Main menu

header

876 28 1de Ştefania Băcanu şi Claudia Mîţoi

Zona de bucătărie dintr-o locuinţă este foarte importantă, atât pentru gospodine, cât şi pentru întreaga familie, pentru că este locul unde se pregăteşte sau, după caz, se serveşte masa. De aceea, şi amenajarea este pe măsură. În situaţia variantei open space, tot mai des întâlnite, mai ales la construcţiile noi, zona de bucătărie este şi mai greu de aranjat, pentru că trebuie să fie într-o completare a livingului. Culorile, materialele şi mobilierul trebuie alese cu mare grijă, pentru a optimiza locul, indiferent de suprafeţe. Cristina Joia, designer „Visuri la cheie”, ne-a dat câteva ponturi pentru a face alegerile potrivite şi ne-a prezentat aspectele de care trebuie să ţinem cont atunci când începem amenajarea unei bucătării, indiferent de formă şi suprafaţă.

„Varianta open space ar trebui estetic integrată în living”

- Ce stil de bucătărie este mai practic, dar și ce e la modă în 2022?

876 28 2- Apropierea de natură și grija pentru mediul înconjurător vor face ca lemnul, sticla, piatra sau metalul să fie materialele vedetă în acest an și să aibă întâietate în fața celor sintetice. În materie de pardoseli, se optează pentru piatră, marmură sau lemn masiv, iar pentru mobilier, lemn sau să fie într-o culoare care imită lemnul și piese durabile. Stilul retro al anilor ’70 revine în topul tendințelor de design interior în anul 2022. Formele geometrice și imprimeurile perfect simetrice sunt definitorii, iar mobilierul și elementele decorative urmează linii simple. În 2022, în tendințe va fi și negru, pentru a crea jocuri de contrast care încântă privirea. Dacă ești o fire mai îndrăzneață, în ceea ce privește amenajarea locuinței tale, optează pentru piese mari de mobilier precum dressingul, biblioteca sau comoda, complet negre care să devină punctul de atracție al camerei. În trend este o îmbinare între ceea ce reprezintă minimalismul și perioada retro, materiale organice și sustenabile. Mobilierul curbat va domina sezonul ce urmează, iar texturile vor fi naturale, punctate de accente negre.

- Bucătărie închisă sau deschisă?

- Ambele variante sunt recomandate, dar trebuie să ținem cont de niște particularități: dacă se gătește sau nu, cuplu sau familie numeroasă etc. Mai nou, pentru a salva spațiu, dezvoltatorii ofertează apartamente open space și atunci, evident, bucătăria ar trebui estetic integrată în living. Dacă nu se gătește, din punct de vedere al socializării, mai ales când ai invitați, e important să ai o insulă între bucătărie și zona media. Pentru cei care gătesc, ideal ar fi varianta închisă. Separarea față de restul casei permite realizarea unei multitudini de rețete, indiferent de alimentele preparate, protejând totodată ambientul casei de activitatea desfășurată în bucătărie. Pentru varianta închisă, este foarte important ca aerisirea să fie puternică și constantă, așa că asigură-te că hota pe care o achiziționezi este suficient de puternică, fără a uita, însă, de importanța geamurilor care, cel puțin peste noapte, este recomandat să fie deschise constant, astfel încât mirosul de preparate să nu rămână în încăpere.

„Grupaţi obiectele în funcție de tipul lor şi de frecvența utilizării”

876 28 3- Care este spațiul necesar pentru amenajarea unei bucătării închise 100% funcționale, cu tot ce este nevoie?

- Minimum 9 mp. Ideal ar fi 15/20 mp.

- Cum combinăm frumusețea cu spiritul practic?

- Pentru a face bucătăria confortabilă și pentru a nu fi nevoit să fugi de la un loc la altul cu produsele aflate la îndemână în timpul gătitului, trebuie să plasați cele trei vârfuri ale triunghiului de lucru în apropiere și între ele să nu existe obstacole cum ar fi masa. Între chiuvetă și aragaz poate fi o distanță de 60 la 180 cm și între chiuvetă și frigider - de la 45 cm la 2 metri. Cu cât distanța dintre punctele de lucru este mai mică, cu atât bucătăria va fi mai convenabilă. Din punctul de vedere al aceluiași „triunghi de lucru”, formatul în U este soluția ideală pentru o bucătărie de 25-30 mp, deoarece vă permite să aveți la dispoziție tot ce aveți nevoie. Cu toate acestea, dacă nu intenționați să echipați o bucătărie cu o insulă, atunci setul în formă de U trebuie proiectat astfel încât să aibă o dimensiune mică, să nu existe mai mult de 120 cm între piedestal. Altfel, avantajul aspectului în formă de U este pierdut.

- Cum grupăm obiectele din bucătărie, astfel încât să nu aglomerăm spațiul?

