Main menu

header

801 2 1de Silviu Ghering şi Adrian Barna

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puţin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare şi curat al bogăţiilor şi frumuseţilor uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Comuna Racoş, potenţial turistic uriaş, dar puţin cunoscut

Comuna Racoș, din județul Brașov, este o pitorească așezare transilvăneană, cu case tradiționale de tip săsesc, deși majoritari sunt secuii, neatins de turismul în masă, care pe lângă peisajele rurale idilice, ascunde câteva obiective inedite: castelul Sükösd-Bethlen, vulcanul Racoș, Lacul de Smarald și coloanele de bazalt.

Castel-cetate atestat din 1636

Castelul Sükösd-Bethlen este atestat din 1636. Cu aspect de cetate, ansamblul arhitectural cu influențe renascentiste se organizează în jurul unei curţi interioare de formă rectangulară. Cele patru colţuri ale incintei (dintre care se mai păstrează doar trei) sunt marcate de turnuri circulare înalte, în care odinioară se aflau încăperi de locuit sau saloane fastuoase.

Ultimul vulcan activ din România

Vulcanul de la Racoș, locul ultimei erupții de acest gen de pe teritoriul României, este un con de rocă roșie, cu un diametru de aproximativ 400 de metri care a înregistrat ultimele activități acum vreo 10.000 de ani. Simfonia de culori „cântă” de la un negru profund și un galben lutos la roșu aprins și gri. Și pe lângă partea aceasta mai puțin vie, din loc în loc, au crescut ierburi diverse, care însuflețesc acest teritoriu al cenușii și al zgurii. Materialul vulcanic a fost folosit în construcția câtorva clădiri din zonă, atât Cetatea Rupea, cât și Castelul din Racoș au fost construire cu piatră ponce sau tuf vulcanic din acest loc. În 2005, printr-o Hotărâre de Guvern, a fost declarat un loc protejat prin lege - veți înțelege de ce în momentul în care ajungeți acolo.

Lacul de Smarald este „privit” de la înălțime de coloanele de bazalt

Într-o fostă carieră (Brazi), o „căldare” gigant a strâns apa și astfel s-a format Lacul de Smarald. De o minunată culoare verde-albăstruie, este înconjurat de formațiuni pitorești de bazalt. Dacă stăpâniți bine tainele înotului, vă puteți răcori în apa limpede, dar aveți grijă că este destul de adânc, peste 10 metri. La aproximativ 600 de metri de Lacul de Smarald, coloanele de bazalt, declarate rezervație naturală de tip geologic, au înălțimi ce ating 12 m și au apărut în urma răcirii rapide a lavei vulcanice. Spectacolul este unic, natura realizând aici o adevărată... operă de artă.

Comuna Racoș se întinde pe aproape 78 de kilometri pătrați, la mai puțin de 70 de km de Brașov, pe drumul spre Sighișoara