Main menu

header

837 23 1de Călin Popa şi Daniel Şuta

Natura bate recorduri tot timpul, dar există evenimente atât de cutremurătoare, încât merită propria lor listă. Unele au fost de-a dreptul înfiorătoare, altele au rămas inexplicabile, majoritatea au lăsat în urmă victime și distrugeri, iar altele „vorbesc” de zeci de ani despre efectul acțiunii oamenilor asupra naturii.

1,2 milioane de fulgere pe un luciu de apă

837 23 2Farul din Catatumbo este numele dat unei zone din apropierea lacului Maracaibo, din Venezuela. Aproximativ 1,2 milioane de fulgere ating locul în fiecare an, făcându-l cea mai electrică regiune din lume. Unii oameni numesc acest spațiu pe cât de spectaculos, pe atât de teribil, „Furtuna eternă”. Unii susțin, de asemenea, că mulțimea de fulgere nu este însoțită și de zgomotul de tunet, ceea ce face fenomenul și mai cutremurător. Peste toate credințele oamenilor, Lacul Maracaibo devine strălucitor în jur de 160 de nopți pe an și nimeni nu poate explica de ce acest luciu de apă din statul sud-american este atât de lovit de fulgere. Potrivit unor teorii, aceste descărcări ar putea fi atrase de depunerile de uraniu și de metan din zonă.

„Panoul de foc” de… șase luni

Când a venit sezonul de incendii în Australia, în 2020, scara aprinderilor și pagubele s-au dovedit imense. Pentru cei care au privit în sus, unele detalii au fost cel puțin interesante. Incendiile împinseseră mai mult fum în atmosferă decât se așteptase oricine - a fost un record pentru orice incendiu. Pentru o corectă evaluare, se poate menționa că ultima dată când ceva a aruncat în atmosferă atât de mult fum a fost momentul din 1991, când a avut loc a doua cea mai mare erupție vulcanică din secolul XX, în Filipine. Fumul produs de incendiile australiene a în- conjurat Pământul, după ce a plecat de pe coasta de est și a ajuns înapoi pe continent, dinspre vest. Călătoria a durat două săptămâni, ceea ce a reprezentat un record de viteză pentru un eveniment de aceeași dimensiune. Fumul a rămas, de asemenea, în atmosferă câteva săptămâni. „Panoul” de foc s-a menținut activ timp de șase luni.

Un nor de -111 grade Celsius

În 2018, cel mai rece nor din lume plana deasupra Oceanului Pacific și încurca măsurătorile oamenilor. Era atât de înghețat, încât sateliții meteo nu mai puteau înregistra corect temperatura. Norul, care a făcut parte dintr-o furtună puternică, avea -111 grade Celsius. Motivul acestei valori extreme a fost parțial explicat de un fenomen numit „depășirea vârfurilor” - momentul în care un nor trece dincolo de stratul inferior al atmosferei și intră în următoarea pătură, un tărâm rece, cunoscut sub numele de stratosferă. Norul Pacific a avut un astfel de vârf de depășire, dar nici chiar natura înghețată a stratosferei nu a putut explica de ce a ajuns să fie cu 30 de grade Celsius mai rece decât oricare alt nor înregistrat.

149 de ani de replici ale aceluiași cutremur

837 23 3 În 1872, un mare cutremur a zguduit centrul statului Washington. Epicentrul nu a fost niciodată localizat și, timp de decenii, oamenii de știință s-au întrebat de ce Entiat, un oraș din zonă, a continuat să se confrunte cu multe cutremure după evenimentul inițial. A trecut aproape un secol și jumătate, dar o bună bucată de vreme nimeni nu s-a gândit că acestea ar fi putut fi sute de… replici. Dar, pe măsură ce seismologii au început să identifice legături dintre replici din toată lumea și marele eveniment din Washington, totul a căpătat sens. Cercetătorii au adunat date despre cutremurul din 1872, iar șocurile ulterioare s-au potrivit perfect cu tot ceea ce se știe despre reperele obișnuite ale replicilor seismice. În aceste condiții, fenomenul Entiat rămâne cel mai durabil set de replici din lume. Și continuă.

Taifunul-monstru de 2.220 de kilometri

Typhoon Tip a fost cea mai mare furtună din lume. Născută deasupra Oceanului Pacific, a devenit un monstru viforos. Cu un diametru de 2.220 de kilometri, Typhoon Tip se constituie de departe în cel mai puternic taifun din istoria documentării acestor fenomene. Pe lângă dimensiunea sa record, Tip a crescut și într-o intensitate neegalată. Furtuna și-a pierdut o parte din putere înainte de a se abate peste Japonia, la 19 octombrie 1979, dar nu suficient încât să poată fi evitat dezastrul. Aproape 90 de persoane au fost ucise și sute au fost rănite. Inundațiile au provocat nenumărate alunecări de teren și au distrus 20.000 de case. Un rezervor de benzină a explodat și a incendiat o bază a Corpului Marinei SUA, rănind alte zeci de persoane.

Trei tornade letale… în una

837 23 4În 1925, un grup masiv de tornade atingea Statele Unite. Douăsprezece fuioare majore au apărut pe o zonă mare, dar unul avea să ducă ideea de distrugere la un nivel cu totul nou. Numită „Tornada din trei state”, pâlnia monstruoasă a cuprins o suprafață enormă și a lăsat în urmă cel mai lung culoar al devastării realizat vreodată de vreo furtună - 378 de kilometri de ruine. „Tornada din trei state” rămâne cea mai devastatoare din istoria SUA. Numărul morților a fost uriaș, de 695 de persoane, inclusiv 69 de elevi care se găseau în cele nouă școli pe care tornada le-a lovit în acea zi. Statisticile au fost îngrozitoare - diametrul fuiorului a crescut la peste 1,6 kilometri și a accelerat cu 113 kilometri pe oră, a distrus 425 de kilometri pătrați de teren și a făcut una cu Pământul 15.000 de case. Daunele totale au depășit 1,4 miliarde de dolari.

În 2021, vânturi de mare forță au adunat nisip din deșertul Gobi și s-au deplasat prin Mongolia, au provocat dispariția a 341 de persoane și au ucis cel puțin șase, apoi norul a ajuns în capitala Chinei, unde s-a amestecat cu poluarea și a înglodat complet imensul oraș într-o ceață toxică groasă

Cinci zile de ceaţă cu acid sulfuric

Ceața care a persistat în Londra timp de cinci zile, în 1952, și a băgat în spital sute de mii de persoane - pe multe le-a ucis - a rămas un mister timp de un deceniu. Dar oamenii de știință au reușit, totuși, în 2016, să ajungă la concluzia că există suficiente dovezi pentru a da vina pe unul dintre primii „suspecți”, o activitate umană: arderea cărbunelui. Testele au arătat că poluarea atmosferică generată de emisiile acestui combustibil fosil a dus la schimbări chimice care în cele din urmă au îmbâcsit ceața cu acid sulfuric, cocteil toxic pe care oamenii pur și simplu l-au respirat. Estimările inițiale au ridicat numărul morților la 4.000 de persoane, ulterior s-a stabilit că de fapt au pierit circa 12.000 de londonezi. Această reacție a naturii la activitățile umane rămâne până astăzi cel mai grav eveniment de poluare a aerului din istoria Europei.