Main menu

header

844 25 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Un model textil tradițional s-a dovedit atât de versatil, de relaxant și de plăcut, încât a devenit un adevărat trend mondial, ce revine în forță în modă în era încălzirii globale - cămașa hawaiană, numită și „Aloha”. Sezonul cald 2021 este estimat de specialiști că va consemna un nou episod de creștere în popularitate a acestei piese vestimentare.

Bluză subţire, cu desene tradiţionale

În anii ’30 ai secolului trecut, James P. Knebuhl, originar din Insulele Samoa (din Oceanul Pacific), mergea în Honolulu, Capitala statului Hawaii, la un curs de dans. Felul în care s-a îmbrăcat a plăcut atât de mult, încât moda hawaiană a devenit un adevărat trend, inițial local, apoi zonal și, după intrarea statului Hawaii în componența SUA, global. La scurt timp după ce Knebuhl afișa acest tip de bluză, subţire, cu imprimeuri tradiţionale, specifice insulei din care venea, pe care a purtat-o lejer, peste pantaloni, mai toţi tinerii din Hawaii aveau astfel de cămăşi, pe care le considerau ultimul strigăt al modei. După ei, turiştii veniţi în vizită în această zonă exotică, cu climă blândă şi mult Soare, au dus modelul cămăşii Hawaii în toată lumea. Variațiunea purtată în anii ’30, făcută din mătase subţire şi foarte plăcută la atingere, adusă din Japonia, se numeşte „cămaşa Aloha”.

De la suveniruri la design de lux

844 25 2Stilul vestimentar hawaian îşi are originea în cel din Polinezia (insule învecinate), locuitorii acestor insule ducând materialele lor în Hawaii, unde imprimeurile, foarte originale, cu păsări, plante şi chiar peisaje din arhipelag se realizau cu ajutorul unor coloranţi naturali. Treptat, designul şi cromatica s-au diversificat. Materialul preferat este astăzi bumbacul, adus pe insulă de comercianţi din ţările din jur. După Al Doilea Război Mondial, mulți soldați s-au întors în Statele Unite din Asia și insulele din Pacific cu cămăși hawaiene, promovându-le pe scară largă. După introducerea avioanelor de pasageri și după ce Hawaii a devenit un stat al SUA, cămășile cu imprimeu tropical pentru bărbați și sarafanele pentru femei au devenit suveniruri standard. Alfred Shaheen, unul dintre pionierii textilelor cu print tropical, a ridicat articolele de îmbrăcăminte la nivel de modă, cu imprimeurile sale artistice, materialele de înaltă calitate și designul elegant.

Rochii cu păsări exotice

844 25 3Ţinuta Hawaii este potrivită şi pentru plajă, fie că e vorba despre cămaşa bărbătească, bluză pentru femei sau rochie. De pildă, salopeta pentru femei, ca şi fustele colorate asortate cu tricouri de o singură culoare, sunt potrivite pentru o plimbare de zi sau de seară, în combinaţie cu brăţări şi cercei mari. O astfel de cămaşă înnodată se asortează, creând un look relaxat, cu o pălărie de paie şi sandale uşoare, simple. Bărbaţii pot atrage atenţia alegând pantaloni lungi, în culori vii, puternice, combinați cu tricouri albe sau în alte nuanțe asortate cu desenul pantalonilor, iar femeile pot alege rochii desenate cu păsări exotice, cu flori, palmieri, din bumbac, mătase sau satin.

Combinație veselă cu pantaloni scurți sau fuste uni

Potrivit unor surse, cămășile hawaiene ar fi avut originea în ideea unui localnic căruia i-au plăcut foarte mult imprimeurile japoneze, realizând piese care au fost puse în vânzare în magazinul Musa-Shiya, din Honolulu, proprietarul făcându-și reclamă pentru prima dată cu termenul „cămașa Aloha”. Succesul a fost uriaș, bluza hawaiană revenind ciclic în modă, popularizată de vedete de la Hollywood. Cu un deceniu în urmă, de pildă, această piesă era un adevărat trend, care se anunță în mare vogă și pentru vara 2021. Sezonul estival care se apropie va exploata la maximum culorile vii şi aerul tropical al hainelor hawaiene, iar cămaşa de acest tip nu ar trebui să lipsească din garderoba bărbătească. Există şi modele pentru femei, lejere şi vaporoase. Cămaşa hawaiană, având în vedere varietatea cromatică şi a modelelor florale, se poartă în zilele călduroase de vară, în combinaţie cu pantaloni scurţi sau, în cazul femeilor, cu fuste uni, de preferinţă de culoare albă, cu sandale comode sau balerini şi accesorii simple.

Ținută specială de business

Cămașa hawaiană poate fi chiar mai mult decât o piesă de relaxare. Purtată descheiată și peste pantaloni, reprezintă un stil lejer, relaxat, plin de culoare. Pe de altă parte, dacă este încheiată, cu nuanțe mai discrete și purtată în pantaloni, poate fi considerată și o piesă potrivită pentru o întâlnire de afaceri, în special în Hawaii. Obiceiul a fost introdus încă din anii 1950, iar ulterior s-a permis în statul american chiar și avocaților să poată îmbrăca anumite modele de bluză „Aloha” în instanțe. De asemenea, purtarea cămășii hawaiene cu „coada” afară din pantaloni vine de la cei care au creat piesa, ce numesc acest tipar „bayau” („prieten”). În timp ce bluzele pentru bărbați au guler și un buzunar la piept care este suficient de discret încât să nu strice geometria desenului, cămășile pentru femei au de regulă un decolteu în formă de „V”.

Localnicii poartă imprimeurile în interior

Chiar dacă o cămașă hawaiană model 2021 poate să nu aibă imprimate desene tradiționale, elementele prezente pe țesătură duc cu gândul la lumea tropicală, de la băuturi exotice la palmieri sau… surferi, dar întotdeauna se păstrează specificul acestor piese, astfel încât niciodată nu pot fi confundate cu alte cămăși colorate. Pe de altă parte, în timp ce turiștii și vedetele au optat întotdeauna pentru imprimeurile foarte vii, populațiile băștinașe se vădesc mai reticente față de piesele „prea sălbatice”. De altfel, localnicii poartă aceste bluze într-o manieră inedită - imprimeul se află pe partea interioară a cămășii.

Cămașa hawaiană a fost popularizată în timp de vedete precum Elvis Presley, Montgomery Clift, Burt Lancaster, Frank Sinatra

Un festival dedicat, care a salvat o industrie

În 1947, autoritățile din Honolulu decideau că angajații lor pot purta la serviciu cămașa hawaiană din luna iunie până în luna octombrie, perioadă în care avea loc și Festivalul Aloha, motivat de considerente economice și culturale. De asemenea, tot pornind de la cămășile pline de culoare, a prins viață Vinerea Aloha, popularizată sub sintagma „Slavă Domnului că e vineri, nu mai muncim până luni!”, o trimitere la simbolistica de relaxare veselă pe care o imprimă celebrele bluze. În timp, Festivalul pornit de la cămășile tradiționale a devenit o manifestare de masă, cu muzică, dans, parade de flori, sport și baluri. Pe măsură ce Festivalul a devenit o atracție turistică, bluzele tradiționale, care se poartă frecvent în această perioadă, sunt o modă tot mai extinsă. Începând din 1991, Festivalul Aloha durează o lună încheiată, iar comenzile pentru cămăși tradiționale contează decisiv în industria locală.