Main menu

header

795 32 1de Călin Popa şi Adrian Barna

În orizontul anului 2024, când vor fi trimiși pe Lună primul bărbat și prima femeie, NASA sparge tiparele vieții pe Terra, renunță la corturi sofisticate sau spații subterane complicate și pune la dispoziția viitorilor selenari un vehicul rezistent la toate provocările de mediu, care va fi și casă, și mijloc de transport.

Autonomie totală pentru 14 zile

NASA și Agenția de Explorare Spațială din Japonia (JAXA) au realizat un vehicul cu totul special pentru viitoarea misiune care va presupune colonizarea Lunii. Toyota rover se va conduce singur și va permite persoanelor din interior să trăiască, să lucreze și să circule pe suprafața satelitului natural al Terrei timp de 14 zile. „Acest vehicul are caracteristici incredibile. Am o experiență bogată pe direcția spațiilor în care se poate lucra în spațiul cosmic, inclusiv pe Stația Spațială Internațională, dar acest rover depășește tot ce am văzut și am experimentat până acum, întrucât permite, alături de lucru, și traiul în interior”, detaliază Mark Kirasich, director în cadrul Agenției Spațiale Americane.

Japonezii asigură designul viitoarelor elemente de habitat

795 32 2În anul 2019, proiectul JAXA, un vehicul care rulează alimentat de energie solară și beneficiază de cele mai avansate tehnologii care să permită autonomie în spațiul cosmic, a atras atenția NASA, care a introdus agenția japoneză în programul spațial denumit „Artemis”. În acest fel, japonezii au preluat conducerea pe direcția designului viitoarelor elemente de habitat destinate primilor coloniști umani ai Lunii. Potrivit administratorului NASA, Jim Bridenstine, americanii consideră că este important să fie implicați specialiștii niponi în elaborarea celor mai bune formule pentru a asigura elementele care vor intra în contact direct cu mediul selenar - presiune, gravitație etc. - și care vor fi înglobate în viitoarele proiecte de habitat uman.

Performanțe în extindere

795 32 3Dat fiind faptul că vehiculul creat după metodologiile japoneze nu va fi operațional decât în orizontul anului 2030, NASA lucrează la propriul model, care folosește unele dintre tehnologiile japoneze, în încercarea de a respecta termenele de lansare prevăzute de „Artemis”. Între timp, japonezii extind performanțele unui rover de generație următoare. „Gravitatea Lunară este mult mai mică decât a Pământului, solul selenar este mult diferit, cu numeroase cratere și piscuri și, de aseme- nea, este expus unor condiții de temperaură și radiații mult mai dure decât pe Terra. Pentru a putea face durabilă prezența oamenilor pe Lună, este nevoie să realizăm un rover care să poată călători peste 10.000 de kilometri într-un asemenea mediu ostil”, explică președintele JAXA, Koichi Wakata.

Vehiculul pentru primii coloniști umani ai Lunii nu emite în mediul înconjurător decât apă și aer

Oferă toate condiţiile pentru două persoane

Vehiculul care va intra în linie dreaptă pentru viitoarele misiuni „Artemis” are șase metri lungime și aproape patru metri înălțime, cam cât două microbuze. Destinat să aibă toate condițiile pentru două persoane, roverul poate asigura adăpost şi pentru patru persoane, în caz de urgență. În interior vor exista condiții foarte bune de muncă și de viață, cosmonauții vor putea circula pe suprafața Lunii fără costumele specifice, atâta vreme cât vor fi în interior. În paralel, vor avea suficient spațiu să se echipeze și să se miște liber în respectivele costume de fiecare dată când situația o va impune.