Main menu

header

836 28 1de Ștefania Băcanu şi Claudia Mîţoi

Odată cu venirea verii, s-a dat și startul nunților și al evenimentelor, în general, care au fost puse în așteptare, de mai bine de un an, din cauza pandemiei de SARS-CoV-2. Cele mai multe au fost amânate cel puțin o dată, dar cei care au planificat să își unească destinele se vor putea bucura, în sfârșit, de o nuntă de vis, organizată până la cel mai mic detaliu. Nicu Bocancea (foto), florist și coordonator al diviziei de evenimente Iris Events, ne-a vorbit despre trendul nunților 2021, ce culori și ce flori se poartă, care sunt ținutele la modă și care este rolul fiecărui element din poveste.

„Vor avea un plus de dor de oamenii dragi”

- Ce reprezintă nunțile anul acesta, după luni bune de pauză?

- O revenire la viață în coordonatele vesele și sociale pe care le știam și pe care ni le doream cu toții, de atâta vreme. O perspectivă plină de senin și de planuri, o veste teribil de bună atât pentru miri, pentru cei apropiați acestora, cât și pentru toată industria de evenimente. Sunt persoane care și-au amânat și de trei ori nunta și pentru care o astfel de veste este sărbătorită cu planuri mari, cu liste mai generoase de invitați apropiați, cu dorințe mai conturate și mai clare. Este o bucurie să ne asezăm din nou cu toții la masă și să începem să desenăm împreună coordonatele celei mai fericite zile din viața a doi îndrăgostiți, ce urmează să își unească destinele.

- Și pentru că sunt evenimente speciale și mult așteptate, cum vor arăta, ce vor avea în plus față de anii precedenți?

- Vor avea un plus de dor de oamenii dragi pe care mirii îi vor avea invitați și alături de care vor împărți emoțiile unei zile fericite și supradoza de entuziasm din partea tuturor celor implicați în organizare: de la managerii de locații, firmele de catering, artiștii și bandurile, DJ-ul, floriștii, cu toții abia așteptau revenirea la lucru și la viață și, cu siguranță, vor face din imposibil posibil și din vis realitate.

„Cei mai mulți miri preferă în aer liber, terasa urbană, o poieniță la munte sau o plajă”

836 28 2- Nuntă în aer liber sau în interior? Ce preferă oamenii?

- Acum în prag de vară, cei mai mulți dintre miri preferă nunțile în aer liber, fie că asta înseamnă terasa urbană, o poieniță la munte sau o plajă, toate sunt, în coordonatele ultimelor luni, și mult mai sigure din punctul de vedere al relaxării invitaților. Dar, să știți că cei care preferă această variantă trebuie să ia în calcul o prognoză meteo nefavorabilă, așa că, întotdeauna trebuie avută o variantă de rezervă, la interior sau undeva acoperit. Spre toamnă-iarnă, mirii aleg varianta sigură de locație de interior unde avem infinite variante de amenajare pentru a se crea oaze de natură și frumos.

- De ce sunt atât de căutate nunțile în aer liber? Au un farmec aparte?

- Toate nunțile au ceva aparte atunci când oamenii sunt fericiți și mulțumiți că totul iese ca în visurile lor. Nunțile în aer liber sunt minunate, într-adevăr, datorită luminii naturale, a vântului și naturii din jur, fie că este mare sau mult verde, care dau o stare de libertate și de bine, a luminilor de seară care creează întotdeauna un tablou romantic. Fiecare detaliu contează la orice eveniment și, de multe ori, un photo corner spectaculos, niște vase pentru flori manufacturiate special și personalizate, un concept creativ de aranjare a becurilor de exterior, colțurile dedicate diverselor activități de relaxare, fiecare în parte poate aduce acea evadare din cotidian de care cu toții avem nevoie, mai ales acum, după perioada grea pe care am traversat-o.

„Indiferent de stil, oamenii simt nevoia să personalizeze”

836 28 3- Cum arată o nuntă perfectă? Mai multă culoare, varietate, spațiu deschis, piscină, ținute lejere?

