Main menu

header

828 3 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Premiată de Academia Română (ASAS) cu distincția „Paul Riegler”, cercetător științific gradul I, doctor în științe medicale și director general al Companiei Romvac, Viorica Chiurciu este omul de știință care a înnobilat și a dat încă o dată valoare cuvântului „românesc”, prin realizările din medicina umană și veterinară, care au trecut dincolo de granițele țării. Lector la conferințe internaționale, autor al multor cărți de medicină și articole în publicații științifice, Viorica Chiurciu nu este numai doctorul în halat alb, dar și cel al sufletelor pe care le mângâie prin cântecele sale de folclor autentic și muzică ușoară.

„Romvac este printre puținele companii din lume care produc anticorpi IgY specifici”

828 3 2- Conduceți compania Romvac, un imperiu în medicina din România. Care este strategia omului de business Viorica Chiurciu în contextul economico-financiar și social actual?

- În cele aproape cinci decenii de existență ale companiei Romvac, domeniul medicinei veterinare și umane a fost marcat de multe provocări, printre acestea fiind restricţiile şi reglementările impuse de normele europene, precum și piața extrem de competitivă prin prezența covârșitoare a produselor de import. Chiar dacă la ora actuală circumstanţele sunt și mai puţin fericite, din cauza pandemiei care a lovit întreaga lume și care ne afectează existenţa tuturor într-un mod inedit și greu de acceptat, compania Romvac a arătat că este o corabie care poate face faţă furtunilor, iar la reuşita acestui fapt, a contribuit noua strategie managerială adoptată. Pentru mine, destinul a luat o turnură neașteptată ce m-a plasat, prin alegerea unanimă a colectivului, la conducerea unei instituții de renume, în condiții extrem de dificile care, pentru alţii, au însemnat sfârşitul afacerii. În această nouă poziţie care implică o responsabilitate enormă, am înţeles mai mult ca oricând, cât de importantă este inovarea şi curajul, indiferent dacă a fost vorba despre idei, tehnologie sau organizare. Experiența medicală acumulată, cunoașterea companiei și a domeniului și pieței în care activează, dar și inspiraţia, flerul, perseverenţa şi puterea de analiză și decizie m-au ajutat să fac față noii provocări. Ca manager, consider că, pe lângă pregătirea profesională, disciplina şi seriozitatea sunt şi vor fi două coordonate pe care le voi cere mereu a fi însuşite de către angajaţi. Aşa cum am demonstrat mai ales în plină pandemie, faptul că fiecare om a fost foarte bine pregătit și instruit și a știut exact ce are de făcut, a contat ajutându-ne să putem să ne desfăşurăm activitatea fără întreruperi nedorite. Mai ales acum, am înțeles că trebuie să insuflu colectivului încredere în mine ca manager şi om, pentru că este foarte important ca angajaţii să aibă siguranţa locului de muncă prin continuitatea asigurată de deciziile manageriale. Astfel, stra- tegia pe 2020 a vizat dezvoltarea gamei Imunoinstant de produse pentru uz uman, a celei de produse agro, cât și a celei de uz veterinar, care a ajuns la aproape 300 de produse medicinal-veterinare ce se adresează tuturor speciilor de animale crescute în România, facilitându-i medicului veterinar, un act medical complet. Asigurarea fluxului permanent de produse pe piață și promptitudinea și-au spus cuvântul.

- Cum s-a reflectat noua strategie în rezultatele pe anul 2020?

- Rezultatele pentru eforturile din ultimul an nu s-au lăsat așteptate și iată că anul 2020 a însemnat pentru Romvac, o poziție financiară pozitivă, o creștere a capacității de autofinanțare și o performanță financiară bună, evidențiată de creșterea cifrei de afaceri cu 5,64%.

- Odată cu pandemia, au apărut multe produse pentru imunitate și dezinfecție. Ca doctor și director de firmă din domeniul medical, ați adoptat aceeași tactică?

