Main menu

header

950 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

Văliug este o localitate-stațiune din județul Caraș-Severin, la poalele masivului Semenic, pe cursul râului Bârzava, la 30 de kilometri de Reșița. Este una dintre cele mai frumoase zone naturale nu numai din Banat, ci și din întreaga țară. O destinație numai bună pentru următoarea dumneavoastră escapadă în care să vă odihniți, să vă distrați, să vă plimbați la munte, dar și să vă bronzați la malul apei, pe scurt să vă încărcați bateriile.

Principala atracție este lacul de baraj Gozna

Principala atracție este lacul de baraj Gozna (cunoscut și sub numele Văliug), pe Bârzava, în amonte de stațiune. Înconjurat de munți „îmbrăcați” - încă! - în păduri de foioase, oferă un peisaj spectaculos norocoșilor care ajung acolo. Lacul, artificial, „lucrat” între anii 1950 și 1953, situat la 610 metri altitudine, cu o suprafață de 66,2 hectare și adâncimea maximă de 25 de metri, adună apele râurilor Bârzava, Semenic și Nera. Lacul Gozna este un loc destinat relaxării, unde aveți o mulțime de opțiuni de concediu reușit, de la a vă „colora” la plajă și a vă scălda, la practicarea diferitelor sporturi acvatice, plimbatul cu bărcuța fiind cel de... bază!

Împrejurimile abundă în atracții turistice „la doi pași”

Stațiunea Văliug este admirată și... savurată pe întreg parcursul anului de turiștii care vor să se bucure de aer curat, de momente de recreere în natură și priveliști unice. Sezonul cald este ideal pentru relaxare la soare, dar și plimbări în natură și descoperirea împrejurimilor, pentru că aveți la dispoziție o mulțime de trasee în acest sens. Doar câteva „ținte” sunt peșterile Gaura Turcului și Comarnic, lacurile Trei Ape și Breazova, localitatea Gărâna, aflate toate în zonă, la doar câțiva kilometri distanță de Văliug. Cu un efort mediu puteți cuceri Vârful Piatra Goznei (1.447 m, cel mai înalt vârf al Munților Semenic) și Vârful Semenic (1.146 m). Impunătoarea biserică romano-catolică din Văliug, monument istoric ridicat în anul 1861, este alt obiectiv ce nu trebuie ratat.

Zona în care se găseşte staţiunea Văliug este recunoscută nu numai pentru frumuseţea sa, ci şi pentru beneficiile sale pentru sănătate, fiind recomandată în special persoanelor cu afecţiuni endocrine şi respiratorii, precum şi celor care suferă de nevroze astenice