- Nunta perfectă este cea în care mirii zâmbesc mereu și sunt fericiți și în care toți oamenii din jur se conectează la iubirea și la frumusețea lor și se distrează cu toții împreună. Fiecare lucru ce presupune pregătire prealabilă, de altfel, toate detaliile, contribuie la această stare de bine din ziua cea mare. Mi se întâmplă adesea, după evenimentele pe care le facem, să primesc replica: „Doamne, m-am simțit așa de bine, nu știu exact de ce, dar totul a fost perfect!’’. Ei bine, eu știu exact de ce, pentru că nu au existat neprevăzute sau lucruri care să strice armonia dintre invitați, toată lumea a beneficiat de tot ce a avut nevoie pentru a se simți bine: un cadru de vis, mâncare bună, muzică de distracție, flori și elemente creative aranjate, dar mai ales, oameni dragi alături.

- Care este trendul nunților în 2021? Ce stil se poartă anul acesta?

- Dincolo de trenduri, întotdeauna nunțile au avut o componentă atemporală și personală. Fie că s-a tot vorbit despre stilul mediteranean, boho-chic sau glamour cum că ar fi în topul preferințelor, oamenii au simțit nevoia să personalizeze, să aleagă din nunțile clasice anumite elemente fără de care nu și-ar vedea evenimentul, indiferent de stilul lui. Fie că vorbim despre rochia clasică, gen prințesă, pentru mireasă sau despre florile albe alese pentru buchet sau amenajare, fie că vorbim despre preparatele tradiționale sau de momentele clasice respectate, întotdeauna mirii și-au desenat singuri evenimentul și au ținut mai puțin cont de trenduri.

„Buchetul și lumânările completează tabloul în cel mai frumos mod”

- Ce rol joacă florile?

- Florile creează contextul de vis în care se desfășoară povestea. Sunt foarte importante pentru că ele vorbesc mai mult decât o pot face oamenii uneori, în cel mai frumos și parfumat limbaj. Atât buchetul și lumânările, cât și aranjamentele sau photo-cornerele florale de pe mese sau construcțiile creative care se pot realiza din flori, creează o lume unică în care oricine dorește să evadeze și completează tabloul nunții în cel mai frumos mod.

- Care sunt cele mai folosite flori anul acesta, pentru buchetul miresei, aranjamentele de pe mese, aranjamentele din interiorul și din exteriorul spațiului?

- De cele mai multe ori, florile preferate ale mireselor ajung să fie cele din care se realizează buchetul de mireasă și aranjamentele florale din spațiul în care se desfășoară evenimentul. Aș pune în topul preferințelor bujorii, lăcrămioarele, florile albe, trandafirii sau mixurile armonioase din punct de vedere cromatic și estetic. Recomandarea mea este să se meargă pe florile de sezon, indiferent când are loc nunta, să se aleagă plante proaspete și parfumate care să reprezinte anotimpul în care are loc evenimentul și care să fie și eficiente din punctul de vedere al costurilor. De asemenea, eu pledez anul acesta pentru monocrom, pentru folosirea unui singur tip de floare cu care să ne jucăm în cele mai creative moduri. Cu toate acestea, orice floare sau mix de flori s-ar alege, se pot face lucruri senzaționale pentru orice tip de context.

„Mixul de culori a fost înlocuit de simplitatea și de puritatea albului”

836 28 4- În ceea ce privește decorațiunile și aranjamentele, ce caută oamenii? Vin cu cerințe clare sau se lasă pe mâna specialiștilor?

- Sunt puțini cei care știu exact ceea ce își doresc ca detalii și elemente de decor și este foarte bine așa, pentru că există specialiști care sunt conectați la tot ce este nou și frumos și care pot face propuneri minunate. Eu întotdeauna am avut ca obiectiv unicitatea fiecărui eveniment, personalizarea elementelor de decor cu inserții din povestea mirilor, crearea unor spații potrivite invitaților care să nu se mai fi regăsit până atunci în niciun alt context. Unicitatea și efectul wow sunt obiectivele pe care le urmăresc la fiecare eveniment pe care îl organizează divizia Iris Events.

- Că tot vorbim despre trend, ce culori se poartă?

- Anul acesta se poartă albul, mixul de culori a fost înlocuit de simplitatea și de puritatea albului. Cu toate acestea, în general, trendul se subordonează întotdeauna plăcerii și dorinței personale, așa că nu prea contează trendul atunci când vorbim despre culoarea preferată a miresei sau de nuanțele care se asortează cu elementele esențiale pe care mirii le vor integrate în context.

