Main menu

header

944 29 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

În multe zone ale lumii pot fi întâlnite unele dintre cele mai impresionante spectacole: tunelurile de arbori. Cu ramurile împreunate undeva sus, ca într-o rugăciune, copaci de pe ambele laturi ale unei alei taie răsuflarea oricui cu majestatea și frumusețea lor.

Lomanstraat, Țările de Jos

944 29 2Una dintre cele mai frumoase și mai „abstracte” estetic scene create de arbori crescuți în formă de tunel este în Amsterdam. Strada se numește Lomanstraat. Aflat la doar câțiva pași de cel mai mare parc al orașului, Vondelpark, acest spațiu este unul în care copacii par să prindă viață și creează un spectacol care pare aproape o pictură. Locul este faimos printre turiștii care nu îl ratează.

Jacarandas Walk, Africa de Sud

944 29 3Johannesburg, cel mai mare oraș din Africa de Sud, este menținut verde de cei 10 milioane de copaci care îi străjuiesc mediul curat și care alcătuiesc cea mai mare pădure artificială din lume. În această comoară, o bijuterie aparte este o alee cu jacaranda, arbore care înflorește spectaculos, cu flori mov, în fiecare an, în luna octombrie. Împreunarea în înaltul cerului a ramurilor încărcate de culoare este un adevărat show al naturii, care delectează vizitatorii frumosului oraș. De asemenea, în Johannesburg există un tunel format din arbori jacaranda.

Tunelul Iubirii, Ucraina

Unul dintre cele mai frumoase tuneluri de arbori din lume se află lângă orașul Klevan, din Ucraina, și are o simbolistică aparte, întrucât este un spectacol care îndeamnă la romantism. Denumit Tunelul Iubirii, acest spațiu este principala atracție din zonă și, de asemenea, unul dintre cele mai frumoase locuri din Ucraina, după cum arată entuziaști toți turiștii care au ajuns în acest loc. În lunile calde ale anului, copacii plantați unul lângă altul formează un tunel verde de-a lungul unei secțiuni lungi de un kilometru de cale ferată care pare să ducă direct în Paradis.

Cherry Blossom, Germania

944 29 4Tunelul Cherry Blossom (Heerstrabe) este situat în orașul german Bonn, pe o stradă liniștită peste care se împreunează la înălțime o serie de copaci frumoși, ce se umplu primăvara de flori. Şi nu orice flori, ci de cireș. Vizitatorii care se plimbă pe această alee de vis sunt „ninși” delicat cu petale albe și roz, ca într-o feerie. Spectacolul florilor durează circa zece zile, și în celelalte sezoane tunelul fiind la fel de spectaculos și de vizitat.

The Dark Hedges, Irlanda de Nord

944 29 5Supranumit „gardul viu întunecat”, tunelul de fagi The Dark Hedges are venerabila vârstă de 300 de ani. Peste 100 de arbori mărginesc drumul Bregagh, aflat lângă satul Stranocum, din Antrim, Irlanda de Nord. Chiar dacă arborii atât de vârstnici pot părea fragili, spectacolul înlănțuirii lor este suficient de irezistibil încât să atragă turiștii ca un magnet. Această scenă naturală unică este intens fotografiată și a apărut în albumul „Fotograful de peisaj al anului din Regatul Unit” câțiva ani la rând.

Rua Gonçalo de Carvalho, Brazilia

Un tunel verde, format din coroanele a peste 100 de arbori din specia tipuana, este principala atracție a străzii Gonçalo de Carvalho, din Porto Alegre, și a fost clasată de unele publicații ca fiind cel mai frumos tunel de arbori din lume. După ce un biolog portughez a uimit internetul cu pozele făcute în acest loc, cei 500 de metri împăduriți au devenit cel mai nou punct turistic din oraș. Lupta pentru conservarea acestui spațiu a fost intensă. Planurile diverselor întreprinderi de a îndepărta unii dintre copaci au fost dejucate de comunitate, iar în 2006, drumul cu splendidul tunel a intrat în Patrimoniul natural al Americii Latine, o premieră pentru o stradă urbană.

Oak Alley Plantation Tree Tunnel, SUA

944 29 6Plantație istorică situată pe râul Mississippi, în comunitatea Vacherie, din Louisiana, Oak Alley Plantation este un spațiu protejat ca reper istoric național. Numită după principala sa atracție, o alee cu un tunel de copaci, zona uimește la vederea rândului dublu de stejari, în lungime de 240 de metri, care au fost plantați la începutul secolului al XVIII-lea. Și tot în SUA, în Mendocino, California, unul dintre spectacolele naturale care entuziasmează trecătorii pe autostrada US Highway 1 este Natural Tree Tunnel, un tunel de arbori a cărui faimă crește în fiecare an.

Tunelul Ginkgo Tree, Japonia

944 29 7Gingko biloba este un copac venerat în cultura japoneză - șase exemplare au supraviețuit bombardamentului de la Hiroshima. Circa 65.000 de astfel de arbori împodobesc astăzi străzile, grădinile și parcurile din Tokyo. În grădina exterioară a templului Meiji există un tunel de gingko biloba a cărui frumusețe a făcut înconjurul lumii și nu este ratat de turiștii care consideră capitala Japoniei o destinație perfectă pentru relaxare. Tot în Japonia, la aproximativ două ore depărtare de Tokyo, orașul Sendai, capitala prefecturii Miyagi, este cunoscut drept „Orașul copacilor”. Aici este emblematică Jozenji Avenue, o stradă care trece de la est la vest prin mijlocul localității, plină de copaci care în unele locuri își unesc ramurile și alcătuiesc tuneluri înalte, în care privirea se pierde fermecător și care îndeamnă la liniște interioară.

Yew Tree Tunnel, Țara Galilor

Conacul medieval Aberglasney are una dintre cele mai frumoase grădini din Țara Galilor, inspirație pentru scriitori și poeți de peste cinci secole. În acest spațiu de poveste, tunelul de arbori Yew este faimos nu doar pentru frumusețea sa, ci și pentru faptul că a fost nevoie de nouă ani de tăieri succesive de arbori pentru ca arcada impresionantă să prindă formă. Tunelul Yew a fost creat de familia Dyer, în secolul al XVIII-lea, și este considerat unic în Marea Britanie. Trunchiurile arborilor și-au contopit ramurile, astfel încât astăzi este aproape imposibil de numărat câți copaci se amestecă în masa imensă a acestei venerabile galerii.

Canal du Midi, Franța

Sit inclus în Patrimoniului Mondial UNESCO, Canal du Midi a fost construit între 1667 și 1694 pentru a conecta apele Oceanului Atlantic și Marea Mediterană și pentru a oferi o alternativă mai scurtă la trecerea prin strâmtoarea Gibraltar, pentru livrarea mărfurilor. Canal du Midi pare astăzi desprins dintr-un tablou idilic. Străjuit de mii de copaci luxurianți, dintre care mulți sunt platani impresionanți, canalul peste care aceștia își unesc ramurile ca într-o carte de povești poate fi străbătut și cu barca, și cu bicicleta, și pe jos. În oricare variantă, plimbarea va fi una memorabilă.