Main menu

header

837 2 1de Silviu Ghering şi Adrian Barna

Stațiunea Fântânele este situată la o altitudine de 1.050 m, în comuna Râșca din județul Cluj, între Munții Gilăului și Vlădeasa, pe malul lacului Fântânele. Nu are statut oficial de localitate, ci numai de stațiune climaterică de interes local (cf. HG 717/1999). Este căutată mai ales pentru odihnă și relaxare, pe malul lacului de acumulare Beliș-Fântânele, precum și pentru pârtia de schi, dar este înconjurată de multe alte atracții turistice de luat în seamă.

Nu ratați arborii Sequoia!

Printre cele mai importante obiective de vizitat din zonă sunt bradul lui Horea din Pădurea Scorușet, Cetățile Rădesei, cascada Vălul Miresei de la Răchițele, Cheile Galbenei și Izbucul Galbenei. Nici numeroasele peșteri nu sunt de omis: Peștera Piatra Ponorului, Peștera Ghețarul Scărișoara, Peștera Urșilor, Peștera Humpleului și Peștera Zmeilor. Arborii Sequoia reprezintă un obiectiv turistic extrem de important în apropierea zonei Beliș-Fântânele. Acești pomi deosebiți provin din Statele Unite ale Americii, au o înălțime amețitoare, care poate ajunge la 140 m și trăiesc câteva mii de ani. Arborii Sequoia se află la aproximativ 15 km de zona turistică Beliș-Fântânele.

Denumirea greșită duce la... lacul de acumulare!

O veți găsi menționată, greșit, Beliș-Fântânele (sau Fântânele-Beliș), din cauza apropierii de satul Beliș, aflat la aproximativ 77 km vest de Cluj-Napoca și circa 27 km sud de Huedin, la poalele masivului Vlădeasa din Munții Apuseni. La începutul anilor 1970, pe vatra veche a satului s-a construit barajul Beliș-Fântânele, care se află la o distanță de circa 3 km de satul Beliș, într-o mirifică zonă muntoasă. Lacul se întinde pe o lungime de circa 27 km și are o suprafață totală de 900 ha. Crearea imensului luciu de apă s-a putut realiza prin strămutarea locuințelor pe deal, unde se află localitatea acum. Satul vechi, Giurcușa de Jos, a fost acoperit de apele lacului de acumulare. Vara, când nivelul apelor lacului scade, se pot vedea ruinele satului, în special biserica. V-ar plăcea să faceți scufundări și să vă „plimbați” pe ulițele vechiului sat acoperit de ape?

Datorită ozonificării puternice la această altitudine şi peisajului montan fabulos, completat excepțional de lac, stațiunea Fântânele este recomandată pentru tratamentul surmenajului, atât fizic, cât și intelectual