Main menu

header

831 30 1de Irina Ţolea şi Silviu Ghering

Relaxarea restricțiilor se resimte și în programul instituțiilor de cultură, marcând mult așteptata reîntâlnire dintre spectatori și actori în sala de spectacol. Tot mai multe scene din țară își redeschid porțile, deocamdată la o capacitate redusă și propun publicului producții noi, îndelung pregătite. Repertoriul teatrelor din București și din țară se îmbogățește cu spectacole proaspete de comedie, dramă sau operă, în montări inedite și având nume sonore în distribuție. În continuare vă prezentăm premierele care marchează agenda culturală a acestei săptămâni.

„Adio, domnule Haffman”, la Sala Pictura a Teatrului Național din București

Teatrul Național din Capitală își redeschide pentru public toate cele patru săli de spectacol și a pregătit iubitorilor de teatru o serie de surprize. Pe 15 și 16 mai, de la ora 19:30, la Sala Atelier, au loc primele reprezentații cu public ale spectacolului „Hai să vorbim despre viață”, un one-women show cu Florentina Țilea, în regia Zsuzsannei Kovacs, care reflectă efectele psiho-emoționale ale procesului de adaptare a individului la tiparele impuse de societate. De asemenea, pe 19 și 20 mai, la Sala Pictura, au loc, de la ora 19:00, primele reprezentații ale spectacolului „Adio, domnule Haffman”, în regia lui Felix Alexa. Piesa prezintă o poveste plină de suspans și umor care începe în Parisul ocupat de naziști în 1942 și se termină în zilele noastre, îmbinând cu succes ficțiunea cu realitatea istorică. Montarea beneficiază de o distribuție de excepție: Emilia Popescu, Richard Bovnoczki, Alexandru Potocean, Alexandra Sălceanu și Andrei Finți. În plus, Naționalul bucureștean invită publicul din întreaga țară să descopere interviuri inedite, portrete ale marilor actori, amintiri din producții care au făcut istorie și noutățile din culisele instituției în cadrul noii serii de emisiuni „Se-ntâmplă-n TNB” accesibile online, prin abonament pe pagina de YouTube TNB-TV.

Silviu Purcărete lansează un nou spectacol pe scena Operei Naționale din Timișoara

Opera Națională Română din Timișoara își întâmpină publicul în sala de spectacol cu un eveniment liric de excepție. Pe 15 mai, de la ora 19:00, este programată premiera operei bufe „La serva padrona”, de Giovanni Battista Pergolesi, în montarea cunoscutului regizor Silviu Purcărete. Mai puțin cunoscută publicului larg, opera face parte din creațiile ce au marcat nașterea operei bufe, având o structură melodică vie, aducând pe scenă personaje colorate, angrenate în conflicte amoroase și interese financiare regăsite în numeroase lucrări celebre ale vremii. Intriga farsei lirice ne introduce în casa burlacului tomnatic Uberto, nemulțumit de capriciile servitoarei sale Serpina, care decide să-și caute o soție pentru a scăpa de obrăzniciile tinerei. Promițându-i sprijinul, valetul său Vespone pune la cale un plan pentru a-și însura stăpânul tocmai cu năbădăioasa servitoare. Montarea beneficiază de distribuţii diferite, pentru trei reprezentații, în rolurile principale regăsindu-se soliștii: Narcisa Brumar, Crina Vezentan, Ligia Tiponuţ, George Proca, Dan Patacă şi Cristian Rudic.

Trei producții noi pe scena Teatrului Mic din Capitală

831 30 2Foarte activă încă de la începutul anului echipa Teatrul Mic din Capitală își reia reprezentațiile în sală și propune publicului trei noi producții extrem de tentante. Pe 14 mai, de la ora 19:00, la Sala Gabroveni, puteți vedea „Emigranți”, de Slawomir Morzek, un nou spectacol montat de Claudiu Istodor, avându-i în distribuție pe Tudor Aron Istodor și Toma Cuzin. Comedia neagră vorbește curajos despre dezumanizarea și criza identitară, accentuate în societatea contemporană. Pe 15 mai, de la ora 19:00, la Sala Studio este programat spectacolul „Bull”, de Mike Bartlett, în regia lui Silviu Debu. Textul abordează o temă actuală, frecvent ascunsă: bullyingul la care sunt supuși angajații din mediul corporatist și nu numai. Protagoniștii Vlad Corbeanu, Diana Cavallioti şi Virgil Aioanei recompun strălucit strategia de vulnerabilizare a individului, definind un fenomen în ascensiune în contextul social actual. Tot pe 15 mai, la sala Constantin Mille, are loc, de la ora 19:00, premiera spectacolului „Omul cu oglinda”, după „Teatrul descompus”, de Matei Vișniec, în regia Teodorei Petre, avându-i ca protagoniști pe Alina Rotaru, Andrei Seuşan, Cezar Grumăzescu, Andrei Brădean, Marian Olteanu și Gabriela Iacob.

Iluzia celebrității în „Arta la domiciliu”, la Teatrul de Comedie

831 30 3Comedia „Arta la domiciliu” redeschide în acest week-end Sala Radu Beligan a Teatrului de Comedie din Capitală. Spectacolul se joacă în premieră pe 14 și 15 mai, de la ora 19:00. Montarea regizorului Dragoș Huluba îmbină original texte semnate de Teodor Mazilu, Ion Băieșu, Dumitru Solomon şi I.L. Caragiale, realizând un spectacol modern, provocator, plin de energie, ce critică subtil dorința de strălucire și afirmare a individului, accentuate odată cu dezvoltarea tehnologiei. Protagoniștii: Liviu Pintileasa, Smaranda Caragea, Simona Stoicescu, Angel Popescu, Răzvan „Krem” Alexe, Violeta Huluba și Dragoș Huluba recompun haosul mediatic cotidian, demonstrând cu multă ironie și umor, cum oamenii comunică azi tot mai mult, dar se înțeleg tot mai puțin. Tot la Sala Radu Beligan este programat pe 16 mai, de la ora 19:00, spectacolul „Diseară la 7”, în regia lui Chris Simion-Mercurian, avându-i ca protagoniști pe Alexandru Conovaru și Ilona Brezoianu.

„Un cuplu ciudat”, la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila

Una dintre cele mai cunoscute comedii americane își face loc în repertoriul Teatrului „Maria Filotti” din Brăila. Pe 14 și 15 mai, de la ora 18:00, la Sala Mare, au loc primele reprezentații ale spectacolului „Un cuplu ciudat”, de Neil Simon. Acțiunea pornește de la întâlnirile săptămânale ale unui grup de prietene reunite sub pretextul unui joc de societate și ajunge să trateze într-o manieră comică relația de camaraderie născută în urma unei crize conjugale. Montarea regizorului Dan Mirea vorbește cu umor și sensibilitate despre prietenie, ratarea relațiilor, solidaritatea feminină, dar și despre incompatibilități, frustrări personale și dorința de independență a femeilor. Din distribuție fac parte Monica Ivașcu, Flori Popa, Cătălina Nedelea, Emilia Mocanu, Elena Andron, Wanessa Radu, Silvia Tariq, Zane Jarcu și Dan Moldoveanu.

Menționăm că informațiile prezentate în cadrul rubricii „Scena și Ecranul” pot suferi modificări în funcție de evoluția situației epidemiologice.