Main menu

header

878 30 1de Irina Ţolea şi Flori Pintea

Viața așa cum este ea: colorată, aventuroasă, banală ori strălucitoare, dar mereu plină de surprize și animată de speranță este surprinsă în cele mai diverse ipostaze pe scenele autohtone. Spectacole de teatru, cu protagoniști celebri și concerte în premieră îmbogățesc agenda culturală a săptămânii din care în continuare vă recomandăm câteva evenimente de neratat.

Tensiuni de familie: Maia Morgenstern și Marius Manole în „Casa de la țară”, la TNB

Cât de „strălucitoare” sunt în realitate existențele vedetelor din industria divertismentului, cum și cât de scump se plătește prețul succesului invidiat de omul de rând, puteți afla urmărind cea mai nouă producție lansată de Teatrul Național din Capitală. Pe 16 aprilie, de la ora 19:00, la Sala Studio, are loc premiera spectacolului „Casa de la țară”, de Donald Margulies, în regia lui Claudiu Goga. Autorul ne invită în casa de vacanță a marii doamne a scenei și ecranului, Anna Patterson (interpretată cu eleganță și șarm de Maia Morgenstern), care și-a invitat un prieten și rudele la un scurt sejur în afara orașului. Gazda celebră, deși este încă marcată de pierderea fiicei, dezamăgită de eșecul fiului (Marius Manole), dar și de comportamentul ginerelui (Marius Bodochi), gestionează rece și abil conflictele de familie. Toți cei prezenți au frustrări profesionale, sunt legați de experiențe dureroase și marcați de tensiuni în relațiile personale, iar reuniunea prilejuiește o confruntare emoțională furtunoasă. În conversațiile pline de umor și ironie, melancolie, dar și cinism se spun adevăruri prea mult timp ascunse. Din distribuție mai fac parte Raluca Aprodu, Gavril Pătru, Maruca Băiașu și Cătălina Mihai.

Corul Madrigal: Concert Extraordinar de Paște la Timișoara, Alba Iulia și Cluj

În întâmpinarea Sărbătorilor de Paște, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” propune publicului din Timișoara o experiență muzicală și spirituală unică. Pe 14 aprilie, de la ora 19:00, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, celebrul ansamblu va susține Concertul Extraordinar de Paște „Săptămâna Patimilor”, un recital de muzică sacră îmbogățit de o regie aparte și o scenografie impunătoare, cu proiecții de lumini și decoruri special create pentru eveniment. În program sunt incluse compoziții alese din repertoriul autohton și universal, dintre care amintim celebrul „Florilegiu bizantin”, o impresionantă colecție de muzică pascală, dar și fragmente din „Prohodul Domnului” sau „Credo”. Prestația armonioasă a soliștilor Corului Madrigal va fi completată de intervenția artistică a corurilor de copii timișorene, parte a Programului Național Cantus Mundi. Concertul „Săpămâna Patimilor” va putea fi urmărit și la Alba Iulia, pe 15 aprilie, la Casa de Cultură a Sindicatelor, dar și la Cluj-Napoca, pe 16 aprilie, la Teatrul Maghiar de Stat.

Tentația păcălirii destinului: „Audiția”, în premieră la Teatrul Național din Cluj

Iluzia unei vieți mai bune și naivitatea indivizilor sunt prezentate dintr-o perspectivă originală pe scena Teatrului Național din Cluj. Pe 17 aprilie, de la ora 19:00, la Sala Mare, are loc premiera spectacolului „Audiția”, de Alexandr Galin, în regia lui Ionuț Caras. Textul scris în 1998, inspirat de fapte reale, abordează o temă încă actuală: munca în străinătate. După căderea regimului comunist, șase femei cu vârste, preocupări și caractere diferite, participă la un casting din industria divertismentului. Pentru fiecare, audiția este o șansă unică de a fugi din lumea dominată de sărăcie și umilință, candidatele fiind entuziasmate de promisiunea bogăției și celebrității într-o țară străină. Contextul oferă cadrul ideal pentru scene pestrițe, aparent comice, dar ascunzând o realitate dramatică, împărtășită de mulți români. Se spun povești, se bârfește, se fac analize, se dezlanțuie conflicte, inclusiv în relațiile de cuplu, într-un joc tragi-comic construit cu inspirație de protagoniștii Sânziana Tarța, Irina Wintze, Diana Buluga, Diana Ioana Licu, Adriana Băilescu, Angelica Nicoară, Radu Dogaru, Salomeea Rusu, Matei Rotaru, Miron Maxim și Radu Lărgeanu.

Pricesne și folclor românesc, în „Concertul Pascal” de la Filarmonica Ploiești

În apropiere de Sărbătoarea Floriilor și Sfintelor Paști, Filarmonica „Paul Constantinescu”, din Ploiești, găzduiește două evenimente speciale. Pe 15 aprilie, de la ora 11:00, la Sala „Ion Baciu”, are loc Concertul folcloric educativ „Tradiții Românești de Paște”, dedicat publicului tânăr. În aceeași sală, de la ora 19:00, este programat un „Concert Pascal”, susținut de Orchestra Populară „Flacăra Prahovei”, condusă de maestrul Marian Dovâncă, eveniment ce va reuni pe scenă nume sonore ale folclorului românesc precum Gelu Voicu, Violeta Barac-Visarion, Traian Frîncu, Adriana Deaconu și Gigi Stoica. În mod special, publicul se va bucura de un repertoriu ce îmbină celebre piese folclorice și înălțătoare pricesne și cântări sacre ortodoxe. Invitații speciali ai concertului sunt solista Mariana Mușa Trăscău și preotul Georgian Alexandrescu. Spectacolul va putea fi vizionat și de spectatorii din țară, fiind transmis integral live pe Virtual Concert Hall, biletele de acces fiind disponibile online.

Andreea Grămoșteanu și Cristi Iacob, dragoste fără fasoane: „Frankie și Johnny”, la Sala Gloria din Capitală

878 30 2De ce au nevoie doi oameni pentru a fi fericiți? Un răspuns foarte realist și onest este prezentat în spectacolul „Frankie și Johnny”, lansat în premieră națională de Compania Independentă Wonder Theatre. Textul lui Terrence Mc Nally descrie întâlnirea explozivă dintre un bărbat și o femeie, ambii de vârstă mijlocie, dezamăgiți de experiențele amoroase și care nu mai așteaptă prea multe de la viața. Piesa a fost lansată pe Broadway în anii ’80, dar adevăratul succes l-a cunoscut odată cu ecranizarea regizată de Garry Marshall, avându-i în rolurile principale pe Al Pacino și Michelle Pfeiffer. Montarea românească, semnată de Laurențiu Rusescu, este adaptată vremurilor noastre (cei doi se cunosc pe internet), și are ca protagoniști doi actori autohtoni remarcabili: Andreea Grămoșteanu și Cristi Iacob. Evoluția poveștii este ilustrată de vocea inconfundabilă a lui Șerban Pavlu. Începută timid și cam stângaci, relația celor doi se transformă spectaculos într-o poveste sinceră, fără fasoane, care demonstrează că dragostea poate apărea în viață când te aștepți mai puțin. Prima reprezentație a spectacolului are loc pe 16 aprilie, de la ora 19:00, la Sala Gloria din Capitală.