Main menu

header

856 2 1de Silviu Ghering şi Adrian Barna

La 16 km sud de Hațeg, Cetatea Mălăiești este un ansamblu de monumente istorice aflat pe teritoriul satului Mălăiești, comuna Sălașu de Sus, județul Hunedoara. Punct de atracție pentru turiștii care se îndreaptă spre satul Nucșoara, una dintre porțile de intrare în Parcul Național Retezat, cel mai mare din România. Plecând din Hațeg, pe E79/DN66, în Ohaba de Sub Piatră faceți „la dreapta” pe DJ667A, prin Sălașu de Jos spre Sălașul de Sus. Cu un kilometru înainte de a ajunge în Nucșoara, se desprinde „spre stânga” un drum care urcă spre cetate, „înfiptă” temeinic pe un deal stâncos, între două văi.

Se ridică mândră, într-un cadru natural de vis

Cetatea Mălăiești este un monument istoric fascinant, ale cărui ziduri s-au păstrat până în zilele noastre și pentru că a fost reabilitată cu bani de la Uniunea Europeană (2013-2015). A devenit, astfel, una dintre cele mai importante atracții turistice din Țara Hațegului. Are un aer „tihnit”, liniștitor, iar cadrul natural în care este poziționată e de vis, priveliștea asupra împrejurimilor cucerind și cel mai pretențios iubitor de legendă și de natură. Fortăreața medievală a fost ridicată la sfârșitul secolului al XIV-lea, de familia de cnezi Sărăcin, la ieșirea din satul Mălăiești, ca punct de apărare împotriva atacurilor de orice fel și orice... naționalitate!

Donjonul are 11 metri înălțime, cu ziduri de 1,5 metri grosime

La început, avea un singur turn principal, apoi a fost ridicat și un brâu de ziduri înalte de șase metri și patru turnuri care înconjurau donjonul. În total, Cetatea Mălăiești are 6 niveluri. O pasarelă, numită astăzi „Drumul străjerului”, duce spre intrarea în donjon. Loc de tragere și adăpostire, turnul putea găzdui până la 20 de persoane, iar încăperile de la „etajele” inferioare erau folosite pentru provizii. Astăzi veți găsi acolo armuri, arme, scuturi și blazoane, inclusiv stema Corvinilor, deoarece legenda spune că familia Sărăcin era considerată de Ioan Corvin una dintre familiile cele mai de încredere.

Proiectul de reabilitare a reconstruit parțial Cetatea Mălăiești, integral donjonul, incluzând și amenajarea căilor de acces, a unei parcări, a instalaţiei de iluminat „arhitectural“, achiziţionarea de exponate medievale şi amenajarea unui amfiteatru pe platoul din amonte