Main menu

header

834 28 1de Simona Soare Ghișea şi Adrian Barna

Există multe persoane care, din diverse motive, nu și-au completat nici măcar stagiul minim de cotizare de 15 ani, motiv pentru care statul a decis să ofere o soluție celor care se regăsesc în această situație. Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat recent Ordonanța de Urgență 163/2020, care le permite oamenilor să plătească până la 6 ani de vechime pentru pensie. Termenul până la care se poate achiziționa vechime în muncă a fost prelungit de la 1 septembrie 2021 la 1 septembrie 2023.

Trebuie să încheiați un contract de asigurare socială

Proiectul de act normativ are ca obiect de reglementare aprobarea OUG 163/2020, care stabilește cadrul legal pentru completarea, de către persoanele care nu au calitatea de pensionar, a stagiului de cotizare necesar pentru acordarea unei pensii pentru limită de vârstă, a unei pensii anticipate ori a unei pensii anticipate parţial. Acest lucru presupune încheierea unui contract de asigurare socială pentru maximum 6 ani anteriori împlinirii vârstei standard de pensionare. Cei care doresc pensie pentru limită de vârstă pot încheia un contract de asigurare socială pentru obținerea ei, până la data de 1 septembrie 2023. Contractul se face între persoana interesată şi casa teritorială de pensii, în funcţie de domiciliu sau de reşedinţă. „Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale”, se menționează în actul normativ. Printre altele, nu își pot cumpăra ani de vechime la pensie cei care au beneficiat pe parcursul acelei perioade de indemnizație de șomaj, de pensie de invaliditate, de concediu pentru creșterea copilului, precum și cei care au urmat atunci cursurile de zi ale învățământului universitar.

Fiți la curent cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară

Pentru contribuţia de asigurări sociale, baza de calcul o constituie venitul lunar asigurat, înscris în contractul de asigurare socială. Acesta nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care este în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială. Salariul de bază minim brut pentru anul 2021 este de 2.300 de lei. Acesta a ajuns de trei ori mai mare faţă de nivelul la care se afla, de pildă, în anul 2012. Pe de altă parte, contribuţiile au scăzut de la 31,3% în 2012, la 25% în momentul de față. Salariul minim brut a fost majorat chiar și de trei ori în 2013, creşterile din perioada 2014-2017 fiind bianuale. Pentru un calcul corect al contribuţiilor care ar putea fi plătite, trebuie să fiți la curent cu nivelul salariului minim brut din fiecare an şi chiar din fiecare lună, plus contribuţia pentru pensii care se plătea la acel moment. Spre exemplu, dacă un român vrea să-şi completeze stagiul de vechime din perioada 2013-2018 inclusiv, el va trebui să plătească suma de 23.200 de lei.

Se poate plăti într-o singură tranșă sau eșalonat

Plata contribuţiei de asigurări sociale datorate se poate face într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, până la data de 31 august 2023, potrivit proiectului. Pentru a putea cumpăra vechime, trebuie să aveţi vârsta peste 18 ani și să existe goluri în cartea de muncă. Puteţi cumpăra vechime în orice perioadă în care vă lipsesc ani din cartea de muncă, dar perioada maximă nu poate depăşi cumulat 6 ani. Pentru plata acesteia, trebuie să faceţi cerere la Casele Județene de Pensii. Veți avea nevoie și de actul de identitate. În acest moment, vârsta standard de pensionare pentru femei este de 61 de ani și 7 luni, însă va crește treptat până la 63 de ani, până în ianuarie 2030. La bărbați, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani. Bărbații care vor ieși la pensie în această lună trebuie să aibă un stagiu complet de cotizare de 35 de ani, iar femeile de 31 de ani și 7 luni. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

O nouă formulă de calcul pentru pensii

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a anunțat o nouă formulă de calcul pentru pensii. Aceasta se fundamentează pe documente justificative din dosarele de pensii, care să arate contributivitatea în sistemul social. „Există această obligație de tra- tament unitar al caselor județene pentru oameni care chiar așteaptă să li se facă dreptate. În primul rând prin îmbunătățirea informațiilor din dosare și mai apoi prin recalcularea finală a pensiilor”, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan. Ea a subliniat că de acum înainte, toate Casele Judeţene de Pensii vor fi obligate să ia în considerare aceste acte. „Am decis să emitem un nou ordin de ministru în procesul de reevaluare a dosarelor de pensii pentru recalculare, întrucât am constatat câteva aspecte care trebuiau reglementate. Pensionari care așteaptă de o mult timp să li se facă dreptate se adresau caselor de pensii, pentru că, în dosarele de pensii pe care le aveau, dețineau o serie de documente care să ateste factori suplimentari de contributivitate. (…) Unele case acceptau și includeau în bazele de date din dosarele de pensii aceste date, altele nu, fapt care creează un tratament discriminatoriu”, a precizat Raluca Turcan.

Există o „bombă cu ceas” în sistem

Ministrul Muncii a mai declarat recent că există „o bombă cu ceas” în sistemul de pensii din România, deficitul fiind în prezent de 16,7 miliarde de lei. Astfel, pericolul este ca în viitor puterea de cumpărare a celor cu pensie medie să fie foarte scăzută. În ultimele trei decenii, Legea pensiilor a fost modificată doar de trei ori, în acest mod acumulându-se inechități. De pildă, indicele de corecție îi favorizează, de circa doi ani, pe cei care ies în prezent la pensie, în detrimentul celor care s-au pensionat anterior. Practic, principiul din noua Lege a pensiilor este: la contribuții egale, pensii egale, precizează autoritățile. „Această inechitate se va rezolva prin noua formulă de calcul a pensiilor, unde practic avem acelaşi număr total de punctaj, care se va înmulţi cu un indicator de referinţă pe care îl vom defini în noul act normativ, astfel încât la aceleaşi puncte realizate vor avea cuantumuri de pensii egale”, a declarat preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice, Daniel Baciu. Stagiile de cotizare şi vârstele de pensionare rămân neschimbate. Cei trecuți de 65 de ani vor putea să mai muncească, dacă vor dori. Noul proiect este finalizat în proporţie de 80% şi urmează să intre în dezbatere publică.

Persoanele care nu au realizat stagiul de cotizare au posibilitatea să contribuie la sistemul public de pensii

Peste 930.000 de pensionari, la limita supravieţuirii

Potrivit celor mai recente date furnizate de Institutul Român de Statistică, numărul mediu de pensionari înregistrat în România la nivelul trimestrului IV al anului 2020 a fost de 5,12 milioane, iar pensia medie lunară a fost de 1.636 de lei. În februarie anul acesta, 934.111 de pensionari erau plătiţi cu pensia minimă, socială, în valoare de doar 800 de lei, conform informațiilor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice. Mulți dintre acești pensionari nu au avut un stagiu complet de cotizare. Practic, ei ar fi primit o pensie chiar mai mică, în cazul în care ar fi luate în calcul numai contribuțiile plătite la stat atunci când lucrau, așa că statul întregește pensia lor până la valoarea de 800 lei, numind-o „indemnizaţia socială pentru pensionari”. Asta în condițiile în care, potrivit unei declarații din ianuarie a ministrului Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, cea mai mare pensie este în valoare de 78.634 de lei lunar, din care doar 5.205 lei din contributivitate și 73.429 de lei din criterii favorizante obținute din mai multe legi.