Main menu

header

838 30 1de Irina Ţolea şi Florica Pintea

O serie de proiecte culturale inedite, indoor și în aer liber marchează începutul lunii iulie. Trecând peste disconfortul caniculei, artiști autohtoni și străini urcă din nou pe scenă și propun publicului întâlniri de excepție. Premiere de teatru, concerte lirice și de jazz, expoziții și spectacole de succes, îmbogățesc agenda culturală a săptămânii din care în continuare vă recomandăm câteva evenimente de neratat.

Turneu de excepție Wynton Marsalis şi „Jazz at Lincoln Center Orchestra”

Cei mai buni instrumentiști americani de jazz vin în România și vor susține un turneu în cadrul celei de-a XXI-a ediţie a Întâlnirilor JTI. Trompetistul și compozitorul american Wynton Marsalis, alături „Jazz at Lincoln Center Orchestra” din New York, vor susține pe 1 iulie, de la ora 20:00, un concert de jazz la Sala Palatului din Capitală. Pe 2 iulie, de la aceeași oră, artiștii americani vor cânta la Sala Radio alături de Orchestra Națională Simfonică a României, condusă de Cristian Măcelaru. De asemenea, pe 3 iulie, trupa va susține un concert în Piața Mare din Sibiu, de la ora 21:00, iar pe 4 iulie, vor concerta, de la ora 22:30, în Piața Libertății din Timișoara. Wynton Marsalis este membru de onoare al Conservatorului Academiei Regale Britanice de Muzică și Cavaler al Legiunii de Onoare. A înregistrat până acum peste 70 de albume de muzică clasică și de jazz, deține 9 premii Grammy și este primul artist de jazz distins cu prestigiosul Premiu Pulitzer.

Tudor Istodor, sărbătorește mult-așteptatul divorț în „Dragostea durează trei ani”

Un nou spectacol își face loc în programul Teatrului Godot din Capitală. Pe 7 iulie, de la ora 20:30, este programată comedia „Dragostea durează trei ani sau Mega petrecere de divorț”, după Frederic Beigbeder, în regia lui Chris Simion-Mercurian. Piesa vorbește cu mult umor și ironie despre provocările căsniciei în zilele noastre, ilustrând extrem situații în care se pot regăsi mai toți spectatorii: îndrăgostiți, căsătoriți sau divorțați. După un an de iubire pasională, un an de tandrețe și unul de plictiseală, Marc (Tudor Istodor) vrea să divorțeze de Anne (Mirela Zeța) fiind deja îndrăgostit de Alice, care este însă măritată. Traversând diverse stări și piedici, Marc reușește să desfacă două căsnicii pentru a-și trăi dragostea mult-visată, fără a avea însă certitudinea că în noua relație teoria termenului fatal va fi contrazisă. Din distribuție mai fac parte Vlad Logigan și Andreea Șovan. Următoarea reprezentație are loc pe 15 iulie, de la ora 20:30.

„A+B și C+D”, „Trei nunți” și „#nuEu”, premiere la Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște

La Târgoviște luna iulie aduce trei noi producții pe scena Teatrului Tony Bulandra. Pe 2 iulie, la Sala Studio, de la ora 19:00, are loc prima reprezentație a spectacolului „A+B și C+D”, scenariul şi regia fiind semnate de Corneliu Jipa, două piese scurte ce vorbesc despre libertate, imaginație, dar şi despre fațetele nebănuite ale individului. Pe 3 iulie, la Sala Mare, are loc, de la ora 19:00, premiera spectacolului „Trei nunți”, după A.P. Cehov. Regizorul Radu Câmpean a lucrat pe dantela veche a creației cehoviene împletind cele trei texte „Ursul”, „Cerere în căsătorie” și „Nunta” într-un experiment care dezvăluie o tipologie de personalități aparte atrase și unite de mitul căsniciei. De asemenea, pe 4 iulie, la Sala Studio, are loc, de la ora 19:00, premiera spectacolului „#nuEu”, după Samuel Beckett, un one-woman show cu Andreea Tănase, care reflectă pierderea identității unei generații și încercarea acesteia de a se reinventa.

Gală Extraordinară de încheiere de stagiune la Opera Națională din București

Opera Națională din București își încheie stagiunea cu un eveniment grandios care reunește pe scenă cei mai importanți artiști lirici ai momentului, alături de violonistul Rafael Butaru, Corul și Orchestra Operei, sub conducerea maestrului Vlad Conta. Pe 3 iulie, de la ora 18:30, are loc Gala Extraordinară de Operă, un concert în care vor răsuna uverturi, partituri și arii din opere celebre precum Carmen, Aida, Faust, Tosca, Liliacul, Boema ori Otello, semnate de Johann Strauss - fiul, Charles Gounod, Georges Bizet, Giacomo Puccini și Giuseppe Verdi. Pe scenă îi veți putea urmări pe îndrăgiții soliști: Andrei Lazăr, Iulia Isaev, Liviu Indricău, Oana Andra, Irina Iordăchescu, Stanca Maria Manoleanu, Mihaela Stanciu, Crina Zancu, Lucian Corchiș, Ștefan Ignat, Adrian Mărcan și Valentin Racoveanu.

„Gaițele” se încing pe scena Teatrului de Stat din Constanța

838 30 2Producții celebre revin în acest week-end și în programul Teatrului de Stat din Constanța. Comedia de succes „Cea mai frumoasă soție”, de Eugène Labiche, se va juca pe 2 iulie, de la ora 19:00. Textul introduce spectatorul în atmosfera efervescentă a burgheziei pariziene, în care cea mai frumoasă femeie stârnește, bineînțeles, o serie de încurcături amoroase, toți bărbații din jur fiind atrași să o curteze. Despre moravurile burgheziei autohtone de această dată ne amintesc actorii constănțeni în spectacolul „Gaițele” de Alexandru Kirițescu, programat pe 3 iulie, de la ora 19:00. Satira excepțională, bogată în replici savuroase și momente comice irezistibile, dezvăluie dramele create de lăcomia, cinismul și cruzimea membrilor clanului Duduleanu. Între protagoniste se numără actrițele Dana Dumitrescu, Maria Lupu, Lana Moscaliuc, Cristina Oprean și Mirela Pană. De asemenea, pe 4 iulie, de la ora 19:00, Teatrul de Stat din Constanța vă invită să urmăriți spectacolul „Desculț în parc”, de Neil Simon.

Tradiții vestimentare reprezentative: „Chimonoul întâlneşte ia”, la ARCUB

838 30 3O expoziție inedită marchează în această vară împlinirea a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Japonia. Până pe 22 iulie, în Sălile Gabroveni şi Lipscani de la ARCUB, puteți vizita expoziția „Chimonoul întâlneşte ia”. Într-o alăturare simbolică, evenimentul prezintă piese vestimentare de colecţie, reprezentative pentru tradiția celor două culturi, create de Iulia Gorneanu, Mihaela Bădin și artista japoneză Ayako Funatsu. Purtate atât de femei, cât și de bărbați, având elemente reprezentative pentru zonă, perioadă dar și eveniment (în tradițiile celor două țări sunt porturi pentru nuntă, doliu, ceremonii sau uz cotidian), ia și kimonoul au trecut proba timpulului, sunt adaptate și purtate și azi de milioane de oameni. Expoziția este organizată sub auspiciile Ambasadei Japoniei în România.

Menționăm că informațiile prezentate în cadrul rubricii „Scena și Ecranul” pot suferi modificări în funcție de evoluția situației epidemiologice.