Main menu

header

794 30 1de Irina Ţolea şi Florica Pintea

Spectacolele jucate cu succes pe scenele autohtone cu tradiție, s-au mutat cu decor, actor și regizor în spațiile în aer liber, în încercarea de a restitui publicului stagiunea pierdută în această primăvară restrictivă. Pe lângă interdicțiile momentului, această „ploaie” de spectacole în aer liber era mult-așteptată de public, în condițiile unui august canicular. Pe de altă parte izolarea impusă de pandemie se dovedește a fi o importantă sursă de inspirație pentru autori, rezultatele fiind impresionante. În continuare vă oferim câteva dintre noile repere ale agendei culturale din această săptămână.

Pavel Bartoș, nepot răsfățat în Grădina Herăstrău

Teatrul Odeon din Capitală readuce în atenția publicului producțiile de succes din repertoriul său, programate în stagiunea estivală pe scena Teatrului de Vară din Parcul Herăstrău. Astfel, la 13 august, de la ora 20:30, puteți vedea comedia neagră „Natură moartă cu nepot obez”. Textul semnat de actorul Ion Sapdaru vorbește cu mult umor, tandrețe și tragism despre nevoia de echilibru, chiar și în relația cu cei dragi. Piesa spune povestea lui Grasu Contrabasu’, nepotul orfan, cocoloșit de mătușile excesiv-grijulii, interpretate senzaţional de Dorina Lazăr, Rodica Mandache și Oana Ştefănescu. Ajuns la maturitate nepotul îmbuibat cu mâncare și iluzii, interpretat de Pavel Bartoș, se confruntă cu un destin trist, fiind marcat de obezitate, respingerea celor din jur și o depresie cu tentative de suicid. În aceeași locație, la 18 august, de la ora 18:30, micii spectatori pot viziona „Clasic e fantastic - Copilăria lui Mozart”, prima producție de teatru și muzică din seria de spectacole ce dezvăluie destinele marilor muzicieni. De asemenea, la 20 august, de la ora 20:30. este programat spectacolul „Liniște! Sărut. Acțiune!”, o comedie efervescentă, inspirată de realizarea unui film de dragoste. Protagoniștii Pavel Bartoş, Elvira Deatcu, Gelu Niţu, Alexandru Papadopol, Paula Niculiţă, Marius Damian și Ioan Batinaş, reconstituie ireproșabil atmosfera haotică, dar entuziastă și creativă, întâlnită în platoul de filmare.

Comedia lui Goldoni, actualizată: „Angajat la doi patroni”

794 30 2După o îndelungată absență, artiștii Teatrului Mic din București revin pe scenă, cu spectacole live în stagiunea estivală găzduită de Grădina de Vară Herăstrău. La 14 august, de la ora 20:00, este programat spectacolul de teatru-dans contemporan „Apa vie”, o adaptare după basmul Fraților Grimm, în regia lui Ștefan Lupu. La 15 august, de la ora 20:00, puteți vedea piesa „Pensiune completă”, o comedie spumoasă avându-i în rolurile principale pe Cristi Iacob, Ana Bart, Vitalie Bantaș, Liliana Pană, Claudiu Istodor și Cuzin Toma. De asemenea, la 16 august, de la ora 20:00, Teatrul Mic prezintă spectacolul „Angajat la doi patroni”, o adaptare inedită a celebrei comedii „Slugă la doi stăpâni”, de Carlo Goldoni. Aducând în contemporan celebra istorie a servitorului medieval, regizorul Vlad Corbeanu reconstruiește peste timp portretul șmecherului universal, la fel de motivat de nevoi și de aspirații, indiferent de epoca în care se naște. Într-un spectacol plin de energie și umor îi veți descoperi pe protagoniștii: Bogdan Tălășman, Gabi Costin, Claudia Prec, Avram Birău, Andrei Brădean, Ana Bart, Marin Grigore, Gabriela Iacob și Andrei Seușan.

Aflaţi „Totul despre femei” de la Corina Dănilă, Adriana Irimescu și Crina Linţă

Sfârșitul de săptămână aduce din nou farmecul spectacolelor în Parcul Cișmigiu din Centrul Capitalei. În cadrul Festivalului „Bucureștii lui Caragiale”, Teatrul Nottara prezintă la 15 august, de la ora 20:00, comedia „Praf de stele”, o perspectivă originală asupra relaționării și comunicării, oferită într-o notă aparte de protagoniștii: Alexandru Jitea, Luminiţa Erga, Diana Roman și Ada Navrot. La 16 august, de la ora 10:00, Teatrul Coquette propune micilor spectatori fabula „Vulpea și Corbul”, după La Fontaine, într-o formulă interactivă, cu muzică, dans, măști și multe surprize. Tot la 16 august, de la ora 20:00, Teatrul Arte Dell’Anima invită publicul să descopere „Totul despre femei”, o comedie romantică inspirată de inepuizabilul univers al Evei. Cele trei protagoniste, Corina Dănilă, Adriana Irimescu și Crina Linţă, interpretează în total 15 personaje, construind povești aparte, care surprind femeia în cele mai importante etape ale vieții. Într-un joc plin de culoare și vervă sunt trecute în revistă ipostaze sugestive precum inocența copilăriei, farmecul tinerei îndrăgostite, prietena plină de compasiune, ori femeia matură preocupată de carieră sau venerabila și arțăgoasa nonagenară, definind cu tandrețe și umor tot ceea ce reprezintă, în mod unic și impresionant fiicele Evei.

Mircea M. Ionescu a lansat prima piesă românească inspirată de pandemie: „Finis coronat (virus) opus!”

794 30 3Cunoscutul ziarist și cronicar Mircea M. Ionescu, autor prodigios de literatură și dramaturgie, a lansat în această vară, la Editura Ghepardul, o nouă lucrare de teatru. „Finis coronat (virus) opus!” (sau „Nebună poftă de viață pe timp de pandemie”) este prima piesă de teatru autohtonă publicată, inspirată de criza epidemiologică actuală, o monodramă-parodie care reflectă cu umor și cu ironie o filosofie originală despre destinul creatorului. Pornind de la realitatea dramatică a zilelor noastre, autorul pune pe hârtie propriul plan de evadare. Însoțit de spiritele unor vechi prieteni, iluștrii dramaturgi Fănuș Neagu și Ion Băieșu, autorul construiește un spațiu în care realitatea și fantasticul se îmbină spectaculos, lăsând personajelor libertatea de a gândi „fără mască”. Piesa reintroduce în lupta împotriva gândurilor negre, cea mai puternică armă a omului: visul! În dubla sa calitate, de creator și arhivar de visuri, prin harul său dramaturgic, Mircea M. Ionescu împărtășește publicului o concluzie cât se poate de realistă: visurile, dorința și speranța n-au fost nicicând în istorie afectate de vreun virus și au reușit să țină în viață umanitatea. Argumente concrete ale acestei soluții de supraviețuire stau, în cea de-a doua parte a lucrării, acele visuri împlinite pe scenă, ilustrate de cronicile de excepție publicate de Mircea M. Ionescu timp de peste un deceniu în paginile revistei „Taifasuri”, la rubrica „Amanta mea Thalia”.