Main menu

header

882 18 1de Ştefania Băcanu şi Flori Pintea

Şi copiii au nevoie de terapie, chiar din primii ani de viaţă. Este o formă de ajutor special creată pentru ei, similară consilierii psihologice. Vorbim despre terapia prin joc și artă, o formă de psihoterapie care folosește aceste metode creative ca formă de exprimare. Sesiunea are loc într-un mediu sigur și limitat, în care cel mic își va rezolva propriile conflicte și provocări alături de terapeut. Psihologul Laura Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă, ne-a vorbit despre această formă de terapie, ce implică, la ce ajută efectiv şi cărei categorii de persoane îi este indicată.

„Se folosesc lucruri, precum o cutie de nisip mică, păpuși, jucării de pluș sau de construcție, îmbrăcăminte”

- Ce este terapia prin joc și artă?

- Copiii, în special cei mici, nu au întotdeauna capacitatea de a exprima ceea ce îi deranjează. Poate că le lipsesc abilitățile verbale de a-și descrie sentimentele sau nu știu să definească exact ceea ce simt. Sau, pur și simplu, se simt nesiguri vorbind despre emoțiile lor cele mai adânc înrădăcinate. Oricare ar fi cazul, terapia prin joc și artă poate depăși aceste obstacole, deoarece se bazează pe modul natural în care copiii învață să se exprime, jucându-se și fiind creativi. Oferă o distanță emoțională sigură față de problemele lor și poate ajuta să scoată la suprafață sentimentele suprimate. Acest lucru permite terapeutului și părinților să obțină înțelegere în lumea interioară a copilului. În timpul sesiunilor de terapie prin joc și artă, un terapeut și un copil lucrează împreună într-o cameră de joacă. Fiecare obiect și material de artă din cameră sunt alese în mod special pentru a simboliza diferite părți ale experienței interioare a copilului. Pot exista lucruri, precum o cutie de nisip mică, păpuși, jucării de pluș sau de construcție, îmbrăcăminte, jocuri de interior și markere. Toate aceste articole încurajează copilul să exploreze sentimentele, problemele și relațiile într-un cadru relaxat și imaginativ.

- Părintele are vreun rol în timpul sesiunilor de terapie prin joc și artă?

- În situații de stres și conflict nu este bine ca tiparele de comunicare să devină tensionate între părinți și copii, mai ales atunci când pot fi anticipate conflicte continue sau comportament problematic. Sprijinim părinții să aibă instrumentele necesare pentru a-și susține copiii și nevoile familiei lor. În unele cazuri, lucrăm cu toţi membrii, pentru a îmbunătăți conexiunea și sprijinul sănătos al familiei. O sesiune este dedicată părinților, ceea ce le permite acestora să discute despre dezvoltarea copilului și despre preocupările curente aduse la terapie. Ambii părinți sunt încurajați să participe, deoarece amândoi au propria lor perspectivă și rutină cu copilul lor. Fiecare adult este important în înțelegerea copilului de către terapeut.

„Ședințele durează între 30 şi 50 de minute”

882 18 2- Cât timp durează şedinţele?

- Ședințele durează în mod normal între 30 și 50 de minute. Implicarea activă a părintelui este crucială pentru obținerea celor mai pozitive efecte ale tratamentului. De asemenea, percepția și înțelegerea pe care adulţii le obțin despre structura interioară unică a copilului lor, gama lor de abilități de adaptare și nivelul de dezvoltare specific îi pot ajuta să se individualizeze și să-și maximizeze sprijinul.

- Cum poate această terapie să ajute copilul?

- Copiii arată prin comportamentul lor că se confrunte cu anumite situaţii dificile. În plus, atunci când un copil încearcă să-și rezolve propriile probleme, dar nu poate face acest lucru, începe să afișeze un comportament nervos, izbucniri de furie sau să devină anxios și retras. Confruntându-și problemele în terapia prin joc și artă, ei pot învăța să facă față emoțiilor dificile și să găsească soluții viabile. Prin urmare, ei pot repeta, stăpâni și adapta aceste strategii pentru utilizare pe tot parcursul vieții, nu doar în primii ani.

„Cunoaşte noi abilități sociale și relaționale”

- Punctual, ce transformări sunt?

- În primul rând, îl ajută să se vindece în urma experiențelor stresante și traumatice din trecut. Terapia susţine la înțelegerea evenimentelor, îmbunătățește adaptarea, inclusiv la situația lor actuală, dezvoltă soluții noi și creative la problemele lor. Apoi, experimentează şi învaţă să își exprime sentimentele, pentru că terapia sprijină dezvoltarea unei perspective adaptative la o anumită situație, reglează intensitatea emoțiilor, crește respectul și acceptarea față de ei înșiși. Învaţă noi abilități sociale și relaționale, se dezvoltă empatia și respectul pentru sentimentele și gândurile celorlalți prin jocul de rol, dar şi abilitățile de luare a deciziilor (simțul intern de autocontrol). În plus, terapia încurajează asumarea responsabilității pentru acțiunile și deciziile lor, observă consecințele şi dezvoltă strategii de succes pentru a lua hotărâri mai bune.

- Vorbim despre o terapie care este eficientă în cazul oricăror copii, inclusiv al celor care se confruntă cu afecţiuni neurologice?

- Terapia prin joc și artă este eficientă pentru copiii cu o mare varietate de probleme emoționale, sociale, comportamentale și de învățare. Acestea includ probleme legate de experiențe atât de dificile și traumatizante, cum ar fi divorțul părinților, moartea unei persoane iubite, violența domestică, abuzul fizic și sexual, bolile cronice sau dezastrele naturale. În plus, ajută la gestionarea furiei, a dizabilităților fizice și de învățare, dar şi în cazul mai multor afecţiuni, cum ar fi anxietatea, depresia, ADHD sau autismul.

„În urma sesiunilor de terapie prin joc și artă, copilul manifestă mai puțină anxietate, izbucniri de furie mai rare, o concentrare mai mare și o vorbire de sine pozitivă“

„Este benefică şi pentru tineri“

- Terapia prin joc și artă se adresează doar copiilor?

- Acest tip de terapie este benefic și pentru tineri, mai ales că ședința este nedirectivă, iar felul în care se exprimă, este alegerea clientului, de exemplu, autoexprimarea verbală. Nu există nicio judecată din partea terapeutului, astfel încât copilul sau tânărul să poată lucra întregul proces într-un mod în care să se simtă confortabil la orice vârstă, indiferent dacă este tânăr sau mai în etate. Numeroși părinți au recunoscut faptul că, după ce copilul lor a participat la sesiuni de terapie prin joc și artă, au observat că acesta manifestă mai puțină anxietate, izbucniri de furie mai rare, o concentrare mai mare, o vorbire de sine pozitivă, obiceiuri îmbunătățite de somn și relații bune cu colegii și membrii familiei. Rezultatele variază și sunt unice pentru fiecare situație. Cu toate acestea, ele reflectă reglarea emoțională și abilitățile inter-relaționale care pot fi obținute prin artă, joc, modalități expresive și terapie cognitiv-comportamentală cu copii și tineri.