Main menu

header

948 32 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Existența vieții extraterestre fascinează de multă vreme și mult timp a fost considerată o teorie, dar anunțurile Pentagonului, care studiază mărturiile unor piloți militari despre întâlniri cu obiecte zburătoare neidentificate, au dat credibilitate acestei credințe. O echipă internațională de oameni de știință și artiști s-au reunit pentru o „repetiție generală” simulată a primului contact al umanității cu viața extraterestră.

Pregătire globală pentru întâlnirea „de gradul trei”

Proiectul de pregătire a primului contact al oamenilor cu extratereștrii este intitulat „A Sign in Space” („Un semn în spațiu”) și invită publicul să interpreteze un mesaj simulat de la o civilizație extraterestră, transmis de pe un satelit aflat pe orbită în jurul lui Marte. Acest experiment global oferă o oportunitate de a pregăti oamenii pentru ceea ce ar putea fi un eveniment profund transformator pentru omenire. „A Sign in Space” oferă oamenilor oportunitatea fără precedent de a repeta și de a se pregăti în mod tangibil pentru acest scenariu, prin colaborare globală, în toate culturile și disciplinele. În colaborare cu Breakthrough Listen Open Data Archive și Filecoin, Institutul SETI va stoca în siguranță datele procesate, asigurând conservarea și accesibilitatea acestora pentru analize și decodare ulterioare.

Decodificare și interpretare a unui (potențial) mesaj extraterestru

Artista interdisciplinară și operatorul radio licențiat Daniela de Paulis a adunat echipa internațională pentru ceea ce ea numește o „prezentare revoluționară”. Lucrând în prezent ca artist la Institutul de căutare a inteligenței extraterestre (SETI) și la Observatorul Green Bank, proiectul lui de Paulis își propune să exploreze procesul de decodificare și interpretare a unui mesaj extraterestru. „De-a lungul istoriei, omenirea a căutat sens în fenomene puternice. Primirea unui mesaj de la o civilizație extraterestră ar fi o experiență profund transformatoare pentru întreaga omenire”, spune artista, într-un comunicat de presă.

„Mai mult decât astronomie, comunicarea cu extratereștrii va necesita o amploare de cunoștințe. Cu proiectul actual sperăm să facem pașii inițiali pentru a aduce o comunitate împreună și pentru a face față acestei provocări“ (Wael Farah, cercetător ATA)

Oameni de ştiinţă la unison

Semnalul simulat, transmis de pe orbita lui Marte, a fost primit pe Pământ de radiotelescoape din California și Virginia de Vest și un altul din Italia. În urma transmiterii, echipa internațională a decodat mesajul specific, care a rămas până în acel moment un mister. Semnalul a fost trans- mis de la ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) al Agenției Spațiale Europene, simulând recepția unui semnal de la inteligența extraterestră. Trei observatoare de radioastronomie de top au detectat mesajul codificat - Allen Telescope Array (ATA) al Institutului SETI din California, Telescopul Robert C. Byrd Green Bank (GBT), de la Observatorul Green Bank, din Virginia de Vest, și Stația Radio Astronomică Medicina, de lângă Bologna, în nordul Italiei, gestionat de Institutul Național Italian de Astrofizică (INAF).