Main menu

header

797 29 1de Călin Popa şi Adrian Pătrăuceanu

Vestea tulburătoare a trecerii în neființă a unuia dintre ce mai în vogă actori i-a îndurerat deopotrivă pe fanii lui Chadwick Boseman, dar și pe numeroși colegi faimoşi de breaslă. Supranumit prinț al cinematografiei internaționale, Boseman lasă o moștenire artistică echivalentă cu o depășire incredibilă de frontieră: pătrunderea în „aerul rarefiat” al Premiilor Oscar a unui film cu supereroi.

Făcea chimioterapie şi mergea la filmări!

Interpret de mare talent, îmbinând în mod unic forța cu grația, Boseman s-a remarcat în rolurile unor embleme precum Jackie Robinson sau James Brown încă înainte de a scrie istorie în fenomenul Marvel, „Pantera neagră”. Actorul a făcut din personajul T’Challa unul memorabil, iar salutul „Wakanda Forever”, din „Căpitanul America. Război civil”, a făcut înconjurul lumii. Cu Boseman pe afiș, pelicula devenea primul film cu supereroi nominalizat la Premiile Oscar, la categoria „Cel mai bun film”. Chadwick ajunsese să țină în mână păpuși cu chipul său și se declara uimit de asemănarea tot mai mare cu personajul pe care l-a interpretat cu atât de mare succes. Dar în spatele luminilor reflectoarelor, al faimei și al proiectelor la scară planetară, Chadwick lupta cu o boală teribilă, cancerul de colon, stadiul III, cu care fusese diagnosticat în anul 2016. Ultimele sale roluri au fost interpretate între intervenții chirurgicale și sesiuni epuizante de chimioterapie și tot acest chin a rămas un secret bine păzit.

Roluri emblematice, unul după altul

Chadwick Boseman, născut în 1976, era originar din Carolina de Sud și a absolvit Universitatea Howard în anul 2000. Una dintre profesoarele sale, Phylicia Rashad, care i-a fost și mentor, a organizat o strângere de fonduri pentru ca Boseman să poată asista la cursurile de vară din cadrul British-American Drama Academy, din Londra, unde fusese acceptat. Chadwick și-a dorit să devină scenarist și regizor, continuând să scrie piese de teatru chiar și după ce a început să obțină roluri în diverse producții de televiziune. În anul 2013 intra în „liga mare” a cinematografiei cu interpretarea de excepție a jucătorului de baseball Jackie Robinson, primul american de culoare care a pătruns la vârful acestui sport, în filmul „42”. Prestația sa remarcabilă a făcut ca în anul următor să dea imagine cinematografică unei alte embleme americane, cântăreţul-nepereche James Brown. „Chiar dacă nu mai este în viață, James Brown poate cere socoteală, așa că interpretarea a trebuit să fie la înălțime”, povestea inspirat Chadwick, în cadrul unui interviu. A urmat rolul primului afro-american de la Curtea Supremă a SUA, Thurgood Marshall. Considerată iconică, partitura este a unui avocat care, desemnat de președintele Kennedy însuși, apără, în 1941, un șofer de culoare acuzat de a fi violat o bogătașă albă. „Thurgood Marshall a făcut cândva ca America să fie la înălțimea propriei Constituții și a propriului vis”, credea Boseman.

Concediat din motive rasiale!

797 29 2În debutul carierei sale, Boseman a apărut într-o telenovelă, dar caracterul său puternic avea să iasă curând la iveală. Demn, frontal și direct, actorul nu s-a sfiit să atragă atenția producătorilor că în scenariu există stereotipuri rasiste. Așa se face că Chadwick a fost concediat, iar rolul său a fost preluat de Michael B. Jordan, care ulterior i-a fost coleg de platou şi rival la filmările pentru „Pantera neagră”. După acest episod, Chadwick a obținut roluri în producții de calibru, cunoscute în toată lumea, ca „Lege și ordine”, „CSI: New York” sau „ER”. În paralel, scenariul său intitulat „Deep Azure” a fost pus în scenă de Compania Teatrală Congo, din Chicago.

