Main menu

header

793 32 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Trecerea uraganelor prin diferite locuri de pe Terra este un fenomen copleșitor deopotrivă prin forța de distrugere și prin efectele ulterioare, de la spaima teribilă a oamenilor la ceea ce lasă în urmă aceste forțe ale naturii. Pe acest ultim segment, descoperirile sunt uimitoare.

Vaci la opt kilometri

793 32 2În anul 2019, uraganul Dorian mătura violent Cedar Island, din Carolina de Nord, un spațiu al fermelor de vite. După trecerea urgiei, localnicii și-au calculat pagubele, dar nu mică le-a fost mirarea unor fermieri să-și găsească trei dintre vaci păscând liniștite la o distanță de opt kilometri de locul unde lovise uraganul. Felul în care au supraviețuit aceste exemplare a rămas un mister. O altă minune a fost salvarea unui câine care a stat fără mâncare timp de patru săptămâni, prins sub un aparat de aer condiționat în Bahamas, victimă a aceluiași uragan. Patrupedul a primit chiar numele de Miracle și, după ce s-a recuperat, a fost adoptat.

Ghiulele din Războiul Civil

793 32 3Tot în urma uraganului Dorian s-au descoperit în zona Folly Beach două ghiulele din timpul Războiului Civil din SUA, care s-au alăturat altor 16 găsite după trecerea uraganului Matthew, în anul 2016. Confundate inițial cu pietre, aceste artefacte militare au fost distruse în mediu controlat, din cauza gradului mare de risc pentru oameni. Tot în anul 2019, după uraganul Michael erau smulși din rădăcină 100 de arbori care acoperiseră timp de peste două secole dovezile exploziei uriașe de la Fort Gadsden, care a ucis 270 de persoane în Florida.

Dovezi polițienești

793 32 4În anul 2013, adolescentul Rodelson Normil a intrat în ocean, să se scalde, și nu s-a mai întors niciodată. Cazul a rămas deschis la Poliția din Gulfstream Park până în anul 2017, când uraganul Irma lăsa la țărm un os uman. Procedurile uterioare de identificare cu ajutorul ADN au dat la iveală faptul că femurul îi aparținea lui Rodelson și cazul a putut fi închis, pe motiv de „moarte accidentală”.

Cel mai mare aligator din America

În urma uraganelor pot rămâne și viețuitoare dintre cele mai periculoase. În anul 2018, după trecerea furtunii Florence, au ajuns lângă oameni furnici otrăvitoare foarte agresive, strânse în colonii compacte de adulți, ouă și larve, care au plutit nevătămate până în preajma locuințelor. Acestea sunt cunoscute pentru obiceiul de a ataca imediat și au fost o reală amenințare pentru supraviețuitori și salvatori. De asemenea, uraganul Imelda, care a lovit cu putere statul Texas, a generat inundații care au depășit înălțimea gardului de protecție al sanctuarului aligatorilor din Gator Country. După trecerea furtunii, supraveghetorii au descoperit cu groază că patru exemplare, printre care Big Tex (4,3 metri lungime și 454 kilograme, cel mai mare din America) erau libere. Din fericire, câteva zile mai târziu, reptilele au fost descoperite și readuse în spatele gardului.

Ca să nu mai treacă prin inundațiile devastatoare generate de uragane, locuitorii din Jersey Shore și-au înălțat mult în aer locuințele, fostele verande arătând ca niște balcoane

Cer „înflăcărat“ deasupra Marii Britanii

În anul 2017, uraganul Ophelia lăsa în urmă distrugeri notabile și o spaimă adâncă pentru oamenii neobișnuiți cu fenomene atât de violente în această parte a lumii. Și, pentru ca momentul să fie cu adevărat memorabil, teribila furtună a lăsat în urmă un cer de un roșu aprins, ca și cum ar fi fost cuprins de flăcări. Timp de 24 de ore, din cauza stratului de nisip din Sahara antrenat de fenomenul meteo care a lovit cel mai tare Irlanda, cerul a rămas stacojiu pe spații extinse ale Marii Britanii.