Main menu

header

786 10 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Românii sunt singurii din lume care folosesc cuvântul dor. Ce amalgam de sentimente reușește să reunească acest cuvânt unic, care nu are corespundent nicăieri în lume? Este mai mult decât simpla lipsă a cuiva sau a ceva, pentru că în dor se împletește bucuria cu tristețea, melancolia, nostalgia și uneori jalea. Și pentru că oamenii pot experimenta mai multe tipuri de dor, aflați care sunt acestea și ce puteți face când vă năpădește.

Aveți grijă cum gestionați atașamentul

786 10 2Dacă la prima vedere, când auziți că unui cunoscut îi este dor, zâmbiți, uitând parcă de faptul că nu există nimeni pe lume care să nu experimenteze acest sentiment. Nu vă amuzați, pentru că nu știți când va pune stăpânire și pe dumneavoastră. Din punct de vedere psihologic, specialiștii spun că dorul, cheia echilibrului suflestesc, este un sentiment universal și oricine s-a atașat de cineva, nu scapă de el. Mai mult, oamenii de știință precizează că persoanele pot experimenta mai multe tipuri de dor, respectiv dorul provenit din atașament, cel din cauze romantice și dorul de țară. Vi s-a spus vreodată că umpleți golul din viața cuiva? Că are mare nevoie de prezența dumneavoastră? În spatele acestui mesaj, se ascunde nu doar atașamentul pe care o persoană l-a căpătat față de dumneavoastră, dar și o anume dependență. Prin ce stări credeți că veți trece dacă se va întâmpla să nu mai aibă nevoie de dumneavoastră? În primul rând, vi se va face dor. Acel dor provenit din atașament. Care este firesc, spun specialiștii, însă va trece mult timp până ce nu-l veți mai simți în suflet, ca un cuțit. Poate că acea persoană nu v-a alungat definitiv din viața sa, însă veți vedea că atașamentul pe care îl simțiți, va atrage după sine și gelozie. Care, în acest caz, nu are nevoie de dovezi de infidelitate, ci doar se confruntă zilnic cu teama că nu veți mai fi într-o zi împreună cu acea persoană. În plus, odată ce veți pleca de lângă omul de care v-ați atașat, vă vor lipsi până și gesturile simple, cărora altădată nu le acordați nici cea mai mică importanță. Aveți grijă cum gestionați problema, pentru că e posibil să vă treziți cu momente în care nu veți mai avea chef să munciți, vă poate dispărea pofta de mâncare și veți evita chiar și socializarea. În aceste condiții, veți putea avea de suferit în următoarele relații de prietenie sau de colaborare.

Femeile reușesc să-l aline mai repede

Gândul la persoana iubită a devenit obsesiv? Vă este dor chiar și atunci când se află în camera cealaltă? Până la un anumit punct, totul e minunat, dar ce-ar fi să vă bucurați de prezent, căutând modalități de a face ca relația să fie din ce în ce mai frumoasă? Sigur, dorul din motive romantice este ca o sete permanentă de persoana iubită și vă lipsește ori de câte ori nu e lângă dumneavoastră. Iar acest lucru, spun oamenii de știință, are la bază rațiuni chimice, nu este o toană, pentru că există acele substanțe din spectrul hormonal cunoscute sub denumirea de neuromediatori, care sunt secretate de creier și dau acea dispoziție psihologică de dor romantic. Cui îi este mai dor? Femeilor sau bărbaților? Specialiștii susțin că femeile simt un dor mult mai puternic față de bărbatul iubit și au nevoie nu doar de o apropiere fizică, ci și de prezența acestuia. În ceea ce îi privește pe domni, chiar dacă se dau cocoși și acestora le poate fi extrem de dor de femeia de care s-au îndrăgostit, doar că se exprimă mult mai puțin. Sigur, există și cazuri în care domnilor le e mai dor de anumite… părți ale femeii. Totodată, cercetătorii subliniază și faptul că un foarte mare generator de dor este simțul mirosului. Și sunt rare persoanele care pot spune că nu au tresărit atunci când au simțit un miros care le-a amintit de cel al partenerului… Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Binghamton din New York a arătat că, deși femeile sunt afectate cel mai tare imediat după încheierea unei relații, bărbații simt mai multă durere pe termen lung, iar unii dintre ei nu mai depășesc momentul niciodată. Să fie femeile mai puternice, pentru că reușesc să-și aline dorul mult mai repede?

Resimțit în special de cei plecați în străinătate

Sunt mulți cei care în momentele de supărare spun că ar da orice să plece din România, fără să se gândească la ce va simți inima lor atunci când nu vor mai sta în preajma niciunui cunoscut. De altfel, dorul de țară, spun oamenii de știință, este una dintre cele mai complexe forme de dor. Care, de data aceasta nu mai implică doar o singură persoană, ci un întreg sistem de factori. Când dorul de țară apasă sufletul unui om, vor începe să lipsească toate, de la certurile și împăcările cu părinții, ciorba mamei, îmbrățișările acesteia, cafeaua băută cu tata în fiecare dimineață până la patul în care se simțea cel mai bine, discuțiile și întâlnirile cu prietenii, locul de muncă vechi, ba chiar și șeful cu toate hachițele sale. Pentru că totul se suprapune peste vicisitudinile vieții printre străini. A vă fi dor de țară nu are nicio legătură cu instinctul patriotic pe care unii îl au, ci vorbește de persoanele dragi lăsate în urmă, obiceiurile, aerul pe care-l respirați dimineața, ba chiar pământul pe care-l călcați. Poate că viața petrecută în străinătate oferă mai multe beneficii financiare, dar niciodată nu vă veți simți mai bine ca în casa părintească. Iar când dorul de țară devine chinuitor, doar întoarcerea acasă îl poate stinge.

Pentru a scăpa de dorul persoanei iubite, iată câteva „calmante“: nu vă mai plângeți de milă, faceți planuri de viitor și schimbați-vă starea de spirit

Mutaţi-vă atenţia pe problemele zilnice

Cum să scăpați de dor? E una dintre întrebările grele, la care chiar și specialiștii găsesc cu greu un răspuns care să satisfacă pe toată lumea. Dar ca să vă fie dor, e nevoie să vă implicați emoțional. Pe de altă parte, sunt și multe persoane care, neavând o cultură a emoțiilor, nu știu cum să-și exprime dorul și atunci devin nervoase, anxioase, nimic nu le place, iar când sunt întrebate ce le lipsește, se rezumă doar la a spune că nu se simt bine. De fapt, oamenii încearcă să mascheze dorul, iar acest lucru îi consumă. Există și câteva metode pentru a ține dorul în frâu, iar primul lucru care trebuie făcut este să vă mutați atenția pe problemele banale de zi cu zi. Dar oare a vă ține mintea mereu ocupată, face ca dorul să nu mai revină niciodată în suflet? Puțin probabil, pentru că se trăiește cu dorul în inimă întotdeauna. Și, deși se numește dor pentru că doare, se spune că în cazul dorurilor frumoase nu se întâmplă așa. Pentru că se numesc speranță, putere, ambiție. Și poate că atunci când e prea mult zbucium în suflet, e nevoie să vă fie dor de liniște…