Main menu

header

864 29 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Perioadă de inconștiență prelungită, coma poate fi cauzată de răni sau boli și, în cazuri rare, indusă de medici, ca opțiune de tratament. Recuperarea este imprevizibilă și s-a dovedit de foarte multe ori inexplicabilă, iar oamenii de știință afirmă că sunt încă multe mistere în procesul de revenire la viață a unor oameni care au fost în comă chiar și zeci de ani.

„M-am culcat la 23 de ani și m-am trezit la 58 de ani”

Manel a suferit un accident în anul 1979, chiar în ziua în care împlinea 23 de ani - a căzut de la mare înălțime. Tânărul de atunci a intrat în comă și în următorii 35 de ani a fost îngrijit acasă, de iubita sa, Conchi, care nu și-a pierdut speranța, deși medicii nu i-au dat multe șanse de recuperare lui Manel. Dar omul s-a trezit în anul 2014, uluit, crezând că accidentul fusese cu o zi înainte: „M-am culcat la 23 de ani și m-am trezit la 58 de ani”. După starea inițială de șoc, Manel a descoperit că lumea se schimbase enorm și a trebuit să învețe cum să utilizeze o telecomandă sau ce este internetul. Mai mult, era căsătorit și avea două fiice. „Cheagul pe care îl aveam la cap și pe care îl am în continuare nu a putut fi scos. Nu regret absolut nimic, pentru că nu-mi amintesc nimic…”, a povestit spaniolul, citat de elmundo.es.

Și-a auzit fiul și a reacționat

864 29 2În 2019 se trezea dintr-o comă de peste 27 de ani Munira Abdulla. Avea 32 de ani când a suferit o lovitură puternică la cap, după ce mașina în care se afla a fost lovită de un autobuz, în 1991. Inițial a început să răspundă la anumiți stimuli după ce a auzit vocea fiului său, în timp ce era internată într-un spital de reabilitare din Germania. „La început nu ne-a venit să credem că se putea întâmpla așa ceva, dar apoi a devenit tot mai clar că pronunța numele fiului său”, a declarat specialistul Friedemann Müller, de la Clinica Schön. Pe parcurs, femeia a putut să recite rugăciuni și să poarte discuții cu familia sa. Fiul său, Omar, a povestit, în cadrul unui interviu, că a fost „incredibil de fericit” când ea a început să vorbească din nou. „Pentru mine, mama este ca o comoară. Cu cât trecea timpul, cu atât mai valoroasă devenea”, a explicat fiul femeii. Omar a detaliat, de asemenea, cum a suferit mama sa vătămarea gravă care a ținut-o în stare vegetativă aproape trei decenii - femeia sărise în fața mașinii să-și protejeze copilul de 4 ani. Băiatul a scăpat doar cu câteva vânătăi, iar mama sa a rămas în comă zeci de ani. Femeia a fost supusă mai multor operații în 2017, pentru a-și recăpăta puterea musculară, iar primele rezultate au apărut în 2018. Revenirea femeii a survenit accelerat - cele mai recente rapoarte medicale au anunțat că Munira Abdulla poate comunica acum într-un mod rezonabil face în continuare fizioterapie.

Recuperare în trei zile, după aproape două decenii

Un studiu asupra recuperării - considerată miraculoasă - a unui bărbat care a petrecut 19 ani într-o stare de comă a dezvăluit că uimitorul creier uman prezintă un potențial mult mai mare de regenerare decât s-a bănuit vreodată. În 1984, Terry Wallis, în vârstă de 19 ani, a fost aruncat dintr-o camionetă în mers, în timpul unui accident în apropierea casei sale din Massachusetts, SUA. El a fost găsit 24 de ore mai târziu în comă, cu leziuni cerebrale masive. În câteva săptămâni, pacientul s-a stabilizat, dar medicii considerau că acest tip de comă în care intrase nu va dura foarte mult. În pofida acestui verdict, omul a rezistat aproape două decenii. La un moment dat, în 2003, a început să vorbească. Apoi, în doar trei zile, Wallis și-a recăpătat capacitatea de a se mișca și de a comunica și a început să-și cunoască fiica - un proces dificil, având în vedere că omul se credea la vârsta de 19 ani și știa că Ronald Reagan era încă președinte. Specialiștii de la Colegiul Medical Weill, al Universității Cornell, din New York, au stabilit că în tot acest timp, creierul lui Wallis a dezvoltat, treptat, căi și structuri anatomice complet noi, pentru a restabili conexiunile funcționale și pentru a compensa astfel căile cerebrale pierdute în accident.

Uluit de telefoanele mobile

864 29 3Un supraviețuitor după 19 ani de comă a fost un polonez pe nume Jan Grzebski. Lucrător feroviar, Grzebski, în vârstă de 46 de ani, a suferit un accident - aparent de muncă - în 1988, ulterior stabilindu-se că fusese vorba despre o tumoră pe creier de 5 centimetri. Grzebski a reușit să supraviețuiască și, în cele din urmă, a ieșit din comă în anul 2006. Într-un interviu ulterior revenirii la viață, omul a recunoscut că a fost copleșit de abundența de alimente din magazinele locale, de telefoanele mobile și de căderea comunismului. Din păcate, Grzebski a murit la doi ani după ce s-a trezit din comă. Cauza morții a fost un atac de cord, despre care se crede că ar fi fost legat tocmai de starea prelungită de comă.

Întors la viață după un tratament inovator

Povestea lui Ayanda Nqinana este considerată uluitoare și a făcut înconjurul lumii. Coma omului a durat șapte ani, din 2005 până în 2012. Generată de un accident de mașină, starea sa a rămas neschimbată până când i s-a administrat, cu acordul soției, un somnifer. Această terapie nouă, tocmai ieșită din studiile clinice, s-a dovedit salvarea lui Nqinana, care s-a trezit la scurt timp - după doar cinci zile de tratament. Considerată inițial puțin probabilă de medici, recuperarea acestui om după șapte ani de comă este în continuare unul dintre cele mai spectaculoase cazuri de reîntoarcere dintr-o lume în care oamenii de știință încă nu au acces deplin.

„În mod evident, trebuie să studiem acest fenomen mai mult. Există un număr mic de pacienți în comă care se pot recupera într-un mod extraordinar, în ciuda faptului că se află mult dincolo de fereastra de timp obișnuită“ Nicholas Schiff, NewYork-Presbyterian Hospital

Spectacolul (aproape) fatal

864 29 4Unul dintre cei mai faimoși cascadori ai tuturor timpurilor, Evel Knievel, a pregătit un moment memorabil pentru ajunul Anului Nou 1967: a încercat să sară cu motocicleta peste faimoasele fântâni de la Caesars Palace, din Las Vegas, dar aterizarea a eșuat și cascadorul a suferit o cădere teribilă, în fața unei audiențe naționale. Avea 29 de ani și era deja un star. Urmările acestui incident au fost îngrozitoare pentru Knievel: ruptură de bazin, coaste fracturate și vătămare severă a craniului. Ca urmare, cascadorul a petrecut următoarele 29 de zile în comă. Pentru că era o mare vedetă, apropiații au negat întotdeauna că s-ar fi întâmplat așa ceva, iar misterul din jurul stării din care cascadorul și-a revenit miraculos l-a făcut și mai faimos. Knievel a murit în 2007, la vârsta de 69 de ani.