Main menu

header

837 30 1de Irina Ţolea şi Florica Pintea

După o îndelungată și nedorită pauză, pofta de joc erupe pe scenele autohtone. Artiști îndrăgiți își pun amprenta asupra repertoriului stagiunii, interpretând roluri inedite în noi spectacole de comedie, dramă, muzică și dans. Vă prezentăm în continuare câteva evenimente care se disting în agenda culturală a acestei săptămâni.

Maia Morgenstern și Carmen Tănase se ceartă pe intimitatea din curte, în „Totul se transformă”

Cât de importanți sunt ceilalți în viața noastră și de ce nu putem să trăim izolați? La aceste două întrebări vă răspund, într-o formulă aparte, patru celebri artiști autohtoni reuniți în comedia „Totul se transformă”, programată pe 28 iunie, de la ora 20:00, la Sala Mare a Teatrului Național din Capitală. Maia Morgenstern și Carmen Tănase împart curtea unui duplex cochet. Una e proaspăt despărțită, după ani buni de căsnicie cu Trent, interpretat de Mircea Rusu, alta e o mamă grijulie și dedicată al cărui băiat adult, jucat de Vlad Zamfirescu, nu reușește să se desprindă de confortul casei părintești și să ia viața-n piept. Peste toate însă vine pandemia, cu temerile, izolarea și conflictele aferente între care și inevitabila harță între vecine. Piesa plină de umor și subtilitate conține o doză consistentă din realitatea recentă, în care se poate regăsi orice spectator. Textul semnat de Alexandru Popa și regizat de Vlad Zamfirescu demonstrează că omul rămâne un animal sociabil care abia după ce construiește ziduri conștientizează că nu are nevoie de ele. Spectacolul este dublat și de aniversarea actorului Mircea Rusu, care astfel își serbează ziua de naștere alături de colegi și de public. Următoarea reprezentație are loc pe 5 iulie.

„Tango de Amor”, de Sânziene, la Teatrul Odeon din București

Sărbătoarea Sânzienelor este marcată într-un mod special la Teatrul Odeon din Capitală. Pe 24 iunie, de la ora 19:00, este programat, la Sala Majestic, spectacolul „Tango de Amor”, un eveniment special de muzică, dans și poezie semnat de coregraful și dansatorul Răzvan Mazilu. Tradiționala sărbătoare a iubirii și fertilității este celebrată în pași de dans, pe ritmurile pasionale de tangou în compania artiștilor Alina Berzunțeanu, Ioana Mărcoiu, Simona Popescu, Meda Victor, Vlad Bîrzanu, Mihai Smarandache, Andi Vasluianu și Silvian Vâlcu. Atmosfera magică și seducătoare este întregită de prestația talentaților dansatori ai Clubului Tango Tangent și de măiestria celebrului acordeonist Emy Drăgoi, acompaniat de fiicele sale Alessia și Bianca. „Tango de Amor” este un spectacol care continuă frumoasa tradiție a Teatrului Odeon de a oferi publicului gale de dans și remarcabile evenimente muzicale.

Tania Popa lansează „Probleme la mansardă”, la Teatrul Elisabeta din Capitală

837 30 2După succesul primului său proiect regizoral (piesa „Ghici cine te sună?”), Tania Popa recidivează în arta regiei și pune în scenă o nouă producție. Pe 24 iunie, de la ora 20:00, la Teatrul Elisabeta din Bucureşti, are loc prima reprezentație a spectacolului „Probleme la mansardă”, după un text de Geo Vișan. Într-o comedie spumoasă, cu replici năucitoare, pacientele (Tania Popa și Victoria Dicu) îl asaltează pe amabilul medic psihiatru (Adrian Nour) care se străduiește să le trateze. După crize, țipete, analize și terapii de tot felul, susținute într-un ritm amețitor, puteți afla, într-un final absolut suprinzător, cine are probleme psiho-emoționale și cum le rezolvă. Următoarea reprezentație are loc pe 1 iulie.

Claudia Ieremia în rolul lui „Don Juan”, în premieră la Naționalul timișorean

837 30 3Unul dintre cele mai îndrăznețe și profunde texte ale dramaturgiei secolului XX este montat în premieră pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara. Pe 26 și 27 iunie, de la ora 19:00, la Sala Mare, au loc primele reprezentații ale spectacolului „Don Juan”, după Max Frisch, scenariu și regia fiind semnate de Ion-Ardeal Ieremia. Piesa aduce în fața publicului un alt fel de seducător din Sevilla, total opus cunoscutului personaj creat de Moliere. Noul Don Juan este dezgustat de mitul său, vrea să scape de măști, este îngenuncheat de nesiguranța și lipsa de sens a existenței, regăsindu-se și fiind atras doar de „limba cu care Dumnezeu a scris universul”, de matematică. Într-un spectacol profund, la limita dintre dramă și comedie îi puteți vedea pe protagoniștii Alecu Reus, Roberta Popa, Matei Chioariu, Daniela Bostan, Iuliana Crăescu, Cristian Szekeres, Andrei Chifu, Ana Maria Cojocaru, Alina Ilea, Romeo Ioan, Mălina Petre, Ana-Maria Pandele Andone, Daniela Bostan, Cătălin Ursu și Bogdan Spiridon. Personajul amantului legendar este acum interpretat de actrița Claudia Ieremia.

Seducția succesului, o „Capcană mortală” la Teatrul Nottara din Capitală

837 30 4Celebritatea are un preț, dar oare ești capabil să-l plătești? De la această întrebare pornește intriga spectacolului „Capcană mortală” lansat în acest weekend de Teatrul Nottara din București. Textul ne introduce în casa unui autor cândva celebru, părăsit de inspirație, care tânjește după lumina reflectoarelor. Scriitorul îi mărturisește soției că ar fi în stare chiar de o crimă pentru un text care să-l relanseze. Destinul îi aruncă-n brațe o piesă de succes scrisă de un student care îi cere părerea. Nu mai știe nimeni nici de manuscris, nici de vizita tânărului talentat în casa celor doi. Urmează un carusel de întâmplări neașteptate într-un thriller cu scene picante, umor negru, personaje misterioase, minciuni și răsturnări spectaculoase de situație. Atmosfera încărcată și surprinzătoare este întreținută de jocul protagoniștilor Șerban Gomoi, Laura Vasiliu, Rareș Andrici, Ada Navrot și Cristian Nicolae. Primele reprezentații au loc pe 26 și 27 iunie, de la ora 19:00, la Sala Horia Lovinescu a Teatrului Nottara.

Menționăm că informațiile prezentate în cadrul rubricii „Scena și Ecranul” pot suferi modificări în funcție de evoluția situației epidemiologice.