Main menu

header

883 30 1de Irina Ţolea şi Flori Pintea

Dragoste, acțiune, gelozie și suspans sunt doar câteva dintre temele producțiilor pregătite pentru primele reprezentații în această săptămână. Agenda evenimentelor culturale se îmbogățește cu evenimente inedite, în montări originale și având în distribuție artiști celebri din țară și străinătate. Dintre acestea, în continuare vă recomandăm câteva evenimente pe care nu trebuie să le ratați.

Zece zile de spectacol la Craiova: începe Festivalul Internațional Shakespeare

Peste 160 de evenimente culturale vor avea loc la Craiova între 19 și 29 mai în cadrul celei de-a XIII-a ediții a Festivalului Internațional Shakespeare, organizat de Fundația Shakespeare și Teatrul Național „Marin Sorescu”. Opera lui Shakespeare este evocată în această ediție prin spectacole, concerte, proiecții de film, expoziții, lansări de carte, conferințe și dezbateri, derulate în 20 de locații din Craiova (în sală și în aer liber). Între evenimentele de excepție din această ediție vă recomandăm producțiile găzduite de Sala „Amza Pellea” a Teatrului Național din Craiova, programate după cum urmează: 19 mai (ora 19:00) - „887”, un spectacol scris, regizat și interpretat de Robert Lepage („Ex Machina”, Canada); 22 mai (ora 20:00) - „Othello”, în regia lui Oskaras Koršunovas, un proiect prezentat de Compania „OKT”; 24 mai (ora 20:00), „Macbett”, în regia maestrului Silviu Purcărete, un spectacol prezentat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj; 28 mai (ora 19:00) - „Tiger Lillies joacă Hamlet” (Tiger Lillies & Teatrul Republique - Danemarca). De asemenea, pe 29 mai, de la ora 19:00, la Valleta Towers, Teatrul Național din Craiova prezintă premiera spectacolului „Richard al III-lea”, în regia lui László Bocsárdi, cu Sorin Leoveanu în rolul titular.

Breaking news: crimă în direct la tv! „Popcorn”, în premieră la Târgoviște

Ce rol a ajuns să joace telecomanda tv în viețile noastre, dar și cine stabilește granița dintre ficțiune și realitate, puteți afla urmărind noua producție a Teatrului „Tony Bulandra” din Târgoviște. Pe 20 mai, de la ora 19:00, la Casa Tineretului din Târgoviște are loc premiera spectacolului „Popcorn”, după Ben Elton, în regia lui Florin Gabriel Ionescu. Textul ne introduce în casa unui regizor american (celebru pentru filmele sale de acțiune, abundente în scene violente și crime spectaculoase), care tocmai se întoarce mulțumit de la decernarea premiilor Oscar. Doar că acasă îl așteaptă doi ucigași psihopați, căutați de politie, care vor să scape de acuzații obligându-l pe artist să recunoască public că producțiile sale le-au influențat comportamentele criminale. În scurt timp casa e înconjurată de polițiști și de echipe tv, subiectul de breaking news e tratat pe toate micile ecrane. Căutând o cale de scăpare, cei doi criminali pun în mâinile publicului soarta victimelor, propunând un târg: dacă toți telespectatorii își închid televizoarele, îi eliberează pe ostatici. Însă dacă ratingul crește, noile crime vor purta „semnătura” publicului. Jocul plin de ironie, vervă și suspans îi are ca protagoniști pe Liviu Cheloiu, Mircea Silaghi, Ana-Maria Cucută, Antonia Ionescu, Ana-Maria Carablais, Cristian Olaru, Iulia Verdeș, Teodora Colț și Florin Georgescu. Următoarea reprezentație are loc pe 21 mai.

„Pescuitorii de perle”, pe scena Teatrului „Nae Leonard” din Galați

În cadrul Festivalului Internațional „Leonard”, ajuns la cea de-a XVII-a ediție, Teatrul de Operă și Operetă „Nae Leonard” din Galați propune publicului o nouă interpretare a unei capodopere a epocii romantice franceze. Pe 21 mai, de la ora 18:30, este programată premiera operei „Pescuitorii de Perle”, de Georges Bizet, o creație semnată de renumitul regizor italian Paolo Bosisio. Intriga incitantă se derulează pe o insulă exotică din Oceanul Indian, unde șeful pescuitorilor de perle va plăti cu prețul vieții salvarea unei povești de dragoste spectaculoase. Din distribuție fac parte soliștii Lorena Sanda, Adrian Mărginean, Constantin Lupu și Sebastian Băncilă, susținuți de Corul, Baletul și Orchestra Teatrului, condusă de la pupitru de dirijorul Cristian Sandu. Montarea originală a regizorului italian a ales să exploreze latura complexă a psihologiei personajelor și intriga acțiunilor lor, parfumul Orientului emanând din alegerea costumelor și decorurilor semnate de scenograful italian Domenico Franchi.

Fetele rele din filmele lui Tarantino: „Reservoir cats”, la Sala Rapsodia

Mister, acțiune, umor negru și răsturnări spectaculoase de situație, acestea sunt ingredientele noii producții pregătite de Teatrul Avangardia din Capitală. Pe 20 mai, de la ora 20:00, la Sala Rapsodia din București se joacă în premieră spectacolul „Reservoir Cats”, în regia lui Ricard Reguant, o comedie neagră inspirată din filmele lui Quentin Tarantino. Piesa spune povestea unui jaf pregătit în detaliu de șase femei (acțiune asemănătoare cu cea din filmul „Reservoir dogs” al lui Tarantino), dezvăluind cu umor elemente contrastante ale psihologiei feminine. Cele șase bandite, cu personalități diferite și imprevizibile, sunt interpretate de tinerele și talentatele actrițe Alexan- dra Aga, Adriana Aldea, Gabriela Porumbacu, Alexandra Apetrei, Ana Donosa și Andreea Hristu, povestea fiind „coordonată” din umbră, de vocea lui Alexandru Conovaru. Comedia se dorește o satiră a societății în care trăim și, totodată, un omagiu adus universului feminin al lui Tarantino.

„Bolero”, un jurnal al pasiunii, la Teatrul de Nord din Satu Mare

883 30 2Destinul unei fascinante poveşti de dragoste este surprins în cele mai importante etape ale existenței pe scena Teatrului de Nord din Satu Mare. Pe 22 mai, de la ora 19:00, trupa „Mihai Raicu” prezintă în premieră națională, spectacolul „Bolero” de José Rivera, în regia Andreei Vulpe. Spectatorul este purtat în Puerto Rico anilor ’50, marcat de sărăcie și crize social-politice, în care totuși dragostea apare, generând entuziasm și multe iluzii. Doi tineri frumoși și temperamentali trăiesc o dragoste pasională și aleg să depășească orice obstacol pentru a-și trăi viața împreună. Anii trec și în a doua parte a spectacolului puteți afla cum se schimbă coordonatele pasiunii peste timp și cum arată aceeași dragoste la bătrânețe. Montarea vie, plină de culoare, este fermecător pusă în valoare de interpretarea protagoniștilor Ioana Cheregi, Adriana Vaida, Romul Moruțan, Sergiu Tăbăcaru, Alexandra Odoroagă, Andrei Stan, Cristian But, Roxana Fânață, Dorina Nemeș și Vlad Mureșan. Următoarea reprezentație este programată pe 26 mai.