Main menu

header

835 20 1de Călin Popa şi Daniel Şuta

Forțele aeriene americane au efectuat un test de zbor care deschide calea avioanelor de luptă pilotate de inteligența artificială. Numită Skyborg, această dronă a zburat deja recent pe cerul din Florida.

Operațiuni fără interferențe umane

835 20 2Tehnologia Skyborg este o combinație de hardware și software concepute pentru a acționa ca „un creier” pentru o dronă, permițându-i să efectueze operațiuni fără interferențe umane. Montat pe un vehicul tactic fără pilot, vehiculul a demonstrat capacități aeriene de bază și a răspuns la comenzile de navigație, reacționând în același timp la garduri, aderând la anvelopele de zbor ale aeronavelor și afișând manevre coordonate. „Suntem extrem de încântați de zborul de succes al unei versiuni timpurii a «creierului» sistemului Skyborg”, spune generalul Dale White, ofițer executiv al programului pentru avioane de luptă. Testul de zbor este doar vârful aisbergului, deoarece Forțele Aeriene ale SUA își propun să realizeze o adevărată flotă de drone Skyborg, care vor opera alături de avioane de luptă cu echipaj și vor prelua misiuni care ar pune în pericol piloții umani.

Reutilizabile și mult mai ieftine

835 20 3Vehiculele aeriene fără pilot sau dronele aeriene au cunoscut în ultimii ani o dezvoltare rapidă, inclusiv - sau mai ales - în domeniul militar. Multe dintre guvernele statelor lumii au realizat investiţii financiare serioase pentru dezvoltarea dronelor militare. De aici până la drona cu inteligență artificială nu a mai fost decât o chestiune de timp. Skyborg poate însoți un avion de luptă cu echipaj, pentru a oferi asistență. Drona reduce, de asemenea, costurile pentru militari - utilizarea unui singur aparat fără soldați reprezintă jumătate din costul zborurilor pilotate. Spre deosebire de luptătorii și bombardierele cu echipaj, ale căror structuri, motoare și sisteme de misiune necesită ani, dronele cu „creier propriu” sunt concepute pentru durată de viață mai scurtă, ceea ce reduce costurile și timpul de fabricare a acestor aparate la doar câteva săptămâni - diferența de cost este de zeci de milioane de dolari. În plus, spre deosebire de rachetele de croazieră, care sunt distruse pe măsură ce își creează efectele dorite, sistemele multifuncționale de tipul Skyborg pot fi recuperate și apoi lansate din nou. „Avioanele ieftine de tip Skyborg pe care le-am analizat vor fi mai autonome decât RPA-urile pe care le pilotăm acum”, a declarat generalul James „Mike” Holmes, pentru „Air Force Magazine”.

În prezent, circa 40 de state ale lumii au achiziţionat şi deţin drone militare de luptă

„Vom învăţa drona să ia mai multe decizii pe cont propriu“

Majoritatea constructorilor de echipamente militare susţin de câţiva ani că dronele militare reprezintă viitorul tehnicii militare. Intenția US Air Force este de a lansa o familie de astfel de aparate care „gândesc” singure, care au o arhitectură deschisă adaptabilă și o proiectare de tip „plug and play”, pentru a executa mai multe misiuni. Această modularitate va sprijini inserarea rapidă a tehnologiei și va permite modificări ale misiunii în teatrul de operațiuni, astfel încât un sistem ar putea fi rapid reconfigurat, pentru a efectua atacuri electronice în care nevoile operaționale se schimbă. „Îi vom oferi obiective și îi vom spune despre mediul său de operare, îi vom acorda prioritate pentru țintele și acțiunile sale și, prin acumularea automată, vom învăța drone să ia mai multe decizii pe cont propriu”, adaugă Holmes.