Main menu

header

833 29 1de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Inteligența artificială introdusă în roboți cucerește pas cu pas lumea oamenilor, aceste mașinării devenind tot mai utile în numeroase domenii de activitate, de la înlocuirea personalului din magazine până la asistență socială sau elaborarea a mii de știri de agenție de presă. Ca orice creație umană, și aceasta are o față cu potențial de alarmă.

Încurajările favorizează pierderea controlului

833 29 2În cadrul unui experiment de dată recentă, experții de la Universitatea din Southampton, Marea Britanie, au constatat faptul că roboții pot să-i influențeze pe oameni să ia decizii foarte riscante. „Știam până acum că părinții sau familiile în general, prin presiunea pe care o pot pune, ajung să-i determine pe unii tineri să aibă atitudini și comportamente mai riscante. În condițiile apropierii tehnologiei de viața de fiecare zi, a devenit crucial să înțelegem în detaliu ce impact au mașinile pe această direcție”, punctează specialistul Yaniv Hanoch. În cadrul testului, participanții au fost îndemnați să umple cu bani virtuali câte un balon, cu riscul ca la un moment dat acesta să se spargă, din cauza acumulării de aer. Orice „jucător” avea posibilitatea să încaseze ce avea, mergând pe varianta sigură, sau să „pluseze”, riscând să piardă tot. Experții au constatat că prezența roboților care încurajau voluntarii să nu se oprească și le transmiteau mesaje care îi încurajau pe această direcție au generat pierderea controlului la participanții respectivi și implicit comportamentul cu gradul cel mai crescut de risc din toate grupele testate.

Mesajele pot anihila prudența

833 29 3Dacă, pe de o parte, în cadrul experimentului s-a observat că roboții care încurajează au ecou în mintea oamenilor, care au spart baloanele virtuale cel mai des, pe de altă parte, tot acești voluntari au fost și cei care au câștigat cele mai mari sume. „Participanții care au jucat fără asistenți artificiali în cameră s-au retras de fiecare dată când se spărgea balonul, dar cei care au jucat în prezența unui robot cu mesaje încurajatoare sau care îndemna participanții să nu se oprescă au continuat să riște mai departe. Jucătorii au fost pur și simplu cuceriți de mașinăria care susținea verbal asumarea riscului”, punctează Hanoch. Pornind de la aceste constatări, experții au declanșat o serie de teste prin care să se evalueze și alte direcții de acțiune ale inteligenței artificiale asupra comportamentului cognitiv al oamenilor, aici fiind incluși, alături de roboți, asistenții electronici, avatarurile și celelalte forme de „companie” artificială.

„Dacă, pe de o parte, trebuie evaluat corect impactul roboților asupra capacității de a risca, pe de altă parte, aceștia pot fi folosiți în campanii de prevenție, cum ar fi cele antifumat în școli“ (Yaniv Hanoch, Universitatea Southampton)

Scad sentimentul de vinovăţie

O cercetare derulată în cadrul Școlii de Inginerie Mecanică și Aerospațială a Universității Cornell, din SUA, a pus în evidență faptul că în prezența roboților, oamenii au tendința de a înșela mai ușor. „Atunci când voluntarii au fost puși să greșească intenționat sau să comită un gest nepotrivit în prezența unei alte ființe umane, s-au simțit vinovați, dar atunci când au rămas în încăpere doar cu robotul, nu au mai avut aceleași probleme de conștiință”, explică specialistul Guy Hoffman. Pe de altă parte, experții consideră că roboții, nefiind considerați corupți, nu încurajează nerespectarea gravă a regulilor, ceea ce ar putea fi de folos oamenilor care se folosesc de mașinării tot mai mult.