Main menu

header

791 30 1de Irina Ţolea şi Florica Pintea

Dacă de obicei în această perioadă teatrele intrau în vacanță iată că acum, după experiența brutală a reprezentațiilor sus pendate din pricina pandemiei, instituțiile de cultură își prelungesc stagiunile și oferă programe estivale. Eforturile artiștilor de a nu părăsi scena chiar în zilele toride din luna lui Cuptor sunt răsplătite de public, iar tot mai multe spații găzduiesc spectacole în aer liber, atât de căutate în ultima vreme. Vă prezentăm în continuare câteva dintre evenimentele înscrise în agenda culturală a Capitalei.

Maia Morgenstern, Carmen Tănase și Adriana Trandafir, „Gaițe” la Grădina Herăstrău

O producție teatrală de excepție, a cărei lansare în această primăvară de carantină nu s-a putut bucura de succesul cuvenit, se joacă acum în aer liber în Capitală. Compania de Teatru Cortina AG prezintă pe 26, 27 și 28 iulie, de la ora 20:30, la Teatrul de Vară Herăstrău, din București, spectacolul „Gaițele”, de Al. Kirițescu, în regia lui Gelu Colceag. Cunoscuta satiră socială la adresa burgheziei anilor ’30 reflectă lipsa de cultură și moralitate a îmbogățiților vremii, detaliu la fel de valabil și azi. Textul viu, ce îmbină migălos încărcătura comică și dramatică, este o partitură excelentă pentru protagoniștii: Maia Morgenstern, Carmen Tănase, Adriana Trandafir, Virginia Rogin, Gabriel Fătu, Manuela Hărăbor, Tudor Istodor, Diana Cavallioti și Ionuţ Ciocia. De asemenea, la 29 iulie, în aceiași locație de la aceiași oră, Cortina AG prezintă spectacolul „Un bărbat pentru Sara”, o comedie romantică avându-i în distribuție pe: Emilia Popescu, Andi Vasluianu, Diana Cavallioti, Marius Rizea și Andreea Vasile.

Teatrul Nottara, premieră în aer liber cu „Oglinda neagră”

În curtea Muzeului Național de Artă a României, Teatrul Nottara lansează „Oglinda neagră”, un spectacol-concert inspirat de lumea și de personajele lui I.L. Caragiale. Spectatorul are ocazia să redescopere schițele marelui autor român într-o formulă inedită propusă de tinerii artiști: Cristina Juncu, Crenguța Hariton, Mihaela Subțirică, Vlad Bălan și Rareș Andrici. Premiera are loc la 24 iulie, începând cu ora 20:00. La 30 iulie, în aceeași locație, de la aceeași oră, echipa de la Nottara vă invită să urmăriți spectacolul „Praf de stele”, de Norm Foster. Comedia ilustrează varietatea relațiilor umane pornind de la legătura creată între patru vecini, o fată de la țară, un ziarist, o prostituată și o soție dezamăgită de căsnicie, interpretați de: Alexandru Jitea, Luminița Erga, Diana Roman și Ada Navrot. De asemenea, la 31 iulie, de la ora 20:30, în Grădina TVR (Strada Moliere nr. 2) puteți vedea spectacolul „Despre olteni, cu dragoste”, după Marin Sorescu, o veselă incursiune în fermecătoarea lume a satului românesc. Sfătoși, isteți, pătimași, iuți la vorbă și mânie, oltenii din Bulzești prind viață cu ajutorul protagoniștilor: Ion Haiduc, Sorin Cociș, Ada Navrot, Alexandru Mike Gheorghiu, Mihaela Subțirică și Dani Popescu.

