Main menu

header

878 27 1de Ștefania Băcanu şi Flori Pintea

„Let’s Do It, Romania!” este proiectul care a mobilizat o țară întreagă să strângă deșeurile și să facă ordine și curățenie. În spatele lui se află Anamaria Hâncu (medalion), o voluntară, inițial, care s-a implicat trup și suflet în acest demers pentru că un mediu curat înseamnă o calitate a vieții ridicată. Anamaria este și om de comunicare, fiind, timp de zece ani, unul dintre oamenii de bază ai casei de discuri Global Records. Care este povestea proiectului ce a revoluționat România, ne-a spus chiar ea, în rândurile de mai jos.

„La prima acțiune au participat 200.000 de oameni”

878 27 2- Anamaria, felicitări pentru „Let’s Do It, Romania!”. Cum a luat naştere acest proiect?

- Mulțumesc frumos! „Let’s Do It, Romania!” este cea mai mare mișcare socială din România, care în 12 ani de la înființare a mobilizat peste 2 milioane de volun- tari, oameni care au participat la Ziua de Curățenie Națională, zi în care facem curățenie în toată țara, într-o singură zi. Pe lângă aceștia, avem echipe de voluntari în toată țara care se implică în organizarea acestui proiect grandios. Este proiectul prin care fiecare locuitor al României cu aplicația TrashOut pe telefon, poate marca zonele cu deșeuri pe care le găsește în natură, noi sesizăm autoritățile, iar acestea le curăță și, după caz, sperăm noi, le și monitorizează apoi ca situația să nu se mai repete. Este prima acțiune care implică toate palierele societății: autorități centrale și locale, companii, operatori de salubritate, ONG-uri, mass-media, persoane publice, absolut toți se mobilizează pentru ca acțiunea să poată avea loc. Ideea proiectului a plecat din Estonia care a organizat în 2008 această acțiune. La noi, inițiatoarea proiectului este Liana Buzea, care le-a scris celor din Estonia că vrea să organizeze „Let’s Do It, Romania!”, iar pe 16 septembrie 2009, am scris împreună comunicatul care anunța proiectul „Let’s Do It, Romania!”. A fost un moment esențial din viața mea și știu 100% că a schimbat întru totul direcția mea, dezvoltarea mea ca om și ca profesionist. Chiar mi-am tatuat logo-ul „Let’s Do It, Romania!” pe încheietura mâinii stângi, să fie mereu aproape de mine, sub pielea mea.

- Ce te-a motivat atât de puternic încât să pui bazele acestui ONG?

- După prima acțiune de curățenie, un succes la care au participat 200.000 de oameni, drumurile noastre s-au separat de ale Lianei, așa că noi cei rămași în echipă am fondat Asociația „Let’s Do It, Romania!”, și, astfel, mi-am îndeplinit un vis mai vechi, din perioada liceului, când spuneam mereu că vreau să am propriul meu ONG. Au rămas în echipă Ionuț Iordăchescu și Valentin Krancevik, Anca Baniță, plus alți colegi în țară.

„Au fost persoane care ne-au jignit gratuit”

878 27 3- Ce face, practic, această asociație?

- Se ocupă de eliminarea deșeurilor din natură, prin proiecte și acțiuni de voluntariat precum: Ziua de Curățenie Națională, Platforma 4B și Aplicația TrashOut, Let’s Do It, Corporate, proiectul destinat angajaților din companii care doresc să facă teambuildinguri utile în natură. Am mai făcut și Let’s Get Green, un proiect care îi implică pe elevi, profesori și pe părinți, prin care îi determinăm să schimbe lucrurile din comunitate care îi deranjează, în cadrul unei competiții naționale.

- Care a fost feedback-ul?

- Părerile au fost împărțite. Au fost mulți care au vrut să inițieze ei înșiși această „mișcare”, dar noi le-am luat-o puțin înainte, iar ei ni s-au alăturat ulterior. Au fost oameni care au reacționat extrem de pozitiv, și-au convins angajatorii să ne susțină, alții ne-au ajutat cu servicii și produse în diversele etape ale proiectului, dar au fost și mulți sceptici pe care i-am înțeles, eu însămi am fost sceptică. Au fost și oameni, însă, care ne-au jignit gratuit și care ne-au acuzat de lucruri de neimaginat.

