Main menu

header

789 21 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Bluzele scurte în talie, pe scurt crop top, sunt must-have în acest sezon. Extraordinar de populare de-a lungul timpului, au demonstrat o versatilitate uimitoare, avantajând orice siluetă și fiind potrivite pentru orice ocazie, de la evenimente festive la ținute de birou.

Un secol de popularitate

Bluza crop a însoțit moda feminină încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea, fiind pusă în valoare la Târgul Mondial de la Chicago, din 1893, și devenind rapid o piesă centrală de fashion începând cu anii 1930. Odată cu rebela perioadă 1960-1970, crop top s-a extins la scară planetară, popularizată de vedete ca Barbara Eden sau Jane Birkin. În anii 1980, odată cu valul aerobicului, bluza scurtă în talie căpăta o nouă vigoare, succesul filmului „Flashdance” consolidându-i prezența în prim-planul modei. Madonna făcea furori în astfel de bluze în clipurile sale video, iar ulterior, la intervale regulate, indiferent că a fost vorba despre revenirea modei anilor 1990 sau pur și simplu despre versatilitatea în purtare, această piesă, etalată și de staruri masculine ca rapperul Kid Cudi, rockerul Josh Kiszka sau actorii Matthew McConaughey și Zac Efron, a revenit mereu în actualitate, trend care se manifestă și în dreptul verii 2020.

„Asortate” cu un abdomen perfect

789 21 2Grație acestui istoric, bluzele scurte în talie sunt deja considerate clasice și au fost mereu prezente în colecții semnate de designeri celebri, ca Alexander Wang sau Tibi. Trecând bariera adolescenței și tinereții, aceste piese au intrat masiv în garderoba de fiecare zi, iar faptul că generații întregi de femei și bărbați au început să se preocupe de aspectul lor fizic nu a făcut decât să sporească farmecul acestor crop top, care pun în valoare un corp tonifiat. Potrivit specialiștilor Vogue, pentru a purta o astfel de bluză este foarte indicat să nu suferiți de balonare, întrucât, pe cât pot fi de flatante, pe atât se pot dovedi de neiertătoare aceste piese dacă stau pe o formă nepotrivită. Așadar, consumați alimente bogate în potasiu (avocado și morcovi în special), fibre, beți foarte multă apă și mergeți regulat la sala de fitness, pentru un abdomen perfect, care să se „asorteze” cu bluza scurtă în talie.

Piesele din denim își mențin bine forma

789 21 3Purtată corect, crop top vă poate face să păreți mai suplă, micșorând vizual talia dacă nu alegeți modele mult prea strâmte. De asemenea, un alt sfat al experților este acela de a vă menține șira spinării dreaptă atunci când purtați o astfel de piesă - și în general, de altfel. O postură a corpului corectă va evidenția deopotrivă topul și silueta, vă va face să arătați ca o persoană rafinată și va evita unghiurile nefavorabile care rezultă din imaginea umerilor aplecați în față. Unele dintre cele mai apreciate și mereu la modă bluze scurte în talie sunt cele din denim, eventual cu aspectul uzat care a cucerit milioane de oameni și care se pot combina fermecător cu alte piese din aceeași țesătură, fuste lungi sau pantaloni cu imprimeu. De altfel, specialiștii recomandă materialele mai „țepene” pentru astfel de bluze, întrucât textilele structurate își mențin mai bine forma și ating scopul vizual al purtării unui crop top.

Imprimeurile ascund defectele

Bluzele scurte în talie cu imprimeuri florale, cu broderii ori cu dantelă sunt vedetele acestui sezon, care aduce în prim-plan strălucirea și bogăția țesăturii. Ca întotdeauna când este vorba despre îmbrăcăminte cu imprimeu, aceasta are avantajul că ascunde anumite imperfecțiuni, așadar topul din astfel de material poate fi asociat cu salopetă - un alt star al modei acestui an - ori cu piese cu talie înaltă, care s-au întors în forță în fashion. De asemenea, dacă purtați un crop top spectaculos, păstrați restul ținutei conservatoare și limitată la o singură culoare, nu doar pentru a evidenția bluza scurtă, ci și pentru a evita un aspect de amestec nefericit de forme, modele și culori. În același timp, aveți grijă ca bluza scurtă în talie să nu fie foarte decoltată dacă descoperă mai mult abdomen (și invers). Un alt truc de purtare a acestui tip de bluză ține de imaginea de ansamblu - efectul unui crop top este maxim dacă purtați părul lăsat liber pe spate.

Variantele sport au reguli stricte

789 21 4Crop top sport sunt destinate acelor persoane care sunt în formă fizică maximă, cu abdomen plat, lucrat, și picioare tonifiate, întrucât bluza se poartă cu pantaloni scurți sau fuste vaporoase, deasupra genunchiului. Fie că mizați pe bluze scurte cu desene ori pe unele cu imprimeu în dungi, este bine să nu încărcați întregul ansamblu cu accesorii, în special dacă mergeți la plajă, întrucât ideea acestei ținute este să vă evidențieze forma fizică. Cel mult se pot adăuga la o combinație crop top - pantaloni scurți, o pereche de ochelari de soare și eventual o pălărie, și aceasta aleasă cu grijă, în acord cu restul pieselor și cu un model care să vă avantajeze. Un aspect asupra căruia trebuie să fiți foarte atente, potrivit experților în fashion, este ca indiferent ce mișcări veți face în această ținută, să nu fie vizibil niciun milimetru de lenjerie intimă de sub ansamblu extrem de tineresc, foarte flatant, dar care poate deveni vulgar în fracțiune de secundă.

Modelele elegante necesită pregătirea pielii

789 21 5Dacă urmează să participați la un eveniment special și doriți să fiți în ton cu moda, un crop top din această categorie poate fi o alegere extrem de inspirată. Imaginația nu are limite atunci când vine vorba despre modele și texturi, bluza scurtă în talie mergând impecabil cu fustă din piele dacă este vorba despre un cocteil sau cu o fustă midi cu talie înaltă dacă mergeți la o nuntă. Ambele ansambluri vă vor face să arătați mai tânără, mai suplă și mai înaltă. Dar crop top pentru evenimente sunt de regulă decoltate, cu modele deosebite, astfel încât specialiștii recomandă o temeinică pregătire a pielii care urmează nu doar să fie expusă, ci și să reflecte lumină care nu este naturală. Așadar, pentru ca flash-urile de neon care vă țintesc abdomenul descoperit să pună în evidență ceea ce doriți, pielea trebuie să fie în formă maximă, proaspăt epilată (dacă este necesar), hidratată și mai ales fără autobronzant, ca să nu distoneze abdomenul cu restul porțiunilor de piele rămase descoperite.

O ținută îndrăzneață, care iese rapid în evidență, este cea care implică un crop top pus peste o rochie sau o cămașă

Variante cu stil pentru birou

789 21 6Deși aparent un crop top este una dintre ultimele opțiuni pentru ținuta de birou, alcătuirea cu pricepere a unui astfel de ansamblu va aduce avantaje certe imaginii. Puteți apela la topuri care acoperă umerii și brațele, care descoperă foarte puțin din talie, pe care le combinați cu pantaloni înalți, eventual puțin evazați. De asemenea, puteți opta pentru variante de sacouri scurte în talie, dar care trebuie să se asambleze perfect, în special din perspectiva lungimii, cu pantalonul sau fusta aferente.