„În ceea ce privește ținutele, alegerile sunt clasice”

- Ce ne puteți spune despre dress code? Ce teme sunt preferate?

- Totul este mai lejer în ultimii ani, până și în cazul nunților. Se întâlnesc rar evenimentele de nuntă sau de botez cu dress-code-ul black tie. Așadar, se poartă ținutele comode, gen cocteil, în care oamenii să se poată simți bine, să poată dansa și în care să arate și să se simtă bine ore multe, până la finalul petrecerii.

- Ținutele mirilor rămân cele clasice, rochie de mireasă tip prințesă și smoking negru?

- În general, alegerile sunt clasice, mai ales că, de cele mai multe ori, femeile au din copilărie un vis pentru această zi. Se mai doresc elemente diferențiatorii, actuale, accesorii în trend cu un strop de unicitate, însă, în general, se merge pe clasic. Uneori, miresele aleg o variantă de rochie de prințesă care corespunde cu ce își doreau de mici pentru poze și imagine inițială și își schimbă rochia atunci când începe petrecerea pentru a putea dansa în voie. Mirii sunt mai puțin pretențioși și cei mai mulți aleg varianta clasică, elegantă, safe. De fiecare dată le spun tuturor că cel mai important este să își facă toate probele înainte, să poarte pantofi cu care le sunt picioarele obișnuite, pentru că se întâmplă foarte des ca hainele și încălțămintea din ziua nunții să îi incomodeze pe miri până la disconfort. Poate și de aceea vedem des miri desculți la finalul petrecerii.

- Pe ce element se pune cel mai mult accentul anul acesta?

- Pe un tot compus din fiecare element în parte. Acesta este și principalul avantaj al accesării unui organizator de evenimente pentru nuntă, acela de a avea toate elementele necesare stabilite, puse la punct, cât să nu existe surprize neplăcute sau disconfort în ziua nunții când totul este despre socializare, distracție și fericire. Nu poți să spui că muzica este mai importantă decât mâncarea sau că ținutele sunt mai importante decât decorul, totul și fiecare în parte contribuie la un eveniment perfect.

„Recomandarea mea este să se meargă pe florile de sezon, indiferent când are loc nunta. Să se aleagă plante proaspete și parfumate care să reprezinte anotimpul în care are loc evenimentul și care să fie și eficiente din punctul de vedere al costurilor“

„Tradiţiile nu mai sunt ceva obligatoriu“

- Vechile tradiții mai există sau s-au pierdut complet?

- Sigur că există. Sunt cupluri care știu exact ce vor să păstreze din lista de tradiții cu indicații de respectat la un eveniment. Ce știm sigur este că tradițiile nu mai sunt ceva obligatoriu, care se respectă pentru că trebuie, nici măcar pentru cei mai în vârstă dintre invitați sau pentru părinții mirilor, ele se păstrează pentru farmecul lor și pentru spectacolul pe care îl creează. De exemplu, întotdeauna fetele se vor distra la momentul de aruncare și de prindere a buchetului care nu mai este demult o încrâncenare și o concurență, ci un prilej de glume și râsete. Așa că, fiecare păstrează ce și cât îi place pentru momentele tradiționale, cât să dea culoare și parfum din trecut, dar rar am întâlnit cupluri care să fie supărate iremediabil și categoric pe tradițiile de nuntă.

„Botezul trebuie să respecte aceleaşi coordonate“

836 28 5- Cât despre botez, de ce anume se ține cont? Care sunt elementele ce stau la baza organizării evenimentului?

- Botezul, de cele mai multe ori, are o listă mai mică de invitați decât nunta. Însă, botezul trebuie să respecte aceleași coordonate necesare unui eveniment reușit, în timpul căruia personajele principale nu au vreme de nimic altceva decât de socializare. Așa că, tot organizatorii de evenimente sunt soluția pentru proaspeții părinți, copleșiți de toate lucrurile pe care le au de făcut în viața și în familia lor, pe lângă grija petrecerii. Este foarte important ca cineva priceput, creativ și liniștit să se ocupe de toate, de la locație, decor, meniuri, aranjamente florale, ținute, și până la detaliile privind venirea invitaților sau existența camerei copilului și a altor spații alternative, necesare pentru un astfel de eveniment.