A jucat şi în continuarea „Panterei negre”, ce se va lansa în 2022

Pentru Chadwick, rolul din „Pantera neagră”, producție aflată pe locul al nouălea din perspectiva încasărilor din toate timpurile, a însemnat propulsarea în conștiința tuturor cinefililor din lume. Interpretarea a fost atât de convingătoare, încât starul, deși bolnav, a continuat să joace în seria „Răzbunătorii”, ca și într-o urmare a „Panterei negre”, film programat pentru lansare în anul 2022. „Experiența din acest film a fost una cu totul specială și foarte personală. Sunt doi băieți, Ian și Taylor, amândoi cu cancer în stadiu terminal, cu care am ținut legătura pe parcursul filmărilor și care îmi spuneau că încearcă să reziste până când apare filmul”, mărturisea actorul în anul 2017, înainte de a începe să plângă în direct.

„Poate voi trăi să povestesc despre fluctuațiile de greutate”…

797 29 3Pentru fiecare dintre aceste roluri și trecerea de la imaginea unui avocat din secolul XX la cea a unui supererou din viitor a fost nevoie de schimbări fizice majore, cu atât mai mult cu cât Chadwick era vegetarian. „Am slăbit mult, apoi m-am apucat să acumulez mușchi, apoi am slăbit din nou… În orice caz, este ceva artificial. Nimeni nu cade din pat dimineața direct în exerciții fizice sau în meditație. Invariabil vine și ziua în care îți spui că n-ai chef! Cred că mai important decât să faci ce ai de făcut pentru meserie este… să te apuci să faci. Eu am avut același antrenor personal și pentru rolul avocatului, și pentru cel al supereroului. Poate voi trăi să povestesc într-o zi despre toate aceste fluctuații de greutate”, spunea Chadwick în anul 2017, dar, din păcate, nu a mai apucat să povestească.

„Sunt doi băieți, Ian și Taylor, amândoi cu cancer în stadiu terminal, cu care am ținut legătura pe parcursul filmărilor și care îmi spuneau că încearcă să reziste până când apare filmul“

Chadwick Boseman s-a logodit cu iubita sa, Taylor Simone Ledward, în octombrie 2019 și, la scurt timp, s-au căsătorit în cadrul unei ceremonii secrete, a menționat familia starului în anunțul decesului său

„Experiența în cinematografie a unui actor de culoare diferă de cea a unui actor alb. Nu există aceleași oportunități, ceea ce este adevărat și evident“

După moartea lui Boseman, Marvel Entertainment a postat o imagine cu actorul în „Pantera neagră“, cu textul „Moștenirea lui va trăi veșnic“

„O carieră scurtă, dar strălucită“

797 29 4Surprinși și îndurerați la vestea trecerii în neființă a lui Chadwick Boseman, la doar 43 de ani, foarte mulți colegi de breaslă și prieteni au prezentat elogii la adresa celui dispărut. Declarându-se „devastat”, Chris Evans, interpretul rolului Căpitanul America, a transmis că „Chadwick mai avea încă atât de multă artă de creat”. La rândul său, Denzel Washington a punctat faptul că actorul a avut „o carieră scurtă, dar strălucită”. Mesaje îndurerate au transmis și Chris Hemsworth, interpretul rolului Thor - „Chadwick a fost unul dintre cei mai buni și autentici oameni pe care i-am cunoscut” - Halle Berry, care s-a referit la „talentul uriaș” al celui dispărut, Mark Ruffalo, partenerul lui Boseman în filmele Marvel, care a afirmat că „a fost o onoare” să lucreze cu Chadwick. „L-am pierdut pe unul dintre cei mari”, a transmis și actrița Reese Witherspoon. Și candidatul democrat la Președinția SUA, Joe Biden, a transmis un mesaj în care afirmă că Boseman „este o inspirație pentru tinerii cărora le arată că pot deveni orice, chiar și supereroi”.