Main menu

header

947 32 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Competiția mondială pentru a se descoperi baterii durabile, puternice, mai prietenoase cu mediul decât cele existente și mai ales în cantitate foarte mare a generat și invenții mai puțin obișnuite. Prototipurile de baterii ale viitorului pot fi din materiale cel puțin surprinzătoare…

Crabi, creveți, homari…

Experții americani de la Centrul pentru Inovare al Universității din Maryland au publicat în revista Matter rezultatele unei realizări uimitoare: o baterie de zinc cu un electrolit biodegradabil dintr-o sursă neașteptată - cochiliile de crabi. Practic, noua baterie, care ar putea stoca energie din surse eoliene și solare la scară largă, folosește un electrolit de gel fabricat dintr-vun material biologic numit chitosan. „Chitosanul este un produs derivat al chitinei. Chitina are o mulțime de surse, inclusiv pereții celulari ai ciupercilor sau exoscheletele crustaceelor, inclusiv crabii, creveții și homarii, care pot fi obținute cu ușurință din deșeurile de fructe de mare”, explică specialistul Liangbing Hu. Un electrolit biodegradabil înseamnă că aproximativ două treimi din baterie ar putea fi descompusă de microbi - electrolitul realizat în Maryland s-a „topit” complet în cinci luni, potrivit sciencedaily.com. Bateria cu zinc și chitosan are o eficiență energetică de 99,7% după 1.000 de cicluri, ceea ce o face o opțiune viabilă pentru stocarea energiei generate de vânt și soare.

Alge și migdale - variantă… comestibilă!

947 32 2Primul prototip din lume de baterie reîncărcabilă și comestibilă, construită pornind de la materiale care sunt consumate în mod normal la masă, a fost prezentat recent. Noua baterie a fost creată la Institutul Italian de Tehnologie din Milano și ar putea avea aplicații în monitorizarea calității alimentelor, la instrumentele de diagnosticare a sănătății corpului și la viitorii roboți. Proiectul este rezultatul studiilor realizate în domeniul electronicii comestibile, susținut de finanțare din partea Consiliului European de Cercetare. Concret, riboflavina acționează ca un anod, în timp ce quercetina prezentă în migdale ca un catod. Cărbunele activat este, apoi, folosit pentru a crește conductivitatea electrică, în timp ce electrolitul acestui prototip este pe bază de apă. Separatorul a fost realizat cu alge utilizate în mod obișnuit la prepararea de sushi. Electrozii au fost încapsulați în ceară de albine din care ies două contacte comestibile din aur (aceeași peliculă folosită de patiseri). Celula bateriei funcționează la 0,65 volți, tensiune suficient de scăzută pentru a nu dăuna corpului uman dacă este ingerată.

Cu un an în urmă, cercetătorii finlandezi au instalat prima baterie de nisip din lume, care poate stoca energie verde timp de mai multe luni

Hârtie şi… lichide!

947 32 3O echipă de cercetători elvețieni a realizat o baterie de unică folosință din… hârtie! Aceasta este imprimată cu câteva cerneluri care îndeplinesc funcția bateriei. Produsul este inert până se adaugă câteva picături de apă, ceea ce permite ionilor să se deplaseze între cerneluri și electricitatea să curgă. Bateria este suficient de puternică pentru a rula un ceas cu alarmă LCD mic și poate funcționa timp de o oră, maximum două, dacă hârtia este umezită din nou. În alt colț al lumii, un grup de cercetători australieni a realizat baterii care se pot îndoi și pot fi făcute din… lichide, printr-un proces care nu este diferit de imprimare. Aceste dispozitive vor putea fi, de asemenea, biodegradabile și suficient de puternice pentru a încărca dispozitive mici.