- Perenitatea noastră ca instituţie se datorează şi produselor şi serviciilor pe care le oferim şi care deservesc direct sau adiacent, una dintre nevoile de bază ale omului, respectiv sănătatea. Romvac a anticipat şi a răspuns mereu acestei nevoi, prin diversificarea şi adaptarea portofoliului de produse. Însă pandemia de coronavirus nu ne-a găsit nepregătiți, deoarece noi producem, încă din 2012, formulele revoluționare Imunoinstant de suplimente alimentare, unguente, suspensii, spray-uri etc., cu imunoglobuline Y specifice. Acestea acționează în infecții bacteriene, virale și fungice, în boli autoimune și în susținerea imunităţii organismului, mai ales în faţa unor situaţii extrem de solicitante pentru sănătatea noastră, cum sunt cele actuale. Mai mult, Romvac a răspuns imediat cererii pieței, cu dezinfectantul Pursept de cea mai bună calitate, care este autorizat sanitar-veterinar conform actelor normative, de mai bine de 15 ani. Astfel, Romvac oferă de mulți ani, soluții pentru susținerea sănătății organismului. Aceste soluții sunt reale, se bazează pe cercetare științifică și nu sunt iluzorii sau menite să profite de disperarea omului sub amenințarea bolii. Rezultatele muncii noastre științifice ne fac unici în România, fiind și printre extrem de puținele companii din lume care produc anticorpi IgY specifici ce asigură imunitatea pasivă a organismului și luptă cu microorganismele multirezistente.

„Studiez la prestigioasa Academie de Muzică «Gheorghe Dima» din Cluj”

828 3 3- Viorica Chiurciu nu este numai omul de știință și managerul cerebral al cifrelor reci, ci și un artist consacrat. Cum a apărut pasiunea pentru cântecul popular românesc?

- Dragostea pentru cântecul popular este ancorată în copilăria petrecută la sat, în visurile mele și jocurile de atunci, în educația primită de la părinți și dascăli, în obiceiurile sorginții sănătoase ale poporului român care construiesc suflete puternice și sincere. Astfel s-a născut dorința de a fi actriță, artistă, cântăreață, dar și medic. Însă, deși am ales să mă dedic medicinei, în sufletul meu au rămas aceste visuri care, iată, mai târziu, au început să prindă contur.

- De ce Academia de Muzică „Gheorghe Dima”?

- Deși muzica este o pasiune, nu am vrut să cad în patima lucrului făcut superficial și, în acest fel, am început să-mi lucrez vocea cu profesori renumiți care mi-au confirmat talentul și m-au încurajat să pășesc pe scenă. Așa am ajuns să studiez muzica la prestigioasa Academie de Muzică «Gheorghe Dima» din Cluj, pe care o voi termina în curând.

„Profesori renumiți mi-au confirmat talentul și m-au încurajat să pășesc pe scenă“

„Am lansat un album de muzică populară şi mă pregătesc pentru cel de-al doilea, de muzică uşoară“

828 3 4- Se poate spune în acest moment că muzica este un vis împlinit?

- Da. Astăzi am ajuns să abordez cu egală dăruire şi pasiune, atât muzica populară, cât și pe cea uşoară. Primul album deja lansat, „Sunt olteancă din Bănie”, cuprinde cântecele mele populare care păstrează elementele folclorului românesc autentic, specifice zonei oltenești. Sper din tot sufletul că publicul va primi cu aceeaşi bucurie şi piesele de pe viitorul meu album, de data aceasta de muzică uşoară. Toate cântecele mele reprezintă o călătorie în sufletul meu și îmbină sunetele cele mai potrivite ce dau voce bucuriilor sau durerii mele, fiindcă, de multe ori, îmi port cântecul cu lacrimile pe obraz, căci sufletul îmi plânge şi îmi râde în acelaşi timp. În depănarea duioasă a amintirilor, spun pe note, povestea vieţii mele... povestea vieţii noastre.