Main menu

header

857 27 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Cercetătorii de la Universitatea Stanford au dezvoltat un baston „inteligent”, robotizat, care ghidează persoanele cu deficiențe de vedere folosind tehnologia care este utilizată pentru vehiculele autonome.

Senzor LIDAR, GPS, accelerometre, giroscoape

Majoritatea bastoanelor cu senzori folosesc ultrasunete pentru a anunța utilizatorul că există un obiect direct în fața sau deasupra lor. Echipa de la Laboratorul de sisteme inteligente de la Universitatea Stanford a completat bastonul cu un senzor LIDAR, tehnologie bazată pe laser, utilizată la mașinile cu conducere automată, pentru a măsura distanța față de obstacolele din apropiere. Bastonul încorporează, de asemenea, GPS de tip smartphone, accelerometre, magnetometre și giroscoape, pentru a monitoriza poziția, orientarea, viteza și direcția utilizatorului. O roată motorizată, omnidirecțională, menține contactul cu solul, trage ușor și împinge utilizatorul în jurul obstacolelor.

Accesibil, ușor de îmbunătățit acasă

Bastonul brevetat de experții americani folosește algoritmi generați de inteligența artificială pentru a direcționa utilizatorul spre un obiectiv. „Vrem ca oamenii să dețină controlul, dar să aibă nivelul corect de îndrumare, pentru a ajunge acolo unde doresc cât mai sigur și eficient posibil”, explică Mykel Kochenderfer, profesor de aeronautică și expert în sisteme de evitare a coliziunilor aeronavelor. Cântărind puțin peste un kilogram, bastonul poate fi îmbunătățit și acasă, folosind software dedicat, o listă de piese și una de instrucțiuni, ceea ce menține prețul dispoziti- vului la aproximativ 400 de dolari. „Oricine poate descărca lista de materiale, codul și schemele electronice - totul gratuit”, adaugă Kochenderfer.

Viteza de deplasare crește considerabil

Cercetătorii au testat prototipul atât cu voluntarii de la Centrul pentru Nevăzători din Palo Alto Vista, cât și cu participanți legați la ochi. Tuturor li s-a cerut să finalizeze sarcini de navigație de zi cu zi, cum ar fi mersul pe un hol, deplasarea dintr-un loc în altul în exterior și ocolirea obstacolelor. Bastonul a crescut viteza de mers pentru participanții nevăzători cu aproximativ 20% față de utilizarea unui baston pliant standard. Cât despre voluntarii cu vederea bună care au fost legați la ochi, aceștia au înregistrat o creștere a vitezei de deplasare cu mai mult de o treime. „Bastonul nu numai că anunță prezența unui obiect în fața utilizatorului, dar și despre ce obiect este vorba și apoi asistă navigarea în jurul acestuia”, detalază specialistul Patrick Slade.

Ultrasunete pentru avertizare şi protecţie

În ultimul deceniu, bastonul standard pentru persoanele cu deficiențe de vedere a primit numeroase îmbunătățiri datorate tehnologiei. De pildă, SmartCane ajută utilizatorii să evite pericolele atât la sol, cât și în aer, folosind ultrasunetele pentru a detecta obstacolele de până trei metri depărtare. Un alt dispozitiv, UltraCane, vine echipat cu un sistem cu ultrasunete cu raza dublă, care proiectează o zonă de protecție în fața utilizatorului. De asemenea, inginerul Paul Clark a conceput UltraBike, un senzor cu ultrasunete care poate fi montat pe ghidonul oricărei biciclete standard, pentru a oferi ciclistului un feedback direcțional constant despre obstacolele din față și din lateral.