Main menu

header

879 29 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Minunate bijuterii ale mării, perlele au încetat de multă vreme să fie alocate doar ocaziilor speciale; astăzi sunt combinate cu haine de fiecare zi. Dat fiind faptul că frumusețea și versatilitatea acestor boabe de lumină a revenit în forță în trendul actual, marii designeri se „joacă” în variațiuni nesfârșite cu forma, culoarea și mărimea perlelor, recomandându-le într-o paletă nesfârșită de formule de fashion.

Ținute cu doar un cercel

Marile case de modă, vedetele și influencerii de pe internet popularizează masiv trendul purtării perlelor. De la prezentările de fashion la evenimentele pe covorul roșu și rețelele de socializare, hainele, coafurile și accesoriile se prezintă coagulate în jurul ideii de valorificare a imaginii și simbolisticii perlelor. De pildă, pe segmentul clasicilor cercei, s-a renunțat la forma consacrată, rotundă, și s-a recurs la variante de perle în alte forme și culori, care scot imediat în evidență imaginea persoanei care poartă acest tip de bijuterii. De asemenea, foarte la modă sunt accesorizarea cu doar un cercel cu perlă sau cu doi cercei deosebiți unul de celălalt, de exemplu unul în combinație perlă-metal și altul cu o perlă colorată. Acestor preferințe li se potrivesc de minune variantele baroc, care au o formă asimetrică, ce permite singularizarea purtătorului și au un pregnant accent artistic.

Piese vestimentare cu picături perlate

Explozia în modă a purtării perlelor se reflectă în prezența minunatelor pietricele atât de prețioase pe cămăși, pulovere sau rochii, în așa-numitele piese cu picături perlate. De asemenea, nasturii unei cămăși office, albă, simplă, pot fi din perle diferit colorate și de forme deosebite, care vor scoate imediat în evidență întreaga ținută, dar într-un fel care să se potrivească în continuare rigorii unei întâlniri de afaceri. Totodată, dat fiind faptul că una dintre vedetele sezonului de primăvară este cardiganul cu tăietură adâncă, nasturii acestuia pot fi din perle discrete, astfel încât să completeze după ultimele tendințe și ţinutele elegante, și pe cele casual.

Coliere, mărgele și inele în combinații surprinzătoare

879 29 2Mărgelele colorate continuă să fie populare, iar combinarea acestora cu perle nu face decât să aducă aceste accesorii în mijlocul tendințelor momentului. În plus, un trend de ultimă oră, considerat foarte interesant, este surprinzătoarea până nu demult combinare a perlelor cu metalul, în cadrul unor coliere cu totul speciale. Mai mult, există și modele de lanțuri împodobite cu gingășia perlelor, ca într-o declarație de rafinament pentru adepții stilului rock. Sunt preferate perlele pe lanțurile aurii cu precădere, întrucât conferă un plus de eleganță întregului ansamblu vestimentar. De asemenea, sunt la modă seturile alcătuite din colier, brățară și cercei cu perle. Tot la capitolul podoabe se încadrează și inelele, perlele fiind și aici omniprezente ca trend de ultim moment, în îmbinări mai evidente sau mai subtile cu alte pietre sclipitoare, în general montate pe un fundal argintiu și care pot fi integrate în orice ținută, dându-i un plus de stil.

Încălțăminte cu un strop de aer vintage

879 29 3Pantofii de nuntă perfecți completează ținuta și sunt prin ei înșiși o declarație, fără a fi prea încărcați. În condițiile trendului perlelor omniprezente, încălțămintea ideală este cea care nu estompează impresia rochiei albe, dar ies, totuși, în evidență ca un pol de eleganță și rafinament. Din acest motiv, încălțămintea de nuntă cu perle poate fi o opțiune minunată. Ornamentele cu aceste pietre prețioase sunt elegante, atemporale și cu totul deosebite din punct de vedere estetic, cu un strop de aer vintage. În plus, încălțămintea împodobită cu perle este o alegere fericită și ultramodernă și în afara evenimentelor nupțiale. În această perioadă se poartă pe scară largă pantofi cu detalii subtile de perle, sandale cu perle peste tot sau doar peste peste bretele ori o botină cu un accent mare de perlă.

Poșete, curele, ochelari de soare și „funde” pentru păr

879 29 4Accesoriile nu au rămas pierdute din vedere în acest val al purtării perlelor. Există poșete, curele, ochelari de soare și accesorii de păr care au în centru expresia unică a acestor pietre unice. Una dintre cele mai ilustrative piese, care a făcut furori pe internet și a subliniat trendul, a fost etalarea poșetei cu perle de la Chanel, de exemplu, care a mers pe ideea de perle pe o geantă sau… o perlă pe post geantă. În același timp, mânerele din perle și curelele cu detalii de perle sunt omniprezente în ofertele tuturor marilor case de modă. Și accesoriile de păr cu perle pot fi văzute ca trend major în ținutele de fiecare zi, pe agrafe, clame, legături și „funde” de păr, cu perle mari sau mici, albe sau colorate, simple sau în combinații elaborate. Popularitatea acestor accesorii sidefate a explodat, practic, după ce Givenchy a prezentat o bentiță cu perle supradimensionate, în Săptămâna Modei de la Paris.

Bărbații au adoptat accesoriul prețios

879 29 5Purtarea de bijuterii cu perle nu mai este doar un privilegiu al femeilor în zilele noastre. Una dintre cele mai interesante tendințe care se manifestă este faptul că bărbații au adoptat accest accesoriu. Faimosul rapper Pharrell Williams a purtat șuvițe de perle la gât, la o defilare Chanel, la Paris, accentuând trendul. Harry Styles a popularizat cercelul cu o singură perlă în 2019, la Gala Met de la New York, iar de atunci se afișează constant la evenimente și ședințe foto cu colier de perle baroc. La rândul său, Jaden Smith a prezentat o ținută deosebită, în negru complet, cu mai multe coliere de culori diferite, inclusiv unul cu perle cu tentă roz. Iar Shawn Mendes a făcut furori la recentele Premii Grammy cu o ținută vișinie Louis Vuitton la care a accesorizat o vestă cu un lanț cu perle, care a entuziasmat criticii.

„Prefer perlele şi pe ecran, şi în viaţa privată“ Grace Kelly

Simbolistică străveche, cu extensii contemporane

Există numeroase povești și mituri care înconjoară bijuteria prețioasă a mării. De pildă, în timpurile străvechi, japonezii credeau că lacrimile nimfelor au creat perlele, perșii susțineau că sunt create din lumina curcubeului, vechii egipteni erau înhumați cu perlele lor, iar în China antică, aceste pietre prețioase erau considerate un simbol al înțelepciunii și se considera că s-au format în interiorul capului unui dragon. Simbolistica perlelor include potențiale proprietăți calmante pentru spirit, susținerea relațiilor interumane de valoare, puritatea, integritatea și loialitatea. De asemenea, se crede și astăzi în multe culturi că aceste bijuterii ale imensității oceanelor atrag noroc și bogăție.