Anca Sigartău și Tania Popa se războiesc în comedia „Boeing, Boeing”, la „Bucureștii lui Caragiale”

În cadrul Festivalului „Bucureștii lui Caragiale”, organizat de Arcub în Parcul Cișmigiu, din Capitală, Teatrul Bulandra prezintă la 25 iulie, de la ora 20:00, comedia „Artă”, de Yasmina Reza, în regia lui Cristi Juncu. Piesa spune povestea unei prietenii vechi, ajunsă în pragul destrămării din pricina unui tablou. Cu mult farmec și vervă actorii Vlad Zamfirescu, Şerban Pavlu și Gheorghe Ifrim reușesc să depășească pragul snobismului și standardul fals-monden al societății, consolidând principiile care i-au apropiat. La 26 iulie, de la ora 10:00, micii spectatori sunt invitați la scena din Parcul Cişmigiu pentru a urmări spectacolul „Motanul încălțat”, o producție a Teatrului Țăndărică, în regia lui Cristian Pepino. Tot la 26 iulie, de la ora 19:00, Teatrul Elisabeta prezintă spectacolul „Boeing, Boeing”, o comedie spumoasă cu multe încurcături amoroase și răsturnări de situație, avându-i în distribuție pe: Andreas Petrescu, Marius Gîlea, Anca Sigartău, Anca Dinicu, Alexandra Velniciuc, Tania Popa și Iulian Bălan.

Teatrul Evreiesc prezintă „Stand-up Lechaim!”

După o îndelungată perioadă de izolare, Teatrul Evreiesc de Stat, din București, își continuă activitatea pe timpul acestei veri susținând spectacole în aer liber, în diverse spații-gazdă din Capitală. Următorul eveniment live programat este „Stand-up Lechaim!”, un spectacol-concert în care Maia Morgenstern, acompaniată de membrii trupei Bucharest Klezmer Band, vă invită să descoperiți cele mai reprezentative piese folclorice evreiești, între care orațiile de nuntă, cântecele de leagăn, de petrecere, piesele lăutărești și satirice, demonstrează valoarea impresionantei moșteniri folclorice a poporului evreu. Reprezentația are loc la 30 iulie, de la ora 20:00, în curtea Școlii Italiene „Aldo Moro”, din Strada Sf. Ștefan din București.

Alexandru Andrieș este „Greu de pensionat” la Zilele Unteatru

791 30 2Aniversând zece ani de existență Compania UNTEATRU prezintă o ediție specială a Festivalului Zilele Unteatru, organizat în aer liber la scena „Roaba de Cultură” din Parcul Herăstrău din Capitală. Evenimentul aduce în faţa publicului cele mai bune spectacole ale stagiunii curente, producţii invitate, şi concerte ale unor artiști îndrăgiţi. Astfel la 23 iulie, de la ora 20:00, Alexandru Andrieș susține concertul „Greu de pensionat”, alături de Berti Barbera, Maria Ioana Mintulescu și Sorin Romanescu. În continuare, de la ora 22:00, puteți urmări spectacolul „Bad Talks”, un one-man-show marca Radu Iacoban. La 24 iulie, de la ora 10:00, este programat spectacolul pentru copii „Carina în drumul spre casă”, iar de la ora 19:00, trupa Fără zahăr susține concertul „Comedie cu sifon”. Compania „Auăleu” din Timișoara prezintă, la Zilele Unteatru, spectacolele: „Miorița” (24 iulie, ora 22:00) și „Ferma” (25 iulie, ora 19:00). La 25 iulie, de la ora 21:30, are loc premiera spectacolului „Domeniul Luptei”, în regia Catincăi Drăgănescu, o montare ce urmăreşte povestea unui tânăr asiatic venit să trăiască o viaţă mai bună în Europa. La 26 iulie, ora 10:00, devine „Ora de păpuşi”, în care marionetele prind viață prin măiestria artistei Ana Crăciun-Lambru. Zilele Unteatru se încheie la 26 iulie cu un concert al trupei Byron, de la ora 19:00, urmat la 22:00 de spectacolul „Noaptea Bufonilor”, o motare după textele lui Cehov şi Shakespeare, avându-i ca protagoniști pe Marian Râlea şi Richard Bovnoczki. Accesul la toate evenimentele este gratuit, în baza rezervărilor online.