Main menu

header

866 25 1de Ștefania Băcanu şi Flori Pintea

De regulă, podul unei case este utilizat pentru depozitarea lucrurilor sau a obiectelor de care aveți nevoie ocazional. Acest spațiu, însă, poate fi transformat într-unul perfect pentru lucru, într-un dormitor sau într-o cameră în care să vreți să vă relaxați în liniște, departe de gălăgia din casă. Procesul transformării nu este ușor și are la bază câteva aspecte de care trebuie să țineți cont obligatoriu, pentru ca produsul final să fie conform așteptărilor. Andra Marinescu, arhitect în echipa „Visuri la cheie” de la PROTV, ne-a dat câteva ponturi de amenajarea și construirea unei mansarde luminoase, spațioase și primitoare.

„Este nevoie de minimum 1,80 metri înălțime liberă”

- Andra, putem transforma un pod nefolosit într-o mansardă confortabilă?

- Desigur, putem crea o mansardă confortabilă dintr-un spațiu nefolosit, însă trebuie să avem grijă ca înălțimea liberă pe care o are podul să fie pretabilă pentru a-l transforma într-o zonă locuibilă.

- Care sunt aspectele de care trebuie să ţinem cont înainte să începem modificările?

- Înainte să ne apucăm de modificat, trebuie să ținem cont de înălțime, este cel mai important aspect. Este nevoie de minimum 1,80 metri înălțime liberă pe o zonă destul de mare, pentru că altfel, deplasarea și utilizarea spațiului vor fi dificile și greoaie.

„Acoperișul trebuie izolat termic”

866 25 2- Dacă vrem să transformăm podul într-un dormitor, luminos şi cât de cât spaţios, de exemplu, care sunt paşii pe care trebuie să îi parcurgem?

- În cazul acesta, trebuie să avem un aport de lumină naturală, pe care îl putem obține prin montarea unor velux-uri. De asemenea, acoperișul trebuie izolat termic, dacă această operațiune nu a fost făcută în prealabil. Putem amplasa patul sub zona de velux, astfel avem posibilitatea să vedem cerul și poate crea ideea de spațiu deschis, atenuându-se un eventual sentiment claustrofobic.

- Ce culori sunt recomandate pentru un dormitor amenajat în pod?

- Ca în orice amenajare, contează foarte mult și culorile preferate de beneficiar. Eu aș sugera nuanțe neutre și calde, deoarece mansarda, prin definiție, te face să te gândești la un loc călduros și „homey”. Dintre toate, albul este culoarea care ar câștiga la amenajarea unei mansarde, deoarece face ca lumina zilei să fie mai intensă și oferă amplitudine ochiului privitorului, astfel că încăperea va părea mai mare și mai aerisită.

„Recomand stilul minimalist”

- În ceea ce privește stilul, ce variantă putem aborda?

- La acest capitol, aș merge pe stilul minimalist și nu aș încărca foarte mult zona cu mobilier, deoarece poate părea aglomerată din cauza structurii de rezistență a acoperișului.

- Dacă mansarda este uşor înghesuită şi nu foarte înaltă, cum ne putem adapta?

- Există soluții și se poate interveni la nivel structural, creând câteva zone de lucarne (ferestre verticale amenajate în acoperișul casei). Acestea pot aduce și un aport de lumină naturală mai mare decât velux-urile. De asemenea, putem folosi culori neutre, deschise pentru a da impresia de spațiu mărit.

„Spațiul de la streașina casei este foarte potrivit pentru depozitare”

- Care este cea mai grea parte din tot procesul?

- Este partea constructivă de adaptare, deoarece implică mult praf și schimbări de amenajare.

- Ce includem, ce scoatem din mansardă?

- Ca să nu renunțăm complet la lucrurile de care avem nevoie, dar să și păstrăm zone libere, putem include spații de depozitare! De exemplu, spațiul de la streașina casei este foarte potrivit și se poate folosi foarte bine în această direcție.

„Pe lângă lucarne, putem adăuga balcoanele franțuzești”

- Cât de importante sunt ferestrele şi ce dimensiuni să aibă?

- Ferestrele sunt foarte importante! Eu sugerez să fie cât mai mari posibil, deoarece aportul de lumină naturală este absolut necesar mai ales în zona de pod/mansardă. Aș spune că lumina este cel mai important aspect, ce poate transforma o mansardă, dintr-un spațiu cald, într-un spațiu primitor. De asemenea, putem adăuga pe lângă lucarne și balcoane franțuzești, cunoscute și sub numele de Juliet balcony.

- Cu sau fără plante?

- Nu sunt adepta plantelor în mansardă. În plus, o amenajare trebuie să aibă viață fără accentele de verde oferite de plante.

„Un detaliu interesant, poate fi aplicarea unui tapet pe tavan”

- Cum accesorizăm mansarda?

- În ceea ce privește accesorizarea, se pot folosi aceleași elemente ca în orice parte a casei. Depinde foarte mult și ce funcțiune oferim mansardei, este dormitor, zonă de lucru etc. Singurul aspect de care trebuie să ținem cont este să nu o aglomerăm cu accesorii. Un detaliu interesant, poate fi aplicarea unui tapet pe zona de tavan. Puteți crea, astfel, impresia de spațiu.

- Iar dacă alegem să transformăm podul într-un birou de lucru, ce modificări trebuie să facem? Este mai simplu?

- Mansarda este un spațiu de lucru minunat, oferă o intimitate deosebită și este cea mai liniștită zonă a casei, pentru că este mai departe de zona principală de zi. Astfel, biroul se poate amplasa sub un velux.

- Cum putem face o combinaţie de dormitor cu zonă de lucru?

- Mansarda este exact spațiul ideal pentru acest mix. Este zona liniștită a casei și, în același timp, poate fi transformată în zona cea mai primitoare din locuință.

„Putem amplasa patul sub zona de velux, astfel avem posibilitatea să vedem cerul şi poate crea ideea de spațiu deschis, atenuându-se un eventual sentiment claustrofobic“

Nuanțele reci de albastru și de verde fac încăperile mici să pară mai largi, pentru că, foarte probabil, amintesc de lărgimea infinită a mării și a orizontului

„Nu trebuie să lipsească zonele vitrate mari“

- Ce să scoatem şi ce să aducem în cameră?

- Să creezi o cameră locuibilă dintr-un pod nefolosit este, din start, o provocare. Pentru început, puteți scoate obiectele de mobilier inutile, de care nu aveți nevoie și care pot aglomera foarte mult spațiul, inutil.

- Ce nu trebuie să lipsească sub nicio formă?

- Nu trebuie să lipsească luminatoarele, lucarnele și zonele vitrate mari, pentru că ajută la efectul de spațiu mare, aerisit.

„Mansarda este un spaţiu de lucru minunat, oferă o intimitate deosebită şi este cea mai liniştită zonă a casei“