Main menu

header

842 25 1de Valentin Țigău

Pentru mulți turiști români, Bulgaria este „casa” de lângă casă. Distanța mică față de România, formalitățile vamale facile, un litoral generos cu zeci de stațiuni și sute de hoteluri moderne, prețurile imbatabile fac din Bulgaria destinația preferată de vacanță a românilor.

Paștele, Revelionul sau vacanța de vară se petrec la malul mării, pe plajele însorite scăldate de ape de cristal. Ispititoare sunt hotelurile moderne, ce îndeplinesc toate dorințele unui călător, restaurantele cu preparate tradiționale bulgărești (nu trebuie uitată apropierea dintre cele două stiluri culinare - românesc și bulgar -, parte a unei generoase bucătării balcanice), posibilitățile de divertisment (acvaparcuri, programe de animație și sporturi nautice) și excursiile atât de diverse, adevărate lecții de istorie sau antropologie. Cu siguranță Bulgaria este mai mult decât Albena, Sunny Beach, Nessebar sau Balcic. O călătorie către însoritul sud vă poate aduce surprize plăcute. Multe dintre plaje au primit distincția Blue Flag, fiindu-le astfel recunoscut impactul minim asupra mediului. Cu alte cuvinte, plaje curate, apă limpede și un ecosistem echilibrat. Nu trebuie uitat că o parte dintre stațiuni a fost construită în cadrul unor rezervații naturale, astfel încât oaspeții să se bucure de răcoarea une păduri, dar și de soarele care se oglindește peste ape. Un loc unde pădurea întâlnește marea.

Templu roman închinat lui Jupiter și o fortăreață romană

842 25 2Riviera, aflată la mică distanță de Varna, este destinația de vacanță la superlativ. Hoteluri de lux, încadrate de copaci seculari, izvoare termale, centre balneare și spa. Un răsfăț pentru toate simțurile, pentru cei mai pretențioși turiști.

La 9 kilometri de Varna se află cea mai romantică destinație de la malul mării. Constantin și Elena îi ademenește pe turiștii care vor să-și împlinească visurile. Plajele urmăresc conturul micilor golfuri, restaurantele cocoțate pe înălțimi oferă o priveliște fantastică asupra orizontului... Inedite sunt izvoarele termale ce se strecoară chiar pe plajă, astfel încât vă puteți lăsa oricând răsfățaţi de mângâierea lor.

La Biala, marea întâlnește podgoriile, căci aici este locul în care se produce celebrul vin Dimiat. Ceea ce a fost până nu demult un sătuc de pescari este astăzi o stațiune în plină dezvoltare, cu un port în care ancorează ambarcațiuni și un centru etnografic, reprezentând o experiență interesantă pentru cei care vor să cunoască tradițiile și obiceiurile bulgărești.

„Orașul soarelui” sau Obzor este construit pe locul unde cu multă vreme în urmă se afla o așezare antică. Astăzi se mai păstrează un templu roman închinat lui Jupiter și o fortăreață romană. Plajă printre coloane vechi de milenii.

Dunele naturale (printre puținele de pe litoralul Mării Negre, adăpost pentru un număr semnificativ de viețuitoare protejate), concursurile ce atrag mii de turiști, o plajă lungă de aproape 8 kilometri, cu nisip fin, un acvaparc impresionant și cazinourile sunt atuurile stațiunii Sunny Beach, considerată a fi centrul distracției de pe litoralul bulgăresc.

300 de vase, potrivite pentru o călătorie în largul mării, în lumina roșie a răsăritului

842 25 3Sveti Vlas este o stațiune cu un aer boem, în care hotelurile și vilele albe încadrate de verdeață oferă o imagine de neuitat. Restaurantele de aici reprezintă o incursiune culinară în Peninsula Balcanică, oferind specialități tradiționale grecești sau bulgărești. Pentru curajoși, clubul de iahting le pune la dispoziție peste 300 de ambarcațiuni, potrivite pentru o călătorie în largul mării, în lumina roșie a răsăritului.

Ravda este prin excelență centrul de vacanță al tinerilor. Prețuri extrem de mici și o sumedenie de baruri, berării și restaurante deschise de-a lungul întregii nopți. Trenulețele și microbuzelele asigură accesul în Nessebar și Sunny Beach, pentru și mai multe idei de petrecere a timpului liber.

Clădirile ce înglobează armonios piatra și lemnul, ridicate de-a lungul străduțelor pietruite (intrate astăzi în patrimoniul național bulgăresc) fac din Sozopol destinația preferată pentru cei care vor să descopere sufletul acestor locuri. Ceea ce odată era doar un mic sat de pescari, este astăzi o stațiune în plină dezvoltare (cu foarte multe hoteluri moderne), în care spectacolul pitoresc al bărcilor ce ancorează la mal nu trebuie omis.

Admiraţi jocul delfinilor şi al pescărușilor

Răsfăț la plajă sau la piscină, dar și descoperiri incitante. Natură sălbatică, istorie, cultură, tradiții. Porniți în călătorie! Capul Kaliakra sau Emine, locurile unde pământul intră cu avânt în mare, sunt două puncte de observație ideale. Nicăieri apusul sau răsăritul soarelui nu vor fi mai personale, și tot aici veți putea admira jocul delfinilor sau al pescărușilor. Mănăstirea Aladzha (construită în stâncă) era renumită în perioada medievală pentru pereții ei pictați. Beglik Tash sunt formațiuni misterioase, stânci uriașe sculptate de vechii traci, fiind elementul central al ceremoniilor religioase. Varna este un oraș complet, printre atracțiile sale aflându-se portul (un restaurant găzduit într-o corabie a piraților este o experiență inedită), catedrala, centrul istoric sau muzeele. Orașul-cetate Nessebar cu ale sale 41 de biserici, reprezintă o lecție de istorie la fiecare pas. Trei lacuri, fiecare unic în felul său: Atanassovo (întruchipează toate caracteristicile unei lagune), Burgas (raiul păsărilor migratoare) și Pomorie (renumit pentru centrele sale balneologice). În apropierea Parcului Natural Ropotamo se află o… mlaștină. Deloc înspăimântătoare, cu liane, crini de apă și multe păsări.