tratamentul tulburărilor neurologice, cum ar fi epilepsia și depresia. Elon Musk este și directorul general al SpaceX și proiectează colonii pe Marte pentru anii 2050, în timp ce astrobiologul Lewis Darnell, profesor la Universitatea din Westminster, spune că în 50-100 de ani un număr substanțial de oamenii s-ar putea muta pe Marte pentru a trăi în orașe. Emiratele Arabe Unite urmăresc să construiască un oraș marțian de 600.000 de locuitori până în 2117.

36 de miliarde de dolari este averea estimativă a lui Elon Mask. În timpul pandemiei de coronavirus, aceasta a crescut cu circa 10%