„Colectez selectiv, nu cumpăr haine sau produse cosmetice în exces”

- Dacă ar fi să faci un top, unde ai situa România în ceea ce priveşte educaţia ecologică?

- Nu este un loc prea fericit, din cauză că avem destul de multe carențe la nivel de implementare a legislației de mediu, amenzi. Plus încă avem mulți oameni dezinteresați de niște aspecte esențiale de bun-simț, cum ar fi să nu lași deșeuri în urma ta când mergi la grătar sau când te plimbi în natură. Aceiași oameni care afirmă cu mândrie că multe țări din lume/Europa sunt curate și oamenii sunt responsabili. Ei sunt aceiași oameni care în țara lor aruncă deșeurile cu nonșalanță.

- Ce faci tu, personal, zilnic, pentru o Românie mai curată, pentru o calitate mai bună a vieţii?

- Pe lângă proiectele pe care le fac alături de colegii mei, particip și la acțiuni ale altor ONG-uri atunci când timpul îmi permite. În plus, încerc să fiu eu însămi un exemplu: colectez selectiv acasă, nu cumpăr haine sau produse cosmetice în exces, nu folosesc pungi de plastic, ci variante textile, am cană refolosibilă de cafea atunci când beau în oraș, la fel și sticlă de apă. Acasă am filtru de apă, pentru a evita să cumpăr apă îmbuteliată.

„În echipa din București a «Let’s Do It, Romania!» suntem în jur de 15-20 de persoane, iar în țară, avem echipe în aproape fiecare județ. Acum suntem în căutare de colegi cel puțin pentru Arad, Bacău, Brăila, Buzău, Călărași, Covasna,  Ialomița, Iași și Sălaj“

„Motto-ul meu: «Fii acea persoană care vrea să schimbe comunitatea, societatea, țara în care trăiește din cauză că sunt lucruri care îl nemulțumesc și care nu le sunt pe plac»“

„«Let’s Do It, Romania!» este proiectul prin care fiecare locuitor al României cu aplicația TrashOut pe telefon poate marca zonele cu deșeuri pe care le găsește în natură“

„Datorită lui am intrat în industria muzicală“

- Ce înseamnă pentru tine acest proiect?

- Este proiectul care mi-a schimbat viața întru totul, care m-a făcut să mă dezvolt ca om și ca profesionist, care mi-a adus în viață oameni care îmi sunt alături de atât de mult timp. Datorită lui am intrat în industria muzicală. Atunci când am început să contactăm persoane publice să ni se alăture în proiect ca ambasadori, i-am scris INNEI care a răspuns pozitiv pe loc și atunci când eu am încheiat prima ediție de Let’s Do It, Romania! și îmi căutam un job, iar echipa Global Records pe cineva să se ocupe de partea de comunicare, am fost persoana aleasă, tocmai pentru că știau de campanie. Am făcut parte din această echipă timp de aproape 10 ani, perioadă în care am lucrat cu unii dintre cei mai mari artiști ai României, precum INNA, Antonia, Delia, Carla’s Dreams, The Motans, Vanotek și mulți alții.

- Cum reuşeşti să te împarţi între ecologie și muzică?

- În acest moment, colaborez pe parte de PR cu INNA, Antonia și Delia, iar proiectul care îmi ocupă cea mai mare parte din timp, pe lângă „Let’s Do It, Romania!”, este SAGA Festival, cel mai mare festival de EDM din România, dar și Sound of Bucharest, eveniment care îl aduce pe Armin van Buuren la București, pe 24 septembrie, în cel mai mare solo show, precum și alte proiecte de la ALDA România, companie cu 25 de ani de experiență pe piața globală de evenimente. Cele două domenii sunt două părți esențiale din mine care mă mențin conectată la realitate și mă ajută să fiu mereu dornică să învăț lucruri noi din domenii diferite, să mă dezvolt.