- Gruparea obiectelor se dovedește a fi un truc esențial în astfel de situații. Putem grupa obiectele în funcție de tipul lor, de frecvența utilizării și, mai ales, în funcție de nivelul de utilitate, care ne ajută să câștigăm spațiu. Trebuie să recunoaștem că nu avem nevoie de atât de multe farfurii, pe care ajungem să le depozităm în mai multe rafturi. În același timp, pentru a câștiga spațiu destinat obiectelor folosite frecvent, putem valorifica ușile dulapurilor prin montarea în interiorul acestora a unor suporturi. Astfel, ne bucurăm că nu mai suntem nevoiți să ținem mănușile de bucătărie, prosoapele și alte lucruri care stăteau aruncate pe blat sau pe masă, pentru că nu știam unde altundeva le-am fi putut așeza, astfel încât să le avem și la îndemână.

„Etajerele și rafturile sunt o opțiune pe care merită să o luăm în calcul”

876 28 4- Ce trebuie lăsat pe blatul din bucătărie?

- Un espressor de cafea cromat sau negru, un suport interesant pentru cuțite, maximum două sau trei lucruri. În rest, blatul trebuie să fie relativ gol.

- Dacă spațiul nu este foarte generos, cum îl optimizăm?

- Dispunerea pe verticală a pieselor de mobilier este o soluție la care putem apela, dacă spațiul din bucătărie este îngust. În această situație, contează modul în care prioritizăm obiectele folosite. Astfel, este indicat să păstrăm în partea inferioară, mai ușor accesibilă, lucrurile pe care le utilizăm în mod frecvent. Acest lucru ne va ajuta să economisim timp și să fim mai eficienți când gătim. În schimb, putem așeza obiectele folosite mai rar în corpurile suspendate, aflate deasupra blatului. Pentru a câștiga un plus de spațiu, etajerele și rafturile sunt o opțiune pe care merită să o luăm în calcul, pentru că ne oferă posibilitatea de a avea la îndemână și în locuri vizibile obiectele frecvent folosite în bucătărie.

- Dați-ne câteva idei pentru depozitare. Cum să avem spațiu util, dar care să nu ne incomodeze?

- Pentru living combinat cu bucătărie sau bucătărie-living-dining, ar trebui să aleagă un aspect mai compact, de exemplu, în formă de L (potrivite pentru bucătării rectangulare), dublu rând (pentru cameră îngustă) sau liniară (în combinație cu o insulă / peninsulă). Cu siguranță că unul dintre cele mai importante spații din bucătărie, pe care nici nu ne gândeam că le putem valorifica, este cel de deasupra frigiderului. Astfel, dacă suntem iubitori de vin, un raft destinat sticlelor cu vin ar avea nu doar un rol funcțional, prin valorificarea spațiului de deasupra frigiderului, ci și unul estetic, atrăgând admirația oaspeților noștri. Se spune despre electrocasnice că eficientizează munca din bucătărie și că ne ajută să economisim timp. În schimb, când acestea sunt amplasate pe blat, spre exemplu, pierdem un spațiu destul de important și, în plus, se creează senzația de aglomerare. Ba mai mult, electrocasnicele chiar ne pot încurca: de exemplu, atunci când gătim un preparat mai complex și avem nevoie de o mulțime de ingrediente și de vase, pe care le așezăm - unde altundeva? - pe blat.

„Combinaţi mdf vopsit antracit cu un blat din stejar și electrocasnice negre”

876 28 5- Care este mobilierul adecvat? Ce stil poate fi potrivit?

- Pentru astfel de situații, sertarele retractabile sunt o opțiune ce merită luată în considerare, mai ales când vine vorba despre electrocasnicele mici. De pildă, cuptorul de microunde poate fi amplasat într-un astfel de sertar. În acest mod, valorificăm spațiul, ne bucurăm de economia de timp obținută cu ajutorul electrocasnicelor pe care le avem la îndemână, în activitățile culinare de zi cu zi. Amenajarea unei bucătării într-un stil modern, contemporan este alegerea perfectă pentru persoanele cu un stil de viață activ, care petrec destul de puțin timp acasă. Având o agendă zilnică foarte încărcată, bucătăria devine un loc în care îți petreci din ce în ce mai puțin timp, aceasta având atât strictul necesar, cât și unele elemente decorative. Optând pentru un astfel de design, trebuie să te axezi pe piese de mobilier cu un aspect cât mai simplu, gama cromatică nefiind limitată. O bucătărie amenajată într-un stil modern presupune foarte multă simplitate, atât în modelul pieselor de mobilier, cât și în amplasarea cât mai organizată a elementelor-cheie regăsite în cameră. Elementele de decor care se integrează cel mai bine în imaginea de ansamblu sunt realizate din combinații de sticlă, inox și diverse aliaje din metale comune, ori placaje din marmură sau lemn laminat.

- Ce culori folosim pentru mobilier?

- Depinde foarte mult de conceptul casei respective. Spre exemplu, dacă avem o amenajare în stil vintage, industrial, putem combina mdf vopsit antracit cu un blat din stejar și electrocasnice negre. Pentru un spațiu organic-minimalist, o bucătărie albă cu un perete accent de licheni, plante stabilizate. Pentru o bucătărie provensală, putem folosi lemn masiv vopsit în nuanța oului de rață sau a lavandei. Într-un spațiu dinamic, contrastul alb-negru poate fi de impact. În general, bucătăria fiind o piesă de mobilier mare, nu se folosesc culori primare, ci monocromii sau subtonuri.

„Nuanțele intermediare sunt rafinate și nu obosesc ochiul”

- Dar pentru pereți? Faianță, tapet?

- Pentru pereți putem folosi plăci mari de kerlite 1/3 metri, pentru a nu avea îmbinări sau, din contră, mozaic newdeco. Tapetul, dacă se folosește în bucătărie, aș recomanda fototapet, dar finisaj cu fibră de sticlă, pentru a rezista la umezeală. Alte variante sunt vopselurile decorative, sticla vopsită sau, preferata mea, blat și contra blat de corian sau cuarț, astfel încât să existe o unitate vizuală.

- Ce modele de tapet putem alege pentru zona de bucătărie?

- Cele gen tablou, dacă bucătăria este relativ simplă, sau cele uni - tapetul poate conferi un accent de culoare, dacă bucătăria este neutră din punct de vedere cromatic.

- Iar în materie de culori?

- Nuanțele intermediare sunt rafinate și nu obosesc ochiul, mai ales dacă bucătăriile sunt lungi și înguste - greige, antracit, gri/verde, kaki, ocru, teracota. Pentru anul 2022, Institutul Pantone desemnează o nouă culoare - Very Peri - rezultată dintr-un mix de albastru vibrant cu tente de roșu violet. Aceasta pare a fi culoarea vedetă a anului 2022.

„Pentru varianta clasică puteţi opta pentru travertin”

- Cu sau fără accesorii?

- Cu accesorii, dacă bucătăria este mare.

- Pe jos, gresie sau parchet? Gresia este mai practică, dar parchetul este mai de efect, nu?

- Nu există „mai de efect”. Există un finisaj, o pardoseală, care trebuie să fie în concordanță cu stilul bucătăriei. Dacă vizual dorim „cozy”, cald - da, parchet de clasa 32 sau 3 de trafic, dacă dorim senzație de spațiu, bucătăria fiind mică, o pardoseală epoxidică în nuanțe deschise poate oferi asta. Pentru placări ceramice recomand plăci mari pentru a nu avea îmbinări. Pentru o bucătărie clasică putem opta pentru travertin.

- Cum amenajăm bucătăriile înguste, astfel încât să nu pară înghesuite?

- Nefragmentând cu multe polițe și volume diferite, folosind culori deschise pentru mobilă și tratând peretele de vizavi ca accent pentru a lăți spațiul vizual.

- Care sunt regulile de bază, atunci când avem un spațiu limitat?

- Mobilier modular, unitate cromatică între mobilă și pereți, linii simple, curate.

„Personal, prefer o bucătărie închisă, dacă stau la bloc, şi deschisă, dacă mă voi muta în Florida la o casă fără etaj pe malul oceanului“

„Continuaţi mobila de bucătărie cu un panou pe care e televizorul suspendat“

- Pentru bucătăriile deschise, ce recomandați?

- Tonuri neutre și integrarea mobilierului de bucătărie cu cel media.

- Eventual, un perete despărțitor între zona de bucătărie și zona de living?

- Dacă open space-ul este mare, da, dar cu condiția ca acesta să fie în sine o piesă decorativă, gen panou riflat sau panou de metal traforat, o bibliotecă sau chiar un panou cu string art.

- În alegerea mobilierului și a designului, trebuie să ținem cont și de designul din living?

- Da, desigur.

- Poate fi bucătăria deschisă o continuare a livingului?

- Da, pe același perete de vizavi a canapelei putem continua mobila de bucătărie cu un panou pe care e televizorul suspendat și, eventual, jos o comodă suspendată, lungă, cu un singur sertar pe înălțime.

„Ideal este lumină naturală, iar cea artificială ar trebui să vină din tavan și să avem o sursă și sub corpurile suspendate, integrată în mobilier, dar, desigur, să se aprindă separat“

„Designul înseamnă fuziune, curaj şi afirmarea personalităţii“

- În cazul meselor și scaunelor de sticlă în bucătărie... Nu este cam mult?

- Nimic nu este mult. Repet, depinde de foarte mulți factori, designul înseamnă fuziune, curaj, afirmarea personalității celui care locuiește acolo, transparență și răceala sticlei, uneori, poate fi un contrapunct pentru o volumetrie caldă a lemnului… avem, deci, un fusion (uniune) între materiale și texturi diferite.

„Pentru o bucătărie de bloc foarte spațioasă, cu fereastra în vecinătatea mobilierului, recomand perdele, draperii şi stor textil (nu rulou)“