Main menu

header

794 32 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Un produs pe care l-a anunțat recent Elon Musk va revoluționa industria căștilor muzicale, dar nu numai. Este vorba despre cipul din cadrul proiectului Neuralink, care va transmite muzica direct în creier.

„În același timp extraordinar și înfricoșător”

Stând „de vorbă” cu un specialist în computere pe rețelele de socializare, Musk a lăsat să-i scape răspunsul „da” la întrebarea dacă implantarea acestui cip în creier va putea face ca utilizatorul să audă muzica direct, fără intermediul căștilor. În ultima perioadă, Musk a lăsat să se întrevadă tot felul de aluzii vagi la un astfel de dispozitiv direcționat spre tratarea depresiei și a dependențelor. Întrebat de unul dintre urmăritorii săi dacă Neuralink ar putea fi utilizat astfel, Musk a răspuns: „Firește. Este în același timp extraordinar și înfricoșător”. Cipul Neuralink este un subiect care nu a beneficiat de foarte multă popularizare. În perioada următoare va avea loc abia a doua sesiune de promovare, în cadrul unui eveniment public.

Dincolo de limitele inteligenței biologice

794 32 2Potrivit creatorilor cipului, un robot va putea implanta dispozitivul făcând o foarte mică incizie în craniul doritorilor, în cadrul unei operații care va dura circa o oră. Între timp, în stilul caracteristic, Elon Musk menține interesul alert, prin intermediul rețelelor de socializare. De altfel, Neuralink este proiectul prin care Elon Musk susține că vrea să salveze rasa umană. Ideea din spatele acestei viziuni o reprezintă implantarea unui cip în creierul uman, dispozitiv care ar trebui să ofere utilizatorului inteligența digitală necesară pentru a progresa dincolo de limitele inteligenței biologice, mai precis încorporarea inteligenței artificiale în corpuri și în minți.

Viziunea vindecării afecțiunilor neurodegenerative

794 32 3În ultimii doi ani, miliardarul american a afirmat de nenumărate ori că, în lipsa unei măsuri de acest fel, umanitatea va pieri. Musk susține că firma sa va avea abilitatea de a vindeca boli precum demența și paralizia. Neuralink a propus o „interfață electrod-neuron la nivel micro”, care ar ajuta în aceste privințe. Totuși, de la implantarea electrozilor în creier și până la vindecarea leziunilor nervilor din coloană rămâne o distanță foarte mare, pe care compania vrea să o acopere prin intermediul cipului. Pe de altă parte, cercetătorii de la Universitatea Harvard susțin că au dezvoltat dispozitive electronice ce pot fi „injectate” la nivelul creierului, ajutând la tratarea unor boli neuronale și a accidentelor cerebrale, notează pcworld.com.

În linie dreaptă spre citirea gândurilor

794 32 4Prin intermediul noilor tehnologii și a unui mare număr de tipuri de cipuri, la care experți din toată lumea lucrează fără încetare, se va putea monitoriza activitatea cerebrală, va stimula creierul pentru a reacționa la obiectele aflate în mediul înconjurător și chiar va fi posibilă citirea gândurilor, precum și controlarea unor obiecte numai cu puterea minții. „Pentru viitor ne-am propus să extindem această tehnologie pentru a încorpora cipuri multifuncționale conectate la dispozitive wireless”, anunță unul dintre specialiștii im- plicați în proiectul Universității Harvard.

Potrivit experților americani, în perioada imediat următoare vor fi dezvoltate cipuri ce pot fi implantate în creier pentru a controla orice sistem computerizat