Main menu

header

845 28 1de Ștefania Băcanu şi Silviu Ghering

Cu toții ne dorim să avem o casă mare, luminoasă, spațioasă și primitoare, dar nu și-o permite toată lumea. Așa că, ceilalți recurg la improvizări și artificii. Cum facem un apartament mic să pară mare? Aparent, e simplu, nu-l înghesuim cu mobilă, dar, în realitate, este nevoie de multă muncă și, mai ales, de inspirație. Cristina Joia (foto), designer interior în echipa „Visuri la cheie”, ne-a dat câteva sfaturi și idei despre cum ne putem decora și mobila spațiul de locuit, astfel încât să ne fie util, să ne ofere tot confortul și să ne și placă, indiferent de dimensiunile lui.

„Plasat în cadrul livingului, patul poate fi despărțit de restul camerei prin partiții elegante și transparente”

845 28 2- Toată lumea îşi doreşte cât mai mult spaţiu, fie că vorbim despre casă sau despre apartament, dar nu oricine îşi poate permite. Cei care nu au altă variantă cum îşi pot amenaja un apartament micuţ, astfel încât să nu pară nici înghesuit, dar să aibă şi tot necesarul în el?

- Într-un apartament mic, piesele de mobilier trebuie să îndeplinească cel puțin două funcții, atunci când este necesar. Alege, de exemplu, măsuțe cu spațiu de depozitare și canapele cu mecanism de extindere pentru a elimina nevoia mobilierului suplimentar. Lumina naturală este extrem de prețioasă într-o încăpere mică, pentru că o face să pară mai spațioasă. Amplasează pe peretele opus ferestrei o oglindă pentru a amplifica luminozitatea. Creează o senzație de continuitate cu ajutorul mobilierului cu picioare, care nu acoperă pardoseala ca un bloc solid. În felul acesta, privirea nu se oprește brusc la baza diverselor obiecte, ci poate merge mai departe. Creează culoare de trecere cât mai fluide prin fiecare încăpere. Un cămin primitor este un cămin prin care te poți deplasa nestingherit. Adaugă în decor suprafețe transparente, care permit luminii să dezvăluie liniile, formele și texturile obiectelor. Camera luminată natural va părea mult mai mare decât una mai slab luminată. Iluminarea artificială trebuie să dea atât lumina principală, cât și pe cea locală, suficient de puternică pentru ca spațiile astfel să pară mai extinse, fără să creeze o intimitate imediată.

- Cum împărțim spațiul în camere?

- În funcție de mărimea apartamentului și de nevoile celor care locuiesc în el, dormitorul poate fi separat funcțional de restul camerelor sau poate fi plasat în cadrul livingului. Dacă nu este suficient spațiu pentru un dormitor separat, patul poate fi despărțit de restul camerei prin partiții elegante și transparente.

- Ce tip de mobilier este recomandat?

- În apartamentele mici, este de preferat folosirea mobilierului modular și multifuncțional, care ocupă puțin spațiu. Puteți apoi să mutați, să ridicați, să coborâți sau să rotiți elementele de mobilier după nevoile dumneavoastră. În acest fel, economisiți mult spațiu, iar locuința va părea diferită de fiecare dată, în funcție de poziția și scopul diferitelor elemente.

„Folosiţi spațiul pe verticală și umpleţi colțurile cu dulapuri”

- Mai exact, care sunt elementele de moblier multifuncționale?

- Printre aceste obiecte de mobilier multifuncționale se numără dulapurile mici care pot fi folosite și ca scaune, mesele pliante sau mesele extensibile și spațiile de depozitare de sub paturi. Paturile care pot fi ridicate pe perete sunt o alegere excelentă pentru apartamentele foarte mici. O oglindă plasată pe peretele opus unei ferestre va reflecta lumina naturală în toată camera și va da senzația unui spațiu aerisit. Așezaţi oglinda în funcție de forma camerei și de stilul de decorare. Folosite în living sau în dormitor vor multiplica aparent spațiul și vor intensifica lumina.

- De ce ar trebui să ţinem cont atunci când vrem să mobilăm un apartament mic?

- În primul rând, încercaţi să oferiţi fiecărei camere funcția pe care aceasta o are, pentru a avea o locuință cât mai bine organizată. De exemplu, utilizaţi dormitorul strict ca pe un spațiu de dormit și pentru a vă petrece timpul de dinainte de somn. Analizaţi și folosiţi fiecare spațiu disponibil. Zona de lucru poate fi instalată fie în dormitor, fie în living. Un birou poate fi așezat cel mai bine lângă perete, cu o bibliotecă deasupra. Folosiţi spațiul pe verticală și umpleţi colțurile cu dulapuri, șifoniere sau rafturi, pentru a ține liberă partea centrală a apartamentului. În astfel de apartamente mici, spațiul trebuie să fie deschis și fluid, fără pereți masivi, care l-ar înghesui și mai mult.

- Care sunt trucurile cel mai des folosite?

- Așezaţi canapeaua și fotoliile la o mică distanță de perete, nu lipite de acesta. Alegeţi piese de mobilier cu picioare, pentru o atmosferă care va părea mai aerisită. Optaţi pentru mobilă 2 în 1, care are compartimente ascunse de depozitare. Eliminaţi liniile de demarcație între perdele și pereți, alegând perdele în aceeași nuanță cu vopseaua. Montaţi galeria chiar aproape de tavan și alegeţi perdele lungi până la podea, tot pentru a înălța vizual spațiul. În living și în dormitor puteți salva spațiu foarte ușor, dacă vă asiguraţi că le mobilaţi doar cu obiecte care, la nevoie, pot avea și utilizări alternative. Nu alegeţi o mobilă masivă pentru camera mică, ci piese de mobilier cu linii zvelte. În cazul canapelei sau al fotoliilor, modelele fără brațe voluminoase sunt foarte potrivite. Atrageţi atenția asupra colțurilor prin amenajări creative. Montaţi rafturi pentru cărți și în partea de sus a pereților, nu vă opriţi la nivelul ochilor. Alegeţi pentru pereți finisaje în degrade, cu nuanță mai deschisă în partea dinspre tavan. Un perete într-o culoare contrastantă, mai închisă, poate mări optic spațiul, dacă restul pereților au o culoare neutră. În baie, în bucătărie sau chiar în living, puteți alege o podea în dungi, iar dacă vreţi să obțineţi un efect și mai puternic de amplificare a spațiului, încercaţi să continuaţi modelul dungilor și pe un perete. Evitaţ să combinaţi prea multe culori, pentru că asta încarcă vizual spațiul.

„Pentru pereți și tavan, optaţi pentru nuanțe de alb cu subtonuri calde, însă și o culoare mată, întunecată”

845 28 3- Care sunt culorile potrivite?

- Mizaţi pe culori deschise și pastelate atât pentru finisaje, cât și pentru obiectele de mobilier. Mobilierul și pereții în nuanțe cât mai apropiate vor crea iluzia optică de pereți neocupați și mobilier neobservabil. Dulapurile se vor pierde în fundalul pereților zugrăviți în aceeași culoare, spațiul mărindu-se. Culorile deschise reflectă mai bine lumina și măresc vizual spațiul. Pentru pereți și tavan, nuanțe de alb cu subtonuri calde, însă și o culoare mată, întunecată, de exemplu, un antracit sau maro, va aduce un plus spațiului, mărindu-l prin profunzimea pe care i-o oferă. Albul este una dintre cele mai bune culori în decorarea și amenajarea spațiilor mici. Pentru culoare de contrast folosiţi vernil, roz prăfuit, gri, greige. În bucătărie, inoxul folosit pe suprafețe extinse poate încărca, așa că, încercaţi electrocasnice de culoare albă, suprafețe fluide precum sticlă, poate un frigider vintage bleu pastel.

- Ce tip de mobilier şi ce stil alegem?

- Alegeţi mobilier compact sau care poate îndeplini mai multe funcții, precum paturile rabatabile cu dublu rol, comodele cu sertare etc. Optaţi pentru mobilă puțină și compartimentată inteligent. O variantă confortabilă de model de canapele mari va ocupa mai puțin spațiu decât două canapele mai mici, de exemplu. Pe de altă parte, de ce să alegeţi o bibliotecă voluminoasă care ar ocupa un întreg perete, când, în realitate, nu aveţi nevoie decât de câteva rafturi și o comodă tv? Pentru relaxat, ațipit și dormit, canapelele extensibile funcționează la fel de bine într-un living, dar și într-un dormitor mic, o cameră de oaspeți sau chiar un birou și dau un plus de flexibilitate și funcționalitate spațiului. Înlocuiţi patul matrimonial cu un model de canapele extensibile, dacă dormitorul este folosit și ca spațiu de lucru pe timpul zilei pentru o parte din familie. Canapelele extensibile sunt foarte populare pentru că vin și cu spațiu de depozitare suplimentar, de exemplu pentru lenjeria de schimb sau pernele și păturile folosite mai rar.

- Ce rol au spaţiile de depozitare?

- Gândiţi spații de depozitare ascunse, cu uși pline și fără mânere vizibile, care să încarce vizual spațiul. În ceea ce privește dulapurile, acestea ar trebui să fie destul de bine compartimentate și este recomandat să aibă o înălțime mai mare decât lățimea. Căutaţi soluții pentru proiectarea unui dressing pe hol, în dormitor sau în balcon. Un dressing proiectat inteligent și ergonomic va înlocui dulapurile voluminoase care vă ocupă mult spațiu, oferindu-vă, totodată, suficient spațiu pentru depozitarea tuturor hainelor.

„Dacă bucătăria are o cameră dedicată, elementele trebuie să fie aranjate liniar”

845 28 4- Putem muta dressingul în living, dacă spaţiul din dormitor nu ne permite?

- Când decoraţi livingul, oferiţi atenție suplimentară mobilierului. Acesta trebuie să fie modular și simplu, astfel ca spațiul să fie ușor de rearanjat și pe cât de deschis posibil. Dressingul poate fi mutat în living cu o condiție: să fie parte integrantă din perete sau dacă e plasat pe un perete lateral, să fie alb mat sau cu suprafața gen oglindă bronze sau fumurie și să reflecte obiectele de mobilier, de exemplu canapea, tablouri, mărind astfel camera.

- Bucătărie deschisă sau separată de living?

- Bucătăria inclusă în living este indicată atunci când nu se gătește foarte mult și familia nu are copii mici. Un living de tip open space cu insulă și bucătărie poate fi un spațiu excelent pentru socializare, petreceri și poate constitui un element de design inedit, mai ales dacă e luminat scenografic. Dacă bucătăria are o cameră dedicată, elementele trebuie să fie aranjate liniar, pentru a economisi cât mai mult spațiu cu putință și pentru a reduce mișcarea persoanei care muncește în acest loc. În majoritatea cazurilor, cina este servită la bar sau la o masă cu trei sau patru scaune. În bucătărie, seturile de mobilă cu dulapurile înalte până la tavan oferă mai mult spațiu de depozitare, prin ordonarea alimentelor și ustensilelor, precum și eliberarea zonei de lucru. Dacă spațiul vă permite, încadraţi toate electrocasnicele în dulapuri și reduceţi la maximum rafturile și spațiile deschise în afara zonei de lucru.

- Ce facem cu balconul?

- În ceea ce privește amenajarea balconului, acest procedeu ar trebui să se facă în funcție de rolul pe care doriţi să îl conferiţi acestui spațiu. Puteți transforma balconul în dressing, debara, birou, loc de joacă pentru copii, spațiu de relaxare sau chiar un perimetru în care să gătiţi.

- Renunţăm la plantele decorative?

- Două, trei plante bine plasate și de dimensiuni mai mari pot oferi o atmosferă odihnitoare, dar ghivecele mici și multe pot încărca vizual.

„Ferestrele măresc suprafața vitrată pentru a crea spațialitate. Renunțaţi la draperiile din materiale opace sau black out. Încercaţi să montaţi oglinzi pe doi pereți opuși sau lângă o fereastră, ca să reflecte lumina“

„Holul e bine să aibă un concept unitar cu restul casei“

845 28 5- Oferiți-ne o idee de amenajare unui hol mic, de 2-3 metri, să zicem...

- Hol mic la intrare - este primul impact vizual, așa că trebuie să aibă un concept unitar cu restul casei. În același timp, ar trebui să servească pentru depozitarea încălțămintei și a îmbrăcămintei (jachete, eșarfe etc.), așa că acestea ar trebui ascunse în mobilier deschis la culoare sau placat cu oglinzi. De asemenea, ar trebui să folosiţi și câteva elemente de decor care să inspire sentimentul de ospitalitate.

„Renunțaţi la mobilierul masiv, la decorațiuni inutile, alegeţi câteva lucrări de artă și puneţi-le în valoare“

„Albul este una dintre cele mai bune culori în decorarea și amenajarea spațiilor mici. Pentru culoare de contrast folosiţi vernil, roz prăfuit, gri, greige“

„Alegeţi un finisaj mat, în locul unuia lucios, astfel, culorile par mai delicate şi mai echilibrate“

845 28 6- Ce culori folosim pentru dormitor?

- Dormitorul se numără printre cele mai importante camere dintr-o locuință, prin urmare și atenția în privința amenajării acestuia ar trebui să fie una sporită. Nu uitaţi că aceasta ar trebui să regăsească principalele elemente de mobilier specifice, care să vă ofere confortul de care aveţi nevoie. Suprafețele netede reflectă lumina, ceea ce face culorile să pară mai luminoase și mai intense. Lemnul granulat și texturile absorb sau refractă lumina, făcând culorile să pară mai întunecate. De aceea, încercarea de a asorta perfect vopseaua cu materialul draperiei, cu tapițeria sau covorul se poate dovedi imposibilă uneori. Mai bine, alăturaţi nuanțe diferite și daţi voie diferențelor să se integreze în schema cromatică. În general, culorile primare sunt mai puțin favorabile somnului decât nuanțele acestora. Specialiștii recomandă alegerea unui finisaj mat, în locul unuia lucios, astfel, culorile par mai delicate și mai echilibrate. Pentru a lărgi vizual spațiul cât mai mult este de preferat să mergeţi pe combinații cu alb, pentru că merge perfect cu nuanțele de albastru deschis sau turcoaz, dar și cu verde sau galben. O altă variantă ar fi combinații de gri deschis și roz prăfuit, auriu cu